InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Drama pro Karlovarsko! Volejbalisté Českých Budějovic berou z krásného finále jen stříbro

KARLOVY VARY – Historický obrat ke sladké tečce nedotáhli. Volejbalisté Českých Budějovic ve finále Uniqa extraligy srovnali nepříznivý stav 0:2 na zápasy na 2:2 a byli tak poslední krůček od premiérového obratu v dějinách finále. Dnešní zlatý vrchol sezony ale zvládlo lépe domácí Karlovarsko. Na své palubovce zvítězilo v zápase o všechno 3:1 na sety a zaslouženě ovládlo celou sezonu, v níž vyhrálo o jediný set před Českými Budějovice i základní část. Volejbalisté Jihostroje se přesto nemají za co stydět a ve finále byli mistrům vyrovnaným a naprosto rovnocenným soupeřem. V letošní Uniqa extralize ale přijali jen titul vicemistra. Zlaté medaile podruhé v historii vybojoval klub z Karlových Varů.

Do dnešního pátého finále vstoupily o poznání lépe Karlovy Vary. Možná trochu nečekaně na nich ztráta vedení 2:0 na zápasy nezanechala žádné následky. Domácí hráli takřka bezchybně a v prvních dvou setech jasně dominovali, zatímco Jihočeši byli daleko za svým vysokým potenciálem. Na palubovce působili hodně nervózně (25:15 a 25:19). „První set nás hodně srazil na kolena, od té doby si lížeme rány. Takhle se o titul nehraje. Spoustu balonů, které ubráníme, pak neproměníme, necháme si je spadnout nebo jsme nepřesní a Karlovy Vary to trestají," uvedl v rozhovoru pro ČT sport po druhém setu budějovický univerzál Filip Rejlek.

Do třetího setu ale Jihočeši nastoupili konečně tak, jak je fanoušci znají – zachytili úvod setu, její koncovku zvládli lépe a vykřesali jiskru naděje (25:20) – 1:2. Také ve čtvrté sadě pokračoval Jihostroj ve zlepšeném výkonu a ještě ve druhé polovině setu držel náskok tří bodů. Následovalo ale pár zbytečných chyb a za stavu 20:20 si vzal na starost závěr extraligového ročníku karlovarský Vašina. Domácí dělostřelec na servisu udělal svému týmu tříbodový náskok 23:20, který už Karlovarsko nepustilo a mohlo se radovat z titulu 25:22 – 3:1.

Budějovický Dvořák: První dva sety nebyly hodné finále

„První dva sety jsme předvedli podle mě nejhorší výkon sezony, to nebylo hodné finále. Nechápu, co jsme měli v hlavách. Možná bych pochopil jeden set, ale dva už jsou moc," litoval po skončení posledního utkání sezony budějovický kouč René Dvořák. „Pak už bylo Karlovarsko na nějakém levelu a my neměli sílu to zvrátit. Hráčům do hlavy nevidím, nepřistoupili jsme k tomu dobře. Neřekl bych, že jsme byli rozklepaní, zkrátka nám začátek nesedl. Nebyli jsme schopni přihrát ani útočit. Myslím, že nemáme kvůli prvním dvěma setům útok ani 30 procent, to je obrovská bída," smutnil Dvořák.

Karlovarský Novák: Vítězství je krásné

Na druhé straně palubovky mezi tím vládla obrovská euforie. Trenér Karlovarska a zároveň národního týmu Jiří Novák, mimochodem sám odchovanec budějovického volejbalu, přišel na rozhovor v mušketýrském klobouku, který jeho tým využíval jako svůj talisman. Co finálová výhra, to jedno péro. „Vítězství je krásné. Už jsme zase byli skoro zády u zdi, ale na poslední zápas se kluci zmobilizovali a zvládli ho parádně," řekl Novák už se třemi vítěznými péry na klobouku. „Ve třetím setu jsem si říkal, co se to zase děje, ale ve čtvrtém jsme si pomohli třemi body v řadě a uhráli to do konce," ulevil si karlovarský trenér.

Trenér z jihu Čech, který rozesmutnil Jihostroj

Jiří Novák se sice narodil 19. listopadu 1974 v Ústí nad Labem, ale záhy se celá rodina přestěhovala do Českých Budějovic. Po střední zemědělské škole už přišel na řadu jen volejbal, se kterým začal v 16 letech. Od roku 1990 do roku 1997 hrál za mateřský klub, který dnes porazil jako trenér, následně přestoupil do Ústí nad Labem. Po ústeckém angažmá přišla na řadu Francie a tým Paris Volley, kde působil od roku 1999. Z Paříže se do Čech vrátil v roce 2012, za tu dobu v Paris Volley vyhrál Ligu mistrů (2001), Pohár vítězů pohárů (2000), Evropský Superpohár (2000 a 2001), osmkrát se stal mistrem Francie a třikrát vyhrál Francouzský pohár. V Česku jako hráč jednou vyhrál extraligu a jednou Český pohár, nyní přidal triumf i jako trenér.

Nejkvalitnější finále novodobé historie

Letošní volejbalová sezona Uniqa extraligy je u konce. Skončila fantastickou volejbalovou podívanou, kdy byla radost koukat jak na výborné individuální výkony, tak na taktické a trenérské šachy. Podle odborníků diváci viděli alespoň u televizních obrazovek, protože se hrálo na rozdíl třeba od finále hokejové extraligy (kam může 300 lidí) stále ještě bez diváků, nejkvalitnější finálovou sérii novodobé historie českého volejbalu.

VK ČEZ Karlovarsko – VK Jihostroj ČB 3:1

(25:15, 25:19, 20:25, 25:22). Konečný stav série: 3–2.

Finálová série
6. dubna: Karlovarsko – Jihostroj 3:0
9. dubna: Jihostroj – Karlovarsko 1:3
12. dubna: Karlovarsko – Jihostroj 2:3
16. dubna: Jihostroj – Karlovarsko 3:1
19. dubna: Karlovarsko – Jihostroj 3:1

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace