Vlastní kompost - největší bohatství zahradníka?!

17.4.21 ApiAstrum 4 Comments

Nebudu vám tady přednášet o kompostu, v odborných knihách a na internetu toho najdete každý jistě dost! Chtěla bych se s vámi pouze podělit o můj osvědčený způsob kompostování v zahradě, protože, a to není náhoda!, jsem toto téma za poslední týden s několika zahradníky probírala. Se zahradníky, kteří ví, šlo čistě jen o výměnu zkušeností ;)
 

 Takže jak a proč to dělám já:

1. mám vlastní kvalitní zdroj kompostu přímo na zahradě (nic nekupuju)
2. možnost zpracování zahradního a domácího odpadu (vyjma nevhodných silnějších klacků a např. citrusových slupek - všude se o tom dočtete co tam patří a co ne)
3. mám kam dát hnůj a podestýlku od ovcí a slepic
4. přestože plastu v zahradě se bráním a původně jsem dlouho zvažovala dřevěný kompost z prken, nakonec zvítězila praktičnost a životnost (mám stavebnicové komposty z tvrdého plastu, nějaká investice to je, ale mám je 10 let a nedám na ně dopustit - mohou být mobilní a při přehazování nebo vybírání si můžete stěny postupně snižovat)
5. důležitá zásada je volné dno pro přístup žížal a jiných půdních organismů z přímého kontaktu se zemí, dále mezery ve stěnách pro dostatečný přístup vzduchu
6. kompost 1x někdy i 2x za rok přehodíme do volného kompostéru (mám 3 různého stáří)
7. umístění stranou ve stinném rohu zahrady, ale přesto blízko k záhonům nikoho neobtěžuje občasným zápachem, místo nechávám zarůst keři a kolem mám křídlatku - sezónní invazivní rostlina která povrch kompostů v létě zastíní a mladé výhonky jsou jedlé a lahodné, na fotká v tomto roční období ještě není (dále klimatické podmínky toho místa využívám jako množírnu rostlin a keříků z řízků a odkopků, ale táké se mi zde mimořádně daří pěstovat medvědí česnek pro který jinak nemám v zahradě moc vhodné podmínky)
8. asi dvouletý pěkný kompost používám na přesazování trvalek v květáčích, pokojovek, ale i k výsevům, když ho mám dost doplňuju vyčerpanou půdu v trvalkových záhonech rozhozením na povrch a taktéž jako poslední vrstvu na permakulturní záhony
9. občas je to dřina, ale vyplatí se to, rozhodně!
 




 

 

4 komentáře:

  1. Máte pravdu, mít na zahradě vlastní kompost, to je aspoň bohatství. Stačí vám na stavbu často jenom sítě na stavby a nějaký ten kompostér pokud chcete váš poklad schovávat do plastů. Já jsem teda za přirozenou cestu. Pěkně stlouct pár latí a už se peláší!

    OdpovědětVymazat
  2. Valounek7/22/2021

    O kompostech jsem nedávno četl zajímavý článek, ale bohužel bydlím v paneláku, takže to nejde. Ale pak jsem zjistil, že existují i takové ty bytové kompostéry na bioodpad. Přiznám se, že jakožto člověka pocházejícího z vesnice mě vyhazování bioodpadu docela vadí. Tak přemýšlím, že bych si něco podobného domů taky pořídil. Anebo zkusím ještě možnost komunitního kompostování. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vlastní kompost je základem každé prosperující zahrady, to se psalo ve veškerých dokumentacích mé babičky. Vždy mě pochvália když se třeba vrátila z lékárny a viděla, že jsem se o zahrádku starala v době její nepřítomnosti. Tolik jsem se toho na zahrádce naučila. Moc pěkné vzpomínky.

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem si kvůli hroznovému vínu, které máme na zahradě a na které nedáme dopustit musela pořídit dokonce i plašiče ptáků. Dříve bych řekla, že tam stačí dát strašáka, ale nakonec jsem se rozhodla pořídit alespoň maketu. Děláme s manželem jak bílé, tak i červené víno a letos se chystáme na slámovku. Bude to určitě náročné, ale o to jde.

    OdpovědětVymazat