Hlavní obsah

Za smrt generála Jakubů potvrdil soud řidiči mustangu tři roky vězení

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Odvolací Krajský soud v Hradci Králové v úterý potvrdil trest tři roky vězení Vojtěchu Chaurovi (33) za zavinění tragické nehody u Špindlerova Mlýna ze září roku 2019. Trest je pravomocný. Při nehodě zahynul brigádní generál Milan Jakubů (49), jeho manželka byla těžce zraněna.

Vojtěch Chaura u odvolacího soudu v Hradci KrálovéVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Chaura se odvolal proti loňskému tříletému nepodmíněnému trestu Okresního soudu v Trutnově a povinnosti dorovnat finanční požadavky pozůstalých nad rámec běžného plnění pojišťoven z vlastní kapsy.

„Jde o jedinou osobu schopnou se starat o tříletého syna, jehož matka je závislá na drogách. Smysluplnější by byl podmínečný trest doplněný obecně prospěšnými pracemi. Precedens v nedávné právní praxi existuje v případě opilého řidiče, jenž zabil dva lidi, a jako jediný pečuje o dítě,“ marně argumentoval Chaurův advokát.

Řidič mustangu dostal za nehodu, při níž zemřel generál Jakubů, tři roky

Krimi

„Klient není natolik solventní, aby finanční požadavky poškozených splnil,“ dodal advokát.

„Úvahy o podmínce považují poškození za nepřijatelné,“ reagoval právní zástupce rodiny Jakubů Martin Pelikán. Ten pro celkem 24 rodinných příslušníků poškozených smrtí generála požadoval naopak ještě vyšší než nadstandardní odškodné schválené soudem první instance. Soudy pozůstalým doposud přiznaly skoro sedm milionů korun jenom za majetkové ztráty.

Před tragickou srážkou s autem generála na Trutnovsku jel mustang až 158 km/h

Krimi

Pelikána, jenž požadoval další náhrady za psychickou újmu, podpořil i státní zástupce Milan Vacek.

Odvolací soud považoval Chauru, který byl v minulosti osmkrát trestán za závažné dopravní přestupky, za adekvátně potrestaného. Odškodné pro rodinu zabitého generála ohodnotil jako dostatečné.

„Šlo o velmi hrubý závažný čin. Náhrady pozůstalým jsou nadstandardní,“ konstatoval předseda senátu.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Havarovaný mustang.

Tragédie se stala 21. září 2019 kousek před Špindlerovým Mlýnem. Mustang při čelním nárazu smetl z vozovky Jakubů řízenou Škodu Rapid. Příležitostný závodník Chaura odměněný za dobrou práci mechanika účastí na srazu vyznavačů americké ikony Ford Mustang, jel v serpentinách před Špindlerovým Mlýnem doslova jako šílenec.

Chaurou řízený vypůjčený vůz s rychlostí až zhruba 160 km/h sledoval v závěsu mustang dalšího účastníka srazu Petra Hampla, když došlo k tragickému střetu se škodovkou, v níž spolu s generálem cestovala manželka Kamila. Žena se doposud zotavuje z těžkých zranění.

Řidička na Písecku odjela od dvou nehod, třetí v zatáčce nepřežila

Krimi

Chaurovi nepomohla okamžitá omluva poškozeným spojená s finanční výpomocí, kladný posudek bývalého a současného zaměstnavatele, dary charitě, dobrovolnická pomoc v nemocnici, starost o syna, jehož matka propadla drogám, ani skutečnost, že se tragédie odehrála v čase jeho pracovních povinností.

Stejně jako před tím okresní soud, ani odvolací krajský soud neobměkčilo, že hned po tragické nehodě odevzdal s řidičák s úmyslem do konce života nesednout za volant. To by podle výroku soudu jinak nemohl příštích 10 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám