Vzácná orlice si při nárazu do drátů zlomila křídlo, museli ho amputovat

  12:36
Smutně skončil let mladé samice orla královského z Maďarska na jižní Moravu. Nedaleko Vlasatic na Brněnsku totiž narazila do drátů vysokého napětí a zlomila si křídlo. Po zbytek života tak bude muset zůstat v péči pracovníků záchranné stanice.

Necelý rok stará samice orla královského si při nárazu do drátů na Brněnsku zlomila křídlo, které jí muselo být amputováno. Dožije tak v záchranné stanici v Rajhradě. | foto: Jaroslav Sedláček

Poraněného dravce ležícího pod dráty vysokého napětí našli lidé z okolí 2. dubna. V záchranné stanici v Rajhradě, na kterou se obrátili, však orlici nedokázali vyléčit.

„Nárazem do nadzemního vedení velmi vysokého napětí si způsobila otevřenou zlomeninu levého křídla. Křídlo se již nedalo zachránit, proto následující den podstoupila chirurgický zákrok a prakticky celá končetina jí byla amputována,“ přiblížil Jaroslav Sedláček ze záchranné stanice.

Necelý rok stará samice orla královského si při nárazu do drátů na Brněnsku zlomila křídlo, které jí muselo být amputováno. Dožije tak v záchranné stanici v Rajhradě.

Zbytek dne po operaci orlice prospala, následně začala být znovu aktivní. Odmítala však přijímat potravu, a tak ji museli krmit násilím. To se změnilo po přemístění z ošetřovacího boxu do venkovního prostoru.

Ornitologové zjistili, že orlice je necelý rok stará. Kroužkována byla loni v červnu jako mládě ve východním Maďarsku, kde měla v hnízdě jednoho sourozence. Po cestě na jižní Moravu uletěla přes 300 kilometrů.

„Do přírody se sice už nevrátí, ale může dožít v bezpečí záchranné stanice v Rajhradě,“ poznamenal Sedláček. Lidé mohou přispět nejen na péči o tuto orlici přes web zvirevnouzi.cz.

Orel královský je v Česku natolik vzácný, že ani není uveden v našem seznamu zvláště chráněných druhů, protože se v době jeho vzniku na našem území vůbec nevyskytoval. Nyní hnízdí nanejvýš deset párů výhradně na jižní Moravě.

„Ohrožen je především chemizací zemědělství, nevhodným lesnickým hospodařením, nebezpečnými elektrorozvody a také pytláctvím,“ uvedl na svém webu Český svaz ochránců přírody.

Autor: