I když české pro-ruské, „vlastenecké“ případně islamofobní scéně zabírají velkou část kapacity vzájemné spory a boj o moc, není pravda, že by nedokázali spolupracovat. Výše zmíněný graf ukazuje, že minimálně podstatná část scény spolupracuje poměrně aktivně a poměrně koordinovaně, i když je zaznamenané napětí například mezi SPD, Aeronetem, Nelou Liskovou či Žarkem Jovanovičem.

Témata a narativ opakovaný v příspěvcích na sociálních sítích, realizovaný během veřejných akcí atd. je u všech aktérů prakticky totožný – většina z nich vstoupila do povědomí jako odpůrci migrace během uprchlické krize, dále pak pokračovala v útočích na EU, NATO, BIS, stavěla se proti istanbulské úmluvě či proti globálnímu migračnímu paktu či byla aktivní ve sporech o události druhé světové války, pomníku maršála Koněva či vítání nočních vlků. V souvislosti s pandemií covid 19 je většina z nich odpůrci očkování, šířitelé konspiračních teorií o farmaceutickém spiknutí a spiknutí elit, šíří nenávist ke zdravotníkům či prosazují neschválené léčebné prostředky ivermektrin, isoprinosine.

V čem jsou výše zmínění aktéři naopak odlišní je míra jejich deklarované afiliace k Rusku – od zcela nepokrytě spolupracujících až po ty, kteří fakticky mají stejnou agendu, ale napojení na RF cíleně nezmiňují.

V grafu nalezneme několik spolupracujících skupin. Zdeněk Chytra a Radka Hladíková podle svých vlastních slov pracují pro poslankyni německé AfD Beatrix von Storch. Jiří Černohorský je předsedou spolku Čest, svoboda a respekt, ke kterému se se Chytra a Hladíková rovněž přihlašují. Chytra pravidelně vystupuje ve Svobodném vysílači. U Hladíkové je zajímavé napojení na SPD, kdy jako „koordinátorka SPD“, pořádala diskuze či se spolu s místopředsedou SPD Radimem Fialou zúčastnila konference evropských nacionalistických stran ENF.

Zatímco Chytra a Hladíková nijak nedeklarují pro-ruskou agendu, Černohorský je naopak velmi otevřený (širokou veřejnost na sebe upozornil strháváním plachty ze zakrytého pomníku maršála Koněva). Černohorský představuje i spojení na dezinformátora a tvůrce Raptor.tv Žarka Jovanoviče. Ten například asistoval u incidentů u pomníku či natáčel akce „Slovanská vzájemnost“, které Černohorský pořádal ve Středisku ruské vědy a kultury. Za bulharské proruské nacionalisty se této akce zúčastnil i Yulian Angelov, který vystoupil i na debatě SPD pořádané Hladíkovou. Jovanovič dodává materiál ruskému propagandistickému médiu Sputnik či v souvislosti s odstraněním pomníku maršála Koněva zinscenoval setkání ruské státní televize Rossiya 1 s opozičním zastupitelem za SPD Robertem Vašíčkem, který byl ale v reportáži představován jako starosta Prahy 11.

Dalším centrem, kde se prolíná i druhá část pro-ruské scény jsou pravidelná vystoupení na Svobodném vysílači Pavla Hlávky. Zdeněk Chytra tam vystupuje se svými pořady z Německa, svou pravidelnou rubriku tam má Marek Pešl alias Vedoucí Kolotoče z dezinformačního webu Aeronet a poměrně často se tam objevují i Nela Lisková a Alena Vitásková.

Spolupráce samozvané konzulky „doněcké republiky“ Liskové a prezidentem vyznamenané bojovnice proti solárním baronům a „za všeobecná lidská práva“ Vitáskové je zajímavá mimo jiné tím, že po zrušení „konzulátu“ byla Nela Lisková zaměstnána jako ředitelka Institutu Aleny Vitáskové. Zatímco Lisková spolupracuje s pro-povstaleckou doněckou bloggerkou Marinou Harkovou, Institut Aleny Vitáskové se odkazuje k principům Euroasijského ženského fóra, což je pseudo-mezinárodní organizace, kterou RF používá k podpoře svých zájmů.

Bližší informace k jednotlivým osobám na webu Českých Elfů.

 


Elfové je v českém internetovém prostředí sebeprezentační název anonymní aktivistické skupiny, která si vzala za cíl „boj s internetovými trolly, kteří šíří dezinformace a proruskou propagandu“. Skupina se zformovala v roce 2018 po vzoru obdobných skupin v pobaltských státech, například Litvy, kde podobná aktivita vznikla asi o pět let dříve. Přijala od nich také označení za elfy.