Jak plave potápník? Netradiční video ze zahradního bazénu

Potápník

Už se vám stalo, že jste našli v zahradním bazénu kdejakou havěť? Stoprocentně ano, minimálně obří množství larev komárů a jiného hmyzu. Sem tam se člověk také setká s žábou u bazénu nebo jinými živočichy. Nám se podařilo zachytit potápníka. Stalo se tak nyní po zimě, kdy byl bazén v podstatě zazimován. Letos jsme se rozhodli měnit fólii, takže jsme bazén vůbec nezakryli.

Odměnou nám byl pohled na potápníka

Možná i díky tomuto faktu se potápníci v bazénu začínají množit. Našli jsme jednoho velkého a nyní už i dalšího menšího. Larev komárů je tady zřejmě spousta, a tak mají co jíst. Dívat se na potápníka a jeho způsob plavání, respektive potápění se, je poměrně zábavné. Ostatně prohlédnout si ho můžete sami v našem krátkém videu. Než se na něj podíváte, určitě není od věci o tomto predátorovi něco vědět.

Větší potápník

Větší potápník: Foto Radek Štěpán

Dravý vodní hmyz

Potápník vroubený označovaný anglicky příznačně jako Water Tiger Beetle je hmyzem, který žije ve sladkých vodách. Jeho larvy si lze nechtěně zanést i třeba do akvária. Jinak se ale objevuje v různých vodách. Jedná se o dravce, který miluje komáří larvy, nepohrdne ovšem ani menší rybkou, potěrem nebo obojživelníky. Larvy takovéhoto potápníka umí vyjíst klidně i celé akvárium rybek. Páří se právě na jaře, kdy jedna samice naklade až 1000 vajec.

Menší potápník

Potápník: Foto Radek Štěpán

Výborní letci

Na tento fakt také nelze zapomenout. Potápníci dokážou létat bez jakýchkoli problémů. Jen vypustí speciální kapalinu, která by je jinak držela pod vodou. Když se do vody dostanou, opět ji nasají. A rozdíl mezi samičkami a samci? Hladké krovky mají samci a vroubkované samice. Pozoruhodností je u nich i fakt, že se vynořují k nádech, a to zhruba čtyřikrát až sedmkrát za hodinu. 

Potápník v bazénu: YouTube kanál Radka Štěpána

Potápník: Náhledové foto Radek Štěpán

Radek Štěpán

Zahrada je moje hobby, mám spousty zkušeností a rád se o ně podělím.