Zahrada

Nejlepší zahradní nábytek: TOP produkty podle recenzí a testů

Nejlepší zahradní nábytek Žádná zahrádka, pergola či terasa u domu nebo chaty nebude tak docela kompletní a útulná bez patřičného vybavení v podobě zahradního nábytku, který z přírodního zákoutí učiní obyvatelný prostor.

Pro relaxaci, zábavu, společenská setkání nebo i práci – zkrátka dle chuti a potřeby. Volba zahradního nábytku je přitom stejně důležitá jako v případě interiérového vybavení – v některých ohledech je třeba ještě větší obezřetnost. Jak se však zorientovat v široké a nesmírně rozmanité nabídce, která skýtá nespočet variant, variací, materiálových i designových řešení? S tím se vám pokusíme pomoci v dnešním článku. Najdete v něm totiž průvodce výběrem nejlepšího zahradního nábytku.

Představíme v něm všechny zásadní možnosti. Zevrubně se budeme věnovat způsobu použití, odolnosti a materiálovému zpracování. Ve zkratce si řekneme i něco o cenových relacích, abyste měli představu, na jakou investici se připravit. Tento náš „návod“ vám pomůže ujasnit si, co od vybavení zahrady vlastně chcete a očekáváte – a jak to získat.

Výběr z tak širokého sortimentu není nijak snadný, a proto se vás pokusíme trochu navnadit a inspirovat i žebříčkem konkrétních zajímavých současných kousků a výrobků. Samozřejmě záleží jen na vás, zda po některém z nich sáhnete, nebo budete pátrat dál. Rozhodně doporučujeme prohlížet i uživatelské recenze zahradního nábytku. Dozvíte se v nich zkušenosti majitelů daného výrobku a můžete zjistit spoustu věcí, které vás v nákupu buď utvrdí, nebo od něj naopak třeba odradí.

Nejlepší zahradní nábytek na trhu

ProduktParametryHodnocení
#1Modulová ratanová sestava BORNEO
Nejlepší variabilní sestava
✔️ Sestavte si set dle vašeho přání
✔️ Kvalitní a bezúdržbový materiál
✔️ Součástí stolu je tvrzené sklo
📌 Cena dle sestavy
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#2Titania Dining Lounge set
✔️ Odolný povrch z polyratanu
✔️ Včetně pěti měkkých polštářů
✔️ Nepromokavé potahy ze 100% polyesteru
📌 od 19100 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#3ALLIBERT CORFU FIESTA
✔️ 2x křeslo, 2x lavice, jídelní stůl, podušky
✔️ Ve 3 barevných provedeních
✔️ Materiál s vysokou odolností a životností
✔️ Jednoduchá montáž
📌 od 12300 Kč
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#4ALLIBERT ROSARIO BALCONY
Nejlepší set na balkón
✔️ 2x křeslo, stůl
✔️ Polstrované sedáky součástí sady
✔️ Vyrobeno z pružného a pevného umělého ratanu
📌 od 3300 Kč
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#5RojaPlast REGINA
Luxusní souprava zahradního nábytku
✔️ Hliníková odolná konstrukce
✔️ 4x křeslo, 1x stůl
✔️ Vyrobeno z umělého ratanu
✔️ Široké využití
📌 od 29100 Kč
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#6Fieldmann RONY I.
Oblíbená sada zahradního nábytku
✔️ 6 křesel a stůl
✔️ Možnost umístění slunečníku
✔️ Vhodné pro venkovní i vnitřní použití
📌 od 5000 Kč
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#7Fieldmann CARMEN I.
Oblíbený dřevěný set nábytku
✔️ 6 křesel a rozkládací stůl
✔️ Možnost umístění slunečníku
✔️ Nastavení sklonu opěradla v 5 polohách
✔️ Vyrobeno z tvrdého dřeva tropické Akácie
📌 od 13300 Kč
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Číst recenze

Jak vybrat zahradní nábytek

Podle čeho vybírat vybavení a nábytek na zahradu? Především je třeba si ujasnit, co vlastně chcete a potřebujete. Možnosti jsou obrovské. Židle, stoly, kompletní zahradní sestavy, lavice, nejrůznější druhy lehátek a křesílek, zajímat nás budou taky různé houpačky nebo úložné boxy. Velmi důležitou roli hraje materiálové zpracování, kterému věnujeme značnou pozornost. Samozřejmě jsou ve hře i další faktory, jako je design, rozměry nebo pochopitelně cena apod.

Zahradní nábytek na terasu

Jaký zahradní nábytek potřebujete?

Je logické, že vše začíná u přemýšlení nad tím, co na své zahradě vlastně chcete a upotřebíte. Jaký zahradní nábytek lze pořídit?

Zahradní sety a sestavy

V poslední době jde o stále oblíbenější řešení, které má několik výhod. Ty hlavní spočívají v pohodlí a jednoduchosti nákupu – a dále v perfektním barevném a stylovém sladění všech jednotlivých prvků. Zkrátka výrobce a prodejce už udělali část práce za vás. Což ale taky znamená, že v některých případech mohou vycházet sety dráž, než kdybyste si je sami pečlivě „seskládali“. Na druhou stranu existují i různé cenově opravdu velmi dostupné sestavy. Zde je zase potřeba ohlídat si kvalitu.

Tak jako tak mají sety něco do sebe a výběr je mimořádný. Všechny barvy, všechny styly, různé složení. Klasický set obvykle zahrnuje především zahradní stůl a židle nebo křesla, či rovnou lavice. Při výběru se nenechte zmást prezentační fotografií a dobře si přečtěte, co vše je součástí balení. Někdy to může být slunečník a různé polštáře a polstrování, jindy tyto prvky chybí.

Zahradní židle, křesla, lavice

Na zahradě nejspíš nebudete chtít jen postávat, takže se dá říct, že židle, křesla či lavice jsou elementárním vybavením. Při výběru myslete především na účel a způsob používání. Má jít spíše o relaxační posezení nebo i jídelní, či dokonce pracovní sezení? V takovém případě je třeba hlídat např. sklon, hloubku a výšku sedu. Od prostoru a nároků se bude taky odvíjet provedení, rozměry a robustnost zpracování.

Lze pořídit například úplně jednoduché a účelové plastové židle, které nenadělají moc parády ani neposkytnou zvláštní pohodlí, ale najíst se na nich dá, navíc jsou lehké a skladné. Pořádné křesílko zase skvěle poslouží při odpočinku, ale hluboký sed a měkké polstrování mohou být méně praktické při jídle nebo jiné činnosti u stolu. Křesílko taky zabere víc místa a hůře se stěhuje. A pak je tu spousta kompromisních variant. Opravdu je z čeho vybírat.

Za úvahu rozhodně stojí i stylové zahradní lavice, které působí příjemně tradičním dojmem. Jde o výborné odpočívadlo, které poslouží i více osobám anebo lze plochu využít jako např. odkladiště na náčiní nebo jiné věci, které máte u sebe. Tradiční volbou je masivní dřevo nebo dřevo s kovem. Existují i lavičky čistě kovové, z ratanu, umělého ratanu nebo levného plastu a dalších materiálů. Lavice coby součást jídelního posezení a stolu bývají často polstrované.

Zahradní stoly

Jídelní, odkládací, konferenční, pracovní nebo univerzální. Výběr je opět velký a zahrnuje různé materiálové, stylové i rozměrové varianty. Věnujte pozornost i výšce stolu.

  • Vhodná výška jídelního stolu je kolem 75-76 cm, taková výška je optimální i pro běžnou práci vsedě nebo psaní. Pro drobnější práci je vhodnější vyšší stůl, i 85-88 cm. Pro práci vestoje i 90 a více cm. Různé konferenční a odkládací stolky jsou naopak nižší, cca 40-50 cm. U takového stolu se ovšem špatně jí.

Zahradní lehátka

Zahradní lehátka na opalování, čtení nebo jen relaxaci jsou rozhodně velmi atraktivní a oblíbená záležitost. Oblíbená jsou především lehátka s lehkou kovovou konstrukcí a textilním výpletem. Jsou skladná a univerzální, většinou navíc skládací. Některá robustnější, neskládací lehátka mají zvýšenou opěrnou část, která vybíhá v držák na sluneční clonu.

Velmi stylová a populární jsou taky dřevěná houpací lehátka. Masivnější lehátka mohou být i polstrovaná. Zajímavou variantu představují i „partnerská“ relaxační lehátka – de facto dvoulůžková lehátka často opatřená zmíněnou nástavbou na sluneční stříšku. Nezřídka bývají i houpací.

Zahradní houpačky

Zahradní „lavicová“ houpačka s kovovou konstrukcí, textilním výpletem a stříškou představuje v našich končinách klasiku. Tyto houpačky nabídnou příjemné a pohodlné posezení více osobám. Nevýhodou je, že zabírají více místa a taky zejména levnější kousky nelze zrovna označit za estetické klenoty.

V poslední době jsou však velmi módní taky různá závěsná houpací křesla či houpací sítě a hamaky. Jde o velmi komfortní, relaxační záležitost. Některé tyto sítě a křesla mají i vlastní konstrukci, takže je možné je umístit do volného prostoru. Existují i sítě a hamaky pro dvě osoby. Rozhodně stojí za to o takovém vybavení uvažovat.

Úložné boxy

Ryze praktické vybavení představují i úložné boxy. Jde typicky o plastové, uzamykatelné „truhly“ s elegantním dekorem (např. dřeva), do kterých můžete bezpečně uložit polštáře, polstrování nebo třeba různé drobnosti, hračky, třeba i nářadí a náčiní. Nejčastěji mívají tyto boxy objem v rozmezí 100 až 300 l, méně často jsou i větší, nebo naopak menší.

Materiálové zpracování

Jaký materiál zvolit, to není jen otázkou vkusu, ale taky mnoha praktických vlastnosti a požadavků. Materiál pochopitelně ovlivní kromě vzhledu taky skladnost, přenositelnost, hmotnost, rozměry, ale především odolnost a životnost – zejména při vystavení působení UV záření, povětrnostním podmínkám, vodě.

Nábytek do zimní zahrady

Plastový nábytek

Plast je tvárný, velmi lehký a přitom odolný. Voda mu prakticky nevadí, trpí spíše UV zářením, které může vést k jeho chátrání, ztrátě barvy a odolnosti (záleží taky na kvalitě). Běžně se však používá ve venkovním, nezastřešeném prostoru. Výhodou je i velmi snadná údržba, libovolnost barevného provedení, skladnost – u židlí štosovatelnost – a vysoká mobilita právě díky nízké hmotnosti. Z praktického hlediska je tedy plast poměrně velmi šikovná záležitost, zvlášť vzhledem k typicky nízké ceně.

Oproti jiným materiálům je však nižší celková životnost a odolnost (stabilita, nosnost, mechanická odolnost) – a taky estetická hodnota a neekologičnost. Plast je tedy především levnou a nenáročnou záležitostí.

Ratan a umělý ratan

Ratan patřil jednu dobu k velmi opěvovaným a módním materiálům. Dnes je trochu na ústupu. Výhodou je ohebnost a relativní odolnost v kombinaci s lehkostí a atraktivním vzhledem. Životnost však není zvlášť vysoká. Především u méně kvalitních výrobků. Ani povětrnostním podmínkám nevzdoruje úplně nejzdatněji, tudíž není vhodný pro stálé umístění ve volném exteriéru.

Část nevýhod kompenzuje tzv. umělý ratan, který je na bázi polyetylenu. Jde tedy o plast imitující ratan. Tento materiál je vhodný pro celoroční použití pod širým nebem. Je velmi pevný, odolný, prakticky bezúdržbový. Na druhou stranu jde o nepřírodní materiál.

Dřevo

Dřevo je zkrátka tradiční, přírodní a krásný materiál, který se na zahradu přirozeně perfektně hodí. Kromě skvělého vzhledu je výhodou ekologičnost. Nevýhodou obecně vyšší hmotnost a většinou větší nároky na údržbu. V jiných ohledech je těžké postihnout obecné vlastnosti, protože ty se zásadně liší v závislosti na konkrétní dřevině.

  • Teak, eukalyptus, akácie, meranti – Velmi odolná, trvanlivá dřeva. Luxusnější a dražší volba. Velmi dobře až skvěle odolávají vlhkosti i dalším povětrnostním podmínkám, stárnutí, plísním apod.
  • Dub a buk – Krásné domácí tvrdé dřeviny, které jsou velmi pevné a dobře snášejí venkovní podmínky.
  • Borovice, smrk – Velmi časté kvůli cenové dostupnosti. Menší odolnost a pevnost, je třeba pečlivé ošetření proti vlhkosti.

Kov

Výhodou kovu je obrovská mechanická odolnost a nosnost. Kvalitní povrchové ošetření zajistí odolnost i vůči vlhkosti – a tedy rezivění. Základní údržba je taky poměrně snadná. Na druhou stranu je kov velmi těžký. Taky se snadno rozpaluje (na slunci) a v zimě naopak promrzá. Důraz je třeba dbát na skutečně kvalitní povrchovou ochranu.

Shrnutí

Je zřejmé, že při úvaze o vhodném materiálu je nutné vycházet z podmínek, kterým bude vystaven. Pokud bude nábytek na kryté terase či v pergole anebo jej budete pravidelně uskladňovat, můžete sáhnout po ratanu, který potěší i nízkou hmotností, nebo dostupnějších dřevinách (smrk, borovice).

Pokud nechcete mít s nábytkem prakticky žádnou starost a necháte ho ležet, tam kde je, může být smysluplnou volbou kvalitní plast nebo kov s dobrým ošetřením. Většímu náporu povětrnostních podmínek odolají i kousky z tvrdých a exotických dřevin, které jsou i dostatečně mechanicky odolné, pevné a stabilní.

Pro příležitostné, nenáročné použití, může být opět dobrou volbou plast, který je nejlehčí – a díky tomu se velmi snadno přenáší a uskladňuje.

Jak zařídit terasu

Styly

Styl a design je samozřejmě důležitý. Jaké oblíbené styly teď letí a čím se vyznačují?

  • Skandinávský – Velmi jednoduchý až minimalistický, převaha světlých barev. Dřevo, kov i plast, většinou však jednomateriálové provedení než kombinace.
  • Provence – Příklon k tradici francouzského venkova, rustikální ladění. Častá kombinace světlejších a tmavších barev. Příjemný, poklidný půvab. Nejčastěji masivní dřevo.
  • Rustikální – Robustnější, obvykle z masivních dřevin, častěji laděný do tmavších odstínů hnědé. Sofistikovanější až zdobný (ačkoli u zahradního nábytku se to většinou tak neprojevuje).
  • Moderní – Jednoduché linie. Materiálový minimalismus (subtilnější provedení). Časté použití plastů a kovů nebo kombinací.

Údržba zahradního nábytku

Zde dost záleží na konkrétním materiálu a kvalitě zpracování. Pravidelná běžná údržba kovových nebo plastových prvků není vůbec náročná. Stačí obyčejné omytí nečistot vodou nebo vodou se saponátem. U dřevin může být časem potřeba nové opatření lazurou, ošetření olejem, přelakování nebo jiná poněkud náročnější péče v závislosti na konkrétní dřevině a úpravě.

Zejména dřevěné, ale i jiné prvky, které mohou hůře nést ostré slunce, déšť nebo jinou nepřízeň počasí můžete buď sklízet, anebo pořídit praktické ochranné obaly. Ty se vyplatí zvlášť u těžších a větších kusů.

Ceny zahradního nábytku

Kolik stojí kvalitní zahradní nábytek? Ceny jsou pochopitelné různé podle materiálu, kvality a především toho, co potřebujete.

✅ Zahradní nábytek do 1000 Kč

V této ceně koupíte jednu až dvě (možná i tři), především plastové, jednoduché židle, levnější lehátko – případně můžete investovat do hamaky, sítě či úložného boxu.

✅ Zahradní nábytek do 3000 Kč

Kolem 2 tisíc Kč začínají základní zahradní sety – obvykle pro dvě až čtyři osoby. Nepůjde o extra kvalitu. V této ceně můžete pořídit taky pěkná křesílka, lehátka či lavičky v různých materiálech, včetně masivního dřeva.

✅ Zahradní nábytek do 10 000 Kč

Za tuto cenu už můžete zahradu vybavit poměrně pěkně a kvalitně. Investovat můžete do lepšího (či většího) setu anebo si poskládat jednotlivé kousky.

✅ Zahradní nábytek nad 10 000 Kč

Pro náročnější zájemce. V této ceně už najdete designové výrobky nebo nábytek z tvrdých či exotických masivních dřevin.

ProduktParametryHodnocení
#1Modulová ratanová sestava BORNEO
Nejlepší variabilní sestava
✔️ Sestavte si set dle vašeho přání
✔️ Kvalitní a bezúdržbový materiál
✔️ Součástí stolu je tvrzené sklo
📌 Cena dle sestavy
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#2Titania Dining Lounge set
✔️ Odolný povrch z polyratanu
✔️ Včetně pěti měkkých polštářů
✔️ Nepromokavé potahy ze 100% polyesteru
📌 od 19100 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#3ALLIBERT CORFU FIESTA
✔️ 2x křeslo, 2x lavice, jídelní stůl, podušky
✔️ Ve 3 barevných provedeních
✔️ Materiál s vysokou odolností a životností
✔️ Jednoduchá montáž
📌 od 12300 Kč
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#4ALLIBERT ROSARIO BALCONY
Nejlepší set na balkón
✔️ 2x křeslo, stůl
✔️ Polstrované sedáky součástí sady
✔️ Vyrobeno z pružného a pevného umělého ratanu
📌 od 3300 Kč
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#5RojaPlast REGINA
Luxusní souprava zahradního nábytku
✔️ Hliníková odolná konstrukce
✔️ 4x křeslo, 1x stůl
✔️ Vyrobeno z umělého ratanu
✔️ Široké využití
📌 od 29100 Kč
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#6Fieldmann RONY I.
Oblíbená sada zahradního nábytku
✔️ 6 křesel a stůl
✔️ Možnost umístění slunečníku
✔️ Vhodné pro venkovní i vnitřní použití
📌 od 5000 Kč
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#7Fieldmann CARMEN I.
Oblíbený dřevěný set nábytku
✔️ 6 křesel a rozkládací stůl
✔️ Možnost umístění slunečníku
✔️ Nastavení sklonu opěradla v 5 polohách
✔️ Vyrobeno z tvrdého dřeva tropické Akácie
📌 od 13300 Kč
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
0 Sdílení