InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Odbahnění? Malý Jordán čeká na miliony

TÁBOR – V roce 2015 koupilo město za 3,5 milionu od Štičí líhně Esox rybník Malý Jordán. Neobešlo se to tehdy bez velkých diskusí mezi zastupiteli. Někteří tvrdili, že tato transakce je nutností vzhledem k retenčním vlastnostem této nádrže a udržení čistoty vody po odbahnění Jordánu. Svými argumenty tuto část politického spektra zřejmě tehdy přesvědčil táborský biolog Vladimír Říha a další ekologové. Protistrana akcentující finanční stránku věci byla jiného názoru. Poukazovala na nutné opravy hráze a vypouštěcího zařízení. Koupě prošla tehdy lidově řečeno o fous, ale to hlavní, odbahnění Malého Jordánu ve výši desítek milionů korun, stále není na pořadu dne. Původní majitel se k této péči o Malý Jordán neměl, takže bahno zůstalo k řešení městu.



Podle Karla Hotového, vedoucího odboru investic a strukturálních fondů táborské radnice, město již investovalo 778 000 Kč do opravy hráze a vypouštěcího zařízení Malého Jordánu. „Ale pokud se v něm chce někdo koupat jako kdysi, pak má smůlu. Bahno zde dosahuje výšky dvou metrů, takže to není možné. Máme již zpracován plán odbahnění, ale ten závisí na dvou podmínkách. Tou první jsou dotace, na které čekáme, ale v letošním roce nebyl žádný dotační titul na odbahnění vypsán," uvádí Hotový. „Tou druhou jsou samozřejmě peníze. Před šesti lety se částka na odbahnění pohybovala kolem dvaceti milionů, dnes to bude znatelně víc. To jen z rozpočtu města nelze financovat," dodává Hotový.

Na Malém Jordánu si tedy milovníci vodní rekreace a radovánek na své podle všeho ještě nějaký ten rok nepřijdou. Příliš nadšeni nejsou ani táborští rybáři, kteří mají tuto vodní plochu od města v pronájmu. „Také čekáme na odbahnění, ale z finančních důvodů to zřejmě v dohledné době nebude," konstatuje Miroslav Zvolánek, předseda místní organizace Českého rybářského svazu. „Zatím je to rybník s právem lovu pro držitele povolenek, ale není to ideální voda, bahna je příliš. Nám slouží především jako zásobárna dravých ryb, které posléze vysazujeme do Jordánu, kde potřebujeme jejich prostřednictvím změnit rybí obsádku. Jde především o štiky, candáty, okouny a také pstruhy. Samozřejmě se sem z povodí dostane také nějaký kapr, tolstolobik, amur a podobně, ale tyto druhy vyselektujeme při výlovu," popisuje Zvolánek.

Malý Jordán byl zásluhou a na podnět Táboráka Václava Janovského založen v bývalém kamenolomu v 50. letech minulého století a měl sloužit především jako nádrž na ukládání přitékajících sedimentů. Pokud při jeho nákupu před šesti lety zaznívalo, že Malý Jordán město potřebuje k lepší čistotě velkého Jordánu, tak má zatím Malý Jordán vzhledem k vrstvám bahna nyní zřejmě opačný efekt.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace