Online literární akce v druhé polovině dubna

nenechte_si_ujit
Společenský život se stále ještě odehrává především v online světe, a tak i za literárními akcemi musíme na internet. Proto vám opět přinášíme tipy na online události, kterých se můžete zúčastnit v druhé polovině dubna. 

Čeká nás hned několik besed, například s novinářem a spisovatelem Janem Čápem, a děti se mohou těšit na veřejné čtení z knížky Rufus Zálesák.

Začneme ale právě online besedouJanem Čápem. Pořádá ji Knihovna Karla Dvořáčka ve Vyškově a koná se v úterý 20. dubna od 18.00 na Facebooku knihovny. Autor letos vydal svoji první knihu, román Klapy klap, který vypráví o dospívání hlavního hrdiny během minulého režimu. Poukazuje na to, že hranice mezi dobrem a zlem není zdaleka tak ostrá, jak se může zdát. I o tom si ostatně můžete s autorem knihy během online besedy popovídat.

Máte doma malého čtenáře a chtěli byste pro něj vybrat co nejhodnotnější knížky, které budou rozvíjet jeho schopnosti i fantazii? Pak vás určitě zaujme beseda, která se koná v úterý 20. dubna na Facebooku Moravské zemské knihovny v Brně. Tématem diskuse, které se zúčastní dvě ilustrátorky, Lucie Lučanská a Tereza Říčanová, budou knihy pro vnímavé děti. Dozvíte se více nejen o tvorbě obou účastnic, ale také to, jak podle nich vypadá opravdu dobrá kniha.

úterý 20. dubna se můžete připojit k ještě jedné online besedě. Koná se pod taktovkou Městské knihovny v Praze a bude se věnovat originálnímu dílu Revoluce jednoho stébla trávy od japonského farmáře Masanobua Fukuoky. Jeho kniha se snaží čtenáři pomoci žít naplněný život v souladu s přírodou. Stala se celosvětovým bestsellerem a ovlivnila mnoho lidí, nejen farmáře, ekology či zahradníky. Hosty online besedy budou krajinná inženýrka Alena Wranová a herec a grafik Jan Slovák, který namluvil stejnojmennou audioknihu. Beseda začíná ve 20.00.

A nyní něco pro ty nejmenší. Knihovna Jiřího Mahena pořádá ve čtvrtek 22. dubna čtení pro malé děti. Brněnské knihovnice budou předčítat z knihy Rufus Zálesák od Davida Dolenského. Hlavní hrdina knížky, Rufus, žije ve městě, ale nejradši tráví čas v lese. Přírodě opravdu rozumí a rád se o své vědomosti s dětmi podělí. Malí posluchači se tak například, jaké to je nocovat pod širákem, jak uvařit čaj ze smrkového chvojí nebo jak sbírat houby. Pokud máte doma malého dobrodruha, tato kniha ho určitě nadchne. Čtení začíná v 16.00 na Facebooku Knihovny Jiřího Mahena.

Kdykoliv budete mít chvilku času, můžete se zaposlouchat do besed, které pravidelně pořádá Knihkupectví a kavárna Café Fra a které najdete na jejich YouTube kanálu. Zhlédnout můžete například čtení z knížky Útržky Sněhurčina kožichu, kterého se ujal překladatel Petr Zavadil:

Kromě toho se můžete podívat také na čtení Petra Borkovce. Ten posluchačům představil svoji knihu Sebrat klacek:

Pokud víte o nějaké další zajímavé online literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář