Hlavní obsah

Orli mořští uhynuli na otravu karbofuranem. Pachatele policie nenašla

– Klatovy

Policie nenašla traviče, který má na svědomí čtyři ohrožené orly mořské na Klatovsku. Otráveni byli karbofuranem, případ vyšetřovatelé odložili.

Foto: DESOP

Uhynulí orli u Velkého Boru na Klatovsku.

Článek

„Laboratorním vyšetřením orlů byla zjištěna intoxikace karbofuranem. Policistům se však provedeným šetřením nepodařilo zjistit konkrétní osobu, jež umístila otrávenou návnadu na volně přístupném pozemku,“ uvedla mluvčí policie Dana Landmanová.

Na Klatovsku zřejmě někdo otrávil čtyři orly mořské

Krimi

Potvrdila, že toxikologické vyšetření ukázalo na otravu prudce jedovatým karbofuranem. Jeden orel byl na začátku února nalezen mezi obcemi Velký Bor a Babín a další tři u obce Svéradice.

Otrávený orel z Brd zmizel před příjezdem policistů. Ti hledají svědky

Krimi

O nálezu orlů v únoru informovali pracovníci záchranné stanice. „Pro nás jeden z nejdrastičtějších konců těchto ptáků. Čtyři majestátní králové nebes s rozpětím křídel přes dva metry uhynuli v nervové křeči se zatnutými pařáty, sedící na patách s poloroztaženými křídly a skloněnou hlavou,“ uvedl tehdy Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.

Orly na Strakonicku otrávil rybníkář, tvrdí obžaloba

Krimi

Další otrávená zvířata našli například v únoru v Brdech. Bylo tam celkem 16 zvířat včetně orla mořského, krkavců, káně lesní nebo lišky. Všechna se nacházela v okruhu do jednoho kilometru od soukromé obory s vysokou zvěří, kde přikrmují i organickými zbytky.

Zakázaný karbofuran je agresivní neurotoxin, který se v minulosti používal jako účinná látka pro hubení hmyzu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám