Psychika někdy může způsobovat bolest břicha nebo jiné fyzické problémy

Často se říká o někom nebo něčem, co nás rozčiluje, že nám to “leží v žaludku”. Tato stará moudrost má dnes už i vědecký podklad – je totiž dokázáno, že žaludek plní funkci “druhého mozku”. Cokoliv nás psychicky ovlivňuje, projev se na zažívání. Především dlouhodobý stres.

Není to samozřejmě jen bolest břicha, co může mít psychickou příčinu. U někoho se může objevit bolest hlavy, závrať, bušení srdce a záchvaty úzkosti. Někomu se “jen” zvedne tlak. Pokud se u vás objeví zdravotní problémy, které nejdou jinak diagnostikovat, jde pravděpodobně o psychicky vyvolaný problém, tedy psychosomatický.

Když testy nic neprokážou

Máte zcela konkrétní a akutní zdravotní potíže. Možná dokonce tak silné, že si musíte zavolat sanitku. Jenže během hospitalizace vám provedou řadu testů a n´všechny vaše výsledky jsou v pořádku. Připadáte si jako hypochondr. Ale nejste. Jen se projevily důsledky nedostatku spánku, psychických problémů, vleklého stresu. Stresu, který jste nedokázali zvládnout a tělo si ho zpracovalo po svém. Volá o pomoc. Promítání psychiky do tělesných příznaků se nazývá somatoformní porucha.

Somatoformní porucha

Projevuje se nejčastěji u dětí, ale nevyhýbá se ani dospělým. Typické pro tuto poruchu je, že přes prokazatelné příznaky jsou všechna vyšetření negativní. Ohlásit se může bolestmi břicha, hlavy, bušením srdce, hyperventilací, pocitem dušení nebo pálením a svěděním kůže. Často se objeví také nadýmání, průjem, zvracení, či nepříjemný pocit plnosti, i když jste ve skutečnosti nic nesnědli.

Řešením je vyhledat spouštěč, který nás drží v psychické nepohodě. Bez odstranění příčiny nikdy zcela nevyléčíme následky. Dopřejte si pohyb na čerstvém vzduchu, meditace, pracujte na svém zklidnění. Obraťte se na psychologa, ještě lépe na psychoterapeuta a hledejte pomoc u něj.

Mohlo by se Vám také líbit

Diskuze je uzavřena.