Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Rádi se touláte v myšlenkách a dumáte o tom, co vás čeká? Podle výzkumu máte nakročeno k optimismu

Ilustrační foto: Pexels

Předpokládá se, že až polovinu času, kdy jsme vzhůru, strávíme touláním se v myšlenkách. Cesty, kterými se ve svých představách vydáme, mohou podle vědců ze Západoaustralské univerzity nejen odhalit, ale i ovlivnit, jak šťastní a optimističtí jsme.

Do hloubi vlastní mysli se nejčastěji ubíráme, pokud se nudíme, nebo když mozek vyhodnotí, že je některá z našich úvah důležitější než činnost, kterou zrovna děláme. Studie tuto situaci namodelovala pomocí dotazníku na počítači, jehož vyplnění trvá 45 minut. Dotazník byl vytvořen tak, aby po nějaké době začal účastníky nudit. Ti měli zároveň zaznamenat každý moment, kdy se v hlavě zatoulají ke svým myšlenkám. Mapovali také, jestli se jim vyjevila minulost, budoucnost, slova nebo obrazy a zda šlo o negativní či pozitivní myšlenky.

Touláním se v myšlenkách strávíme až polovinu času, kdy jsme bdělí. Ilustrační foto: Freepik

Ve více než třetině případů lidé mysleli na minulost. Ve 31 procentech pak přemítali o přítomnosti, každá pátá myšlenka byla abstraktní a zbytek se týkal budoucnosti. „Je opravdu zajímavé, že strávíme nejenom hodně času přemýšlením o minulosti a budoucnosti, ale také že většina z těchto myšlenek obsahuje mentální obrazy,“ řekla vedoucí studie Julie Ji. Tyto myšlenky tedy mnohem častěji doprovází vizuální představy, které intenzivněji formují naše rozpoložení.

Lidé, kteří se v myšlenkách častěji toulali do budoucnosti, byli ohledně toho, co přijde, optimističtější. Optimismus byl přitom doposud posuzován jako neměnný životní postoj. „Studie však ukazuje, že naše spontánní myšlenky o budoucnosti, především ty obsahující mentální vzorce, mohou ovlivnit naši aktuální úroveň optimismu a nálady,“ vysvětluje přínos pozitivního myšlení psycholožka.

Související články

Zaručeně zlepší den

Kurz „Revma v klidu“ pomáhá lidem s revmatickým onemocněním

Astronomové objevili tři nové měsíce

Vědci se chtějí inspirovat mravenci při léčení lidí

Zatočte s těžkou alergií pomocí léku na astma

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Vzdát můžeš zítra. Richard Štěpánek ve své knize povzbuzuje k životu

Inspirace z knihovny: Vzdát můžeš zítra. Richard Štěpánek ve své knize povzbuzuje k životu

Vždycky je pro co žít. Touto větou by se dal shrnout obsah knihy Vzdát můžeš zítra, kterou napsal…