Hamáček hrdinou. Novináři, ptejte se!

20. 04. 2021 | 13:41
Přečteno 2297 krát
Ministr Jan Hamáček se během okamžiku proměnil v hrdinu. Jak je to možné? Umožnili mu to svou nedůsledností novináři.

HROZILO BY ODHALENÍ VĚRCHUŠKOU?

Před pár dny se měla věc tak, že Jan Hamáček chtěl jet do Moskvy kvůli vakcíně Sputnik V, přestože už věděl o tom, že ruská vojenská tajná služba GRU vyhodila sklad ve Vrběticích do vzduchu. Nyní tvrdí, že tam jet nechtěl, že to byl krycí manévr pro chystané oznámení o vyhoštění ruských diplomatů - agentů.

Novináři ovšem v tomto směru nebyli důslední, nevyžadovali důrazně na Hamáčkovi odpověď na otázku, proč vůbec bylo takového zastíracího manévru třeba. Hrozilo odhalení chystaného vypovězení ruskou věrchuškou? A pokud ano, co by se tím na celé věci změnilo? Nebo k tomu byl jiný důvod?

Hamáček ve středu oznámil cestu do Ruska a ten samý den přijal v Praze českého velvyslance v Moskvě Vítězslava Pivoňku, aby projednali vrbětickou kauzu a její důsledky, jak tvrdí Deníku N dobře informovaný zdroj z diplomacie: „Velvyslance si kvůli tomu stáhl do Prahy. Dostával se do Česka od 11. dubna, aby to (vyhoštění ruských diplomatů) osobně projednali.“

Takže znovu, co tak hrozného by se stalo, kdyby Hamáček (údajný) zastírací manévr nepoužil? A kdyby oznámil celou věc už ve středu či ještě dříve? Tento zdroj přeci potvrzuje, že Hamáček věděl o pachatelích teroristického útoku na muniční sklad dříve než v pátek, jak tvrdil, že o tom věděl dokonce již před 11. dubnem.

Novináři, honem s tím nejen za Hamáčkem! Nebo ne? Proč ne?


SLÁVU BY SHRÁBL PETŘÍČEK?

Souvisí to nějak s odvoláním ministra zahraničí Tomáše Petříčka? Deník N to výborně rozebírá:

„Hamáček se mohl snažit zabránit tomu, aby aféru Vrbětice zveřejnil Petříček. A to buď, aby zveřejnění oddálil (viz dále), nebo – pro úplnost musí zaznít i tato možnost – aby se pokusil ruský útok ututlat, třeba kvůli prezidentovi. Anebo Hamáček zkrátka jen nechtěl, aby hrdinou zásadního mezinárodněpolitického dění těsně před volbami byl jeho rival ze střetu o křeslo stranického předsedy. Lze si představit, že se v roli rozhodného obránce české bezpečnosti obletovaného všemi západními médii chtěl předvést sám.“

Takže konec spekulací, novináři, vzhůru do terénu, je na co se ptát, je co zkoumat.


ZÁCHRANÁŘ HAMÁČEK

Deník N vyrobil z Hamáčka dvojitého hrdinu jediným článkem, v němž mimo jiné mluvčí Úřadu pro zahraniční styky a informace (civilní rozvědka) Radek Holý říká: „Role ministra Hamáčka byla v závěrečné fázi celého případu zcela zásadní v pozitivním slova smyslu.“ Holého slova potvrdil další vysoce postavený zdroj, který má na starost bezpečnost státu. „On (Hamáček) tu situaci vážně hodně zachránil, v poslední fázi měl na vývoj situace zásadní vliv,“ řekl Deníku N zdroj z bezpečnostní komunity.

Ale co vlastně Hamáček zachránil? On někdo něco zkazil? Kdo a co?

Novináři, honem s tím nejen za Hamáčkem! Nebo ne? Proč ne?


ROZBITÍ REZIDENTUR, NEBO PŘEDVOLEBNÍ TAH?

Vypovězením osmnácti ruských diplomatů-agentů jsme rozbili rezidentury ruských tajných služeb SVR a GRU u nás, oznamuje vítězoslavně Hamáček v médiích - a ta mu ten hrdinský patos umožňují, protože se neptají na zásadní věci s tím spojené. Nehledě na rezidenturu FSB (dříve KGB) u nás, která zůstala nedotčena.

O rezidenturách SVR a GRU v Česku vědí vrcholní politici hodně dlouho. Nejpozději v roce 2005 informovala BIS ve své zprávě vládu o odhadovaném počtu ruských agentů v Česku. V roce 2008 pak sdělila, že ruské tajné služby se u nás vrací k sovětské politice, spočívající například v průniku do hospodářských struktur, v dezinformačním ovlivňování české veřejnosti (například ohledně amerického radaru v Brdech), ve snaze o proniknutí na ministerstvo obrany atd.

„Zejména v oblasti naší ekonomiky, ale také vědy a techniky, rozšiřovali své informační zdroje i cesty, kterými u nás působí. A u zpravodajců, kteří jsou pod diplomatickým krytím, můžeme doložit trvalý zájem o kontakty s poslanci parlamentu, jejich asistenty a pracovníky zahraničních oddělení našich politických stran. Obecně lze říct, že ruské zpravodajské služby chtějí o nás mít co nejvíce informací z nejrůznějších oblastí... Naše kontrarozvědka může potvrdit návrat ruské špionáže k metodám tzv. aktivních opatření, které sovětská špionáž úspěšně používala při infiltraci do různých mírových hnutí v západní Evropě. I dnes ale jde o ovlivňování a pronikání do různých občanských uskupení nebo mezinárodních organizací včetně třeba obchodních společností, které ale o tom, že jsou zneužívány, třeba vůbec nevědí.“ řekl tehdy mluvčí BIS Jan Šubert.

Proč tedy naše vlády, včetně té Babišovy, nerozbily obě ruské zpravodajské rezidentury dříve? Proč s tím (nejen) Hamáček čekal až na chvíli, kdy zde Rusko provede teroristický útok? Báli se snad naši politici, že by Rusko vypovězení jeho špionů bralo jako nepřátelský akt? Nebo jim prostě nevadilo, že tu ruští agenti pobíhají volně bez vodítka? Nebo k tomu byl jiný důvod?

Odpovědi na tyto a další otázky jsou důležité, obzvláště proto, že útok na Vrbětice nebyl dílem jen dvou rozvědčíků: Podle zjištění, které deník Seznam Zprávy.cz získal od dobře informovaných zdrojů blízkých vyšetřování, „operoval kvůli vrbětické akci v Česku širší tým elitních rozvědčíků.“

Vedle „otevřených agentů-diplomatů“ v naší zemi působí zcela jistě i ruští agenti skrytí. BIS navíc již delší dobu upozorňuje, že nelze přesně rozlišit, které osoby jsou v Česku nasazeny zpravodajskými službami a které jinými státními subjekty či soukromými firmami. Takže o rozbití rezidentur lze hovořit jen stěží, jde spíše o Hamáčkův předvolební tah.

Novináři, honem s tím nejen za Hamáčkem! Nebo ne? Proč ne?


VÁLEČNÝ AKT?

A ještě něco málo ke stereotypům, tedy opakování již známých, zaběhlých tvrzení a frází. Politici i média neustále opakují jinak správné tvrzení, že jde o teroristický útok. Spor je o to, jestli šlo o ruský státní terorismus, nebo „jen“ o terorismus jako takový. Útok na muniční sklad ovšem podnikli ruští vojáci, GRU je vojenská rozvědka. Takže šlo zároveň o válečný akt? A pokud ano, co by z toho mělo plynout? Ptát, se, ptát, se, ptát se...

A Babiš bude dál beztrestně tvrdit, že šlo o útok na zboží, přestože při něm zahynuli dva lidé? Jak dlouho mu bude takový cynismus procházet? Kritizovat, kritizovat, kritizovat… něco takového by si neměl dovolit nikdo. To není čistě ideová záležitost, takové chování by měl kritizovat každý zprava i zleva, jde o vraždu dvou lidí kvůli zájmu nám nepřátelské země.


STERILNÍ ČESKÁ TELEVIZE

Svým sterilním ne-novinářským a nezkoumavým způsobem postupovalo i v této kauze zpravodajství České televize, nedůslednost jeho redaktorů v tomto slova smyslu je dostatečně známá. U veřejnoprávní televize je to ale dáno i strachem vedoucích pracovníků, aby neporušovali zákonem danou vyváženost a aby se neznelíbili politikům, proto zpravodajství ČT používá leckdy až drsnou autocenzuru a v drtivé většině záměrně nejde pod povrch věcí (to naopak dělají publicistické pořady ČT, 168 hodin a Reportéři - díky jim za to).

Deník N přinesl později velmi trefnou analýzu celé situace, ovšem i v ní hodně spekuloval, namísto toho, aby redaktoři šli za Hamáčkem a za svými tajnými zdroji a na tyto věci se jich zeptali. Většina ostatních médií se ovšem v této kauze nedostala ani tak daleko, takže Deník N spolu se Seznamzprávy.cz a Aktuálně.cz z toho zatím vycházejí nejlépe.




Článek vyšel v revue Babylon.













Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy