Sněhuláci s pintou a nezodpovědný život po pandemii. Připravte se na rozvolňovací memy

19. duben 2021
Fenomem

V některých zemích světa přichází konečně rozvolnění pandemických opatření a memy z minulého týdne to s humorem sobě vlastním komentují. Připravte se na otužilce s pintou, problémy, které očkování nevyřeší, i na odpověď na otázku, jestli z nás pandemie udělala jiné lidi.

V Británii otevřeli hospody, byť zatím jen ty venkovní. Jenže minulý týden bylo na ostrovech pod nulou a někde i sněžilo, takže první letošní pivko s kamarády si nejspíš užili jen otužilci. Twitter zaplavily vtípky o zmrzlých nedočkavých pivařích a sněhulácích s pintou. My můžeme Britům jejich problémy zatím jen závidět.

Bezhlavý optimismus ale brzdí vlna memů, které připomínají, že vakcína není řešením na všechny naše problémy. Pořád tu jsou další věci, na které se neočkuje. Memový vtip začíná větou vypůjčenou z informační brožurky, kterou v Americe rozdávají při očkování. „I když jsi očkovaný, Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí pořád doporučuje...“ Zbytek je ale už na ostrovtipu tvůrců.

Rozvolňovací meme

V New York Times vyšel na začátku dubna článek You Can Be a Different Person After the Pandemic (Po pandemii můžeš být úplně jiným člověkem). Autorka se v něm snaží najít na globálním lockdownu něco pozitivního a píše o lidech, kteří využili čas v soukromí na to, aby změnili svoje negativní návyky a stali se úplně jinou, lepší osobou.

Ironická reakce internetu na článek naznačuje, že většina z nás má poslední rok spíše problém zůstat vůbec člověkem. Tak co, už se taky těšíte, až kamarádům představíte svoje nové, postpandemické já?

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, jak tvůrci memů reagují na otevření hospod a posiloven ve Velké Británii. Jak krotí optimismus ohledně plné vakcinace ve Spojených státech? A je vážně pravda, že z nás pandemie udělala lepší lidi? (No neříkejte, že jste v lockdownu nevěnovali čas sebezlepšování.)

You Can Be a Different Person After the Pandemic meme
autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.