Urgentní
akce

©iStockphoto.com/Heritage Film Project

Spisovatel zemřel ve vězení, kolegovi hrozí desetiletý trest. Pomůžete?

  Případ

Bangladéšský karikaturista Ahmed Kabir Kishore a spisovatel Mushtaq Ahmed byli v květnu 2020 zadrženi za zveřejnění satirických karikatur a komentářů na sociálních sítích kritických k reakci bangladéšské vlády na pandemii COVID-19. Mushtaq Ahmed ve vězení zemřel. Ahmed Kabir Kishore byl propuštěn na kauci, stále mu ale hrozí až deset let vězení. Oba byli ve vazbě mučeni.

Mushtaqu Ahmedovi byla šestkrát zamítnuta žádost o propuštění na kauci a po devíti měsících dne 25. února 2021 ve vězení zemřel. Ahmed Kabir Kishore byl propuštěn na kauci pouhý týden po Mushtaqově smrti, je však spolu s dalšími devíti lidmi obviněn z porušení bangladéšského drakonického zákona o digitální bezpečnosti. Všem kvůli pokojnému uplatňování práva na svobodu projevu hrozí až desetileté tresty.

Ahmed Kabir Kishore (46), prominentní bangladéšský karikaturista, řekl Amnesty, že byl v době od 2. do 5. května 2020, tedy před oficiálním zatčením, krutě mučen ve vazbě. Dne 5. května 2020 jeho zatčení společně s Mushtaqem Ahmedem (53), bangladéšským spisovatelem, oficiálně zaznamenala 3. jednotka Praporu rychlého nasazení neboli RAB-3, a to za zveřejnění satirických karikatur a komentářů na Facebooku, kritických vůči reakci bangladéšské vlády a vedoucích představitelů politických stran na pandemii COVID-19. Obviněni byli z porušení drakonického zákona o digitální bezpečnosti. Oba byli drženi ve vyšetřovací vazbě po dobu devíti měsíců a od května 2020 jim byla nejméně šestkrát odepřena kauce.

Mushtaq Ahmed zemřel ve vězení 25. února 2021. Po jeho smrti vypukly v Dháce protesty požadující spravedlnost pro Mushtaqa Ahmeda, propuštění Ahmeda Kabira Kishora a zrušení drakonického zákona o digitální bezpečnosti.

Karikaturista sdělil, že když byli s Mushtaqem Ahmedem přivedeni na stanici RAB-3 v Khilgaonu v Dháce, zjistil, že i Mushtaq Ahmed byl mučen ve vazbě příslušníky státních bezpečnostních agentur. Mluvčí praporu rychlé akce podplukovník Ashiq Billah odmítl obvinění s tím, že „poškozená osoba může tvrdit cokoli“, jak sdělil místním médiím.

  Aktuality

  Článek publikován 11.3.2022

Řízení proti Kishoreovi odročeno

Bangladéšský soud v Dháce odročil jednání ohledně obvinění proti karikaturistovi Ahmedu Kabiru Kishoreovi.

Pozadí

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová vyzvala bangladéšskou vládu k zajištění rychlého, transparentního a nezávislého vyšetření smrti Mushtaqa Ahmeda ve vazbě.

Ahmed Kabir Kishore je pacient s diabetem závislý na inzulínu. Během svého uvěznění trpěl velmi vysokou hladinou cukru v krvi, pohybující se mezi 18 a 30 milimoly na litr. Mučení mu způsobilo krvácení a následně ztrátu sluchu v pravém uchu. Kromě toho má v důsledku mučení silné bolesti v levém koleni a kotníku a má potíže s chůzí. Potřebuje naléhavou a řádnou lékařskou péči.

Smrt Mushtaqa Ahmeda ve vězení je „důsledkem kruté praxe úřadů prodlužovat zadržování lidí“, uvedla Amnesty International. Výbor OSN pro lidská práva poznamenal, že „obtěžování, zastrašování nebo stigmatizace osob, včetně zatčení, zadržení, soudu nebo uvěznění kvůli jejich názorům představuje porušení článku 19, odstavce 1“.

Výbor dále poznamenal, že „pouhá skutečnost, že formy projevu jsou považovány za urážku veřejného činitele, nestačí k ospravedlnění uložení sankcí“. Výbor vyjádřil znepokojení ohledně „zákonů v takových věcech, jako je […] neúcta k autoritě, neúcta k vlajkám a symbolům, hanobení hlavy státu a ochrana cti veřejných činitelů, a zákony by neměly stanovovat přísnější tresty pouze na základě totožnosti osoby, která mohla být napadena. Smluvní strany by neměly zakazovat kritiku institucí, jako je armáda nebo státní administrativa.“

Devět dalších osob bylo ve stejném případu obviněno ze zveřejňování „nepravdivých informací“ a „propagandy proti osvobozenecké válce, duchu osvobozenecké války, otci národa“, které by „podporováním nebo organizováním zločinu“ mohly „oslabit zákon a pořádek“ podle oddílů 21, 25, 31 a 35 drakonického bangladéšského zákona o digitální bezpečnosti. Pokud budou usvědčeni, hrozí jim až deset let vězení s pokutami do deseti milionů bangladéšských takas.

Gower Rizvi, poradce bangladéšské premiérky Šajch Hasíny Vadžídové pro mezinárodní záležitosti, řekl 11. února 2021 v rozhovoru pro Deutsche Welle, že zákon o digitální bezpečnosti je zneužitelný. „Je smutné, že jsme se nyní dozvěděli, že některé formulace jsou velmi volné a vágní, což umožňuje jejich zneužití,“ řekl.

Amnesty International opakovaně vyzvala bangladéšskou vládu, aby zrušila zákon o digitální bezpečnosti, pokud jej nebude možné změnit tak, aby respektoval mezinárodní lidskoprávní normy, včetně Mezinárodního paktu o občanských a politických právech.