Spojenci pro kraj: chceme chráněnou krajinnou oblast Krušné hory
Příroda kolem Kalku. Foto: Miloš Štáfek
Most

 

Krušné hory, Ústecký kraj - Spojenci pro kraj chtějí, aby vláda vyhlásila chráněnou krajinnou oblast Krušné hory (CHKO). Slibují si od toho, že potřebný rozvoj turistické infrastruktury bude udržitelný a nezničí jedinečného genia loci Krušnohoří.

"Vznik CHKO je především věcí politické vůle a konečné rozhodnutí je na vládě. Chceme spojit všechny, komu na Krušných horách záleží, abychom společně dali ministerstvu životního prostředí a vládě najevo, že ochrana Krušnohoří je na místě. Oslovili jsme zástupce Karlovarského kraje, komunikujeme s lidmi z obcí a ze spolků, brzy se k tomu potkám třeba se známým Krušnohorcem Petrem Mikšíčkem," popsal svou pracovní agendu Michal Kučera (Spojenci / TOP 09), krajský radní pro regionální rozvoj a venkov a dodal, že má pro ministra životního prostředí připravený dopis s výzvou ke zřízení CHKO.

Spojenci začali s vysvětlováním přínosů CHKO a uvádějí, že CHKO je dosti odlišný stupeň ochrany, než je vyhlášení národního parku.


 

Co je CHKO?

  • Chráněné krajinné oblasti jsou velká území s přirozenou přírodou, lesy a památkami. Hospodaří se v nich s ohledem na přírodu a ekologii. Česko má dnes 26 chráněných krajinných oblastí, které pokrývají patnáct procent rozlohy státu.

 


"Jak už samo označení napovídá, chráněná krajinná oblast je způsob ochrany krajiny, a to té přírodní i kulturní, včetně historických sídel. Ve srovnání s národními parky zaměřenými na zvláště cenná přírodní území jsou CHKO spjaty spíše s udržitelným rozvojem celé krajiny. Nebrání výstavbě jako takové, ale chrání území obcí před zásahy, které nerespektují charakter osídlení a narušují krajinný ráz. Není proto třeba se obávat, že CHKO znemožní rozvoj Krušných hor, naopak je to velká příležitost," řekla k tomu Karolina Žákovská (Spojenci / Zelení), krajská zastupitelka a také právnička se specializací na ochranu životního prostředí.

„Máme významné spojence, třeba starostka Blatna Iveta Rabasová Houfová podává se starosty dalších obcí návrh na vyšší ochranu jimi spravované části Krušných hor. Chceme pro CHKO získat další zastánce a samozřejmě začneme doma, u našich koaličních partnerů, s kterými prodiskutujeme návrh výzvy ministru životního prostředí," vysvětlil krajský náměstek pro kulturu a cestovní ruch Jirka Řehák.

Spojenci spustili na svém webu anketu k vyhlášení CHKO. Podle průběžných výsledků je 90 % respondentů pro vyhlášení CHKO.

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru