Inflace v Evropské unii se blíží dvěma procentům. České zdražování je čtvrté nejrychlejší

Ceny v Evropské unii se v březnu meziročně zvýšily o 1,7 procenta. Inflace se tak blíží cílové hodnotě Evropské centrální banky, která je stanovena na dvě procenta za rok. Česká inflace (2,3 procenta) je čtvrtá nejvyšší v evropské sedmadvacítce. Vyplývá to z aktuálních údajů statistického úřadu Eurostat.

Vůbec nejvyšší růst cen zaznamenalo Polsko, kde se březnová inflace vyšplhala na 4,4 procenta. Více než čtyřprocentní inflaci zažili Poláci naposledy loni v únoru. Druhou nejvyšší inflaci vykázalo Maďarsko (3,9), třetí je shodně Rumunsko a Lucembursko (2,5).

Na opačném konci žebříčku se nachází Řecko, kde ceny v březnu meziročně o dvě procenta klesly. Řecko je navíc jedinou zemí v Evropské unii, kde došlo k deflaci. Hned čtyři země se ocitly na hraně deflace, když jejich ceny vzrostly o 0,1 procenta (Irsko, Malta, Portugalsko a Slovinsko). Většina členských států Evropské unie pak má inflaci mezi 1,2 a 2,5 procenta.

Lucemburský inflační skok

Nad jedno procento se inflace dostala i v rámci eurozóny, přičemž ještě v prosinci ceny v zemích platících eurem klesaly. Pro Evropskou centrální banku je to nepochybně dobrá zpráva, protože se řadu měsíců zdálo, že její extrémně uvolněná měnová politika není schopna přiblížit inflaci k cílovým dvěma procentům.

Vůbec nejvyšší skok v inflaci mezi únorem a březnem zaznamenalo Lucembursko. Tam ještě v únoru ceny o půl procenta meziročně klesaly, zatímco v březnu o 2,5 procenta rostly. Poměrně výrazně se inflace zvýšila oproti únoru také v Belgii, Španělsku (shodně o 1,3 procentního bodu), Litvě nebo na Kypru (shodně o 1,2 procentního bodu.).

Z hlediska jednotlivých druhů zboží nejvíce zdražila energie (o 4,3 procenta), nezpracované potraviny (1,6 procenta) nebo tabák (1,3 procenta). K nejnižšímu nárůstu cen pak došlo v případě průmyslového zboží s výjimkou energií, a to o 0,3 procenta.

Tagy: