Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Krajané - vědci v pořadu CzexspatsinScience a Science Café

 

Na pozvání organizátorů CzexspatsinScience a Science Café se dne 24. března 2021 zúčastnil zvláštní zmocněnec Jiří Krátký přednášky úspěšného českého vědce v oboru biochemie Prof. Martina Jínka působícího ve Švýcarsku.
 

Prof. Martin Jínek je úspěšný český odborník v oboru biochemie, který je známý svou prací na výzkumném projektu genetických nůžek „CRISPR CAS“. Jedná se o projekt, který kromě širokého uplatnění např. právě při vývoji vakcín proti COVID19, ale i v dalších oblastech léčby, přinesl hlavním představitelům projektu v roce 2020 udělení Nobelovy ceny.

Prof. Martin Jínek v posledních osmi letech odborně působí v Curychu. Jeho zahraniční působení je však mnohem delší, trvající dnes více než dvacet let. Začínal v Cambridge, pokračoval v Heidelbergu, kalifornském Berkeley až se dostal zpět do Evropy, tentokráte do Curychu.

Je představitelem nové generace úspěšných českých vědců působících a šířících dobré jméno české vědy v zahraničí. Právě na tuto skupinu a její potřeby se v posledních dvou letech zaměřuje síť mladých vědců, která vznikla z iniciativy tří vědeckých pracovnic. Organizace mladých vědců nese název CzexpatsinScience. Propojení činností Czexpatsin Science s popularizačním pořadem Science Café je další způsob, jak činnost našich úspěšných vědců přiblížit do českého prostředí. MZV ČR považuje práci v této dimenzi krajanské politiky za velmi celospolečensky přínosnou a společnost Czexpatsinscience podporuje v rámci své činnosti rozvoje krajanské politiky.

.