Aloe vera je nenáročný sukulent, ve kterém se ukrývá hojivý balzám

19. duben 2021

Není aloe jako aloe. Existují stovky druhů. Nejvíce léčivých účinků má aloe vera neboli aloe pravá. Má totiž silné listy, které v sobě ukrývají velké množství zdravé šťávy.

„Tahle tisíce let používaná rostlina je vlastně takovým lékařem v květináči. Kdysi ji někteří lidé považovali za všelék. Je to sukulent, který miluje teplo a slunce. A je to rostlina naprosto nenáročná na výživu,“ říká pardubický zahradník František Hlubocký.

Jak aloe získat? Nejlépe od souseda přes plot

Aloe vera si můžete zakoupit, ale mnohem lepší je podle zahradníka Hlubockého získat ho tzv. přes plot ve stylu: „Já ti dám odnož z muškátu a ty mi dáš odnož z aloe.“ Aloe vera totiž vytváří spoustu mladých výhonů kolem hlavní rostliny. Stačí vědět, kdo má doma starší rostlinu a toho oslovit.

Aloe vera

Aloe rozhodně nemůže přezimovat venku. Na zimu je třeba vzít sukulent domů. Nesnáší mráz. Nejlépe přezimuje v chladné chodbě nebo na verandě, není třeba ho přes zimu zalévat. Když se oteplí a nehrozí mrazíky, může se přemístit ven. Nejprve na dva až tři týdny do polostínu, aby se nespálil a pak už na plné slunce.

„Nechte aloe na slunci v červnu a červenci, aby do rostliny slunce skutečně svítilo naplno. Od srpna pak můžete začít zpracovávat,“ radí František Hlubocký.

Listy aloe vera jsou plné hojivé tekutiny

Aloe vera působí hojivě na spáleniny, oděrky, štípance. Stačí kousek listu odkrojit a čerstvou šťávou si potřít kůži. Slupka se musí vždy oloupat. Je hořká a mohla by způsobit žaludeční problémy.

Aloe detoxikuje, čistí, ničí bakterie, plísně a viry, uklidňuje podrážděnou pokožku. Proto se natírá na kůži spálenou od slunce, od ohně, na puchýře po náročné túře, na komáří štípance, na ránu po klíštěti.

Při vnitřním užití aloe vera odlehčí tělu, ale zároveň ho i vyživí. Kvalitní nápoj z aloe vera upravuje metabolismus, ať už trpíte průjmem nebo zácpou a podporuje regeneraci těla.

autor: jsl
Spustit audio