O promoce přišly tisíce vysokoškoláků. Diplomy vyzvedávají na studijním oddělení nebo na poště

Tisíce absolventů českých vysokých škol kvůli pandemii koronaviru přišly o své promoce. Místo slavnostního ceremoniálu si vysokoškoláci diplomy vyzvedli na studijním oddělení fakulty nebo třeba na poště. Některé školy jim chtějí nabídnout náhradní termíny. Jenže zatím ani neví, kdy a za jakých podmínek budou smět akademické obřady obnovit.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Většina veřejných vysokých škol doufá, že studentskou hymnu a slavnostní projevy absolventi v aulách uslyší ještě letos. To, jestli budou smět být promoce už po letních termínech státnic, bude záležet na aktuálních protiepidemických opatřeních. O promoci přišla i Sára Beránková, která v září získala magisterský titul na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tisíce studentů přišly kvůli pandemii o promoce

„Měli jsme mít promoci v prosinci, což se nám zrušilo. Pak se zrušil i náhradní termín na jaře. Takže diplom u sebe zatím nemám a mrzí mě, že o promoci přicházím. Těšili se na to rodiče i babička s dědou,“ říká.

Diplom ve schránce

Někteří absolventi diplomy potřebují kvůli zaměstnání nebo pro další studium. Fakulty jim je proto vydávají na studijních odděleních. Třeba z Univerzity Hradec Králové nebo Vysoké školy ekonomické chodí diplomy lidem i poštou. 

„Byla to nejčastější forma předání diplomu v loňském roce. Vyčkávání na náhradní termín promocí loni nemělo příliš smysl, protože státní zkoušky byly v mnoha případech posunuty na letní prázdniny a po jejich skončení již nebylo možné promoce konat,“ říká Karla Mráčková, mluvčí České zemědělské univerzity, jež diplomy poštou posílala také.

Smejkal: Musíme se soustředit na školy. Do konce dubna se bavme pouze o nich a nic neuvolňujme

Číst článek

Část škol přesto s náhradními termíny i pro loňské absolventy počítá. Promoci by školy chtěly dopřát alespoň těm, kteří dokončili magisterské programy. Na rozdíl od bakalářů už totiž většinou ve studiu nepokračují. Třeba Univerzita Karlova plánuje na ceremoniál pozvat i ty, kteří už mají diplomy doma. 

„Pokládáme to za důležitý rituál pro rozloučení se s naší univerzitou. Počítáme i s tím, že pokud bude omezen počet rodinných příslušníků, nabídneme jim možnost ceremoniál sledovat živě pomocí živého streamu z velké auly Karolina,“ říká prorektorka pro studijní záležitosti Milena Králíčková.

Zájem o promoce

Mluvčí brněnského Vysokého učení technického Radana Koudelová ale připomíná, že i před pandemií někteří absolventi promoce z různých důvodů vynechávali.

„Ne všichni absolventi mají obecně o promoce zájem a to bez ohledu na současnou situaci s koronavirem. Například na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií projeví zájem zpravidla 65 procent absolventů, na Ústavu soudního inženýrství VUT to loni bylo asi 45 procent absolventů,“ říká Koudelová.

Člověk s maturitou se státu vyplatí. Na daních odvede o 2,5 milionu více než se základním vzděláním

Číst článek

Jednou z mála veřejných vysokých škol, která zatím žádné promoce rušit nemusela, je Veterinární univerzita Brno. Podle mluvčí Soni Šmahelové absolventi stihli odpromovat v září. Některé fakulty Technické univerzity v Ostravě nebo brněnské Masarykovy univerzity se zase rozhodly minulé promoce uspořádat alespoň v online formě. Na začátku března promoce do online prostoru přenesla taky Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská Českého vysokého učení technického. Před kamerou tehdy k promovaným mluvil i rektor Vojtěch Petráček.

„Hodně se změnilo od doby, kdy jsme se mohli scházet v Betlémské kapli, ale je potřeba říci, že i tahle těžká doba přinesla svá pozitiva. V tom, že jsme schopni se takto sejít, že jsme schopni učit distančně, že jsme schopni pomáhat druhým,“ připomněl.

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně zase loni některé promoce přesunula do venkovních prostor. A podle mluvčí Petry Svěrákové některé fakulty zvažují, že diplomy absolventům předají venku i letos. 

Vendula Bartoňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme