Gita Zbavitelová: Izraelci už venku nemusí nosit roušky

20. duben 2021

Izrael v neděli udělal další krok k normalizaci života – po více než roce lidé už nemusí venku nosit roušky. Zůstávají povinné pouze ve vnitřních prostorech a veřejné dopravě. Zatímco ve větším shromáždění osob venku je odborníci pouze doporučují. Otevřely se všechny dosud zavřené školy, ale děti musejí dál dodržovat rozestupy a mají zakázané kroužky. Počet nových případů nákazy mezi dětmi klesl na půl procenta z 10 tisíc.

Navzdory britské mutaci koronaviru, které v Izraeli tvoří až 80 procent všech případů, nezhoršil příznivou situaci ani rušný společenský život o jarních svátcích Purim a Pesach, které vloni způsobily prudký růst nákazy. Podle hlavního epidemiologa Nachmana Aše by se měl život v zemi plně otevřít do poloviny května.

Čtěte také

Izraelci si život bez roušky užívali, i když řada jich přiznávala, že je „divné“ ji nemít. Mnozí je dokonce z pokračujících obav z nákazy neodložili s tím, že si raději nejdřív počkají, co to se situací udělá. 

Dalším krokem k normálu bude obnovení turistiky. Od 23. května budou po mnoha měsících zavřených hranic moci přijíždět organizované skupiny návštěvníků, tedy zatím nikoli jednotlivci.

Bez ohledu na to, jestli jsou očkovaní, nebo ne, budou muset podstoupit test PCR před nástupem do letadla ve své zemi. Další PCR test bude na letišti v Izraeli a také test na protilátky. O uznávání vakcinace Izrael s jednotlivými zeměmi dosud jedná, a až budou dohody na světě, odpadne test na protilátky.

Zatím je problémem skutečnost, že některé státy používají vakcíny z Ruska a Číny, které Izrael neuznává. Cestovní ruch, který je pro zemi nemalým zdrojem příjmů, však loni oproti předchozímu roku klesl o 81 procent, a tak existuje vůle k dohodě. Izraelcům ale ministerstvo zdravotnictví cestování do zahraničí nedoporučuje.

Návrat nákazy v zimních měsících?

Bleskové očkování, které umožnila dohoda Pfizeru s Izraelem, který za rychlé a hojné dodávky vakcín za vyšší než tržní cenu prováděl podrobné studie o jejích účincích, přineslo ovoce.

Čtěte také

A Izrael se podle výpočetního biologa Erana Segala přiblížil kolektivní imunitě. Oběma dávkami je naočkováno 80 procent lidí starších 16 let, přírůstky nově nakažených se pohybují jen pod 200 denně.

Zájem o očkování je už malý a ze skoro 90 tisíc dávek podávaných denně na vrcholu imunizační kampaně, číslo kleslo na zhruba 5 tisíc.

Zdravotníci už jen přemlouvají neočkované, a očkovací centra se postupně zavírají, protože všichni, kdo chtěli, už vakcínu dostali. Lidí starších 60 let je už naočkováno více než 88 procent, ve skupině 70+ je to 97 procent.

Podle biologa Segala má dnes Izrael o 98 procent méně nových případů, o 93 procent méně vážně nemocných a o 87 procent méně úmrtí než v půlce ledna. A zatímco v Česku už zemřelo skoro 30 tisíc lidí, srovnatelně velký Izrael má mrtvých jen 6 300. Za vakcíny Pfizer však zaplatil víc než ostatní země – za jednu dávku 23,5 dolaru, zatímco Spojené státy platí 19,5 a Evropská unie jen necelých 15.

Čtěte také

Pozitivní vývoj nenarušil ani menší konflikt Izraele s Pfizerem, který mu začátkem měsíce pozastavil dodávku 700 tisíc vakcín, protože Izrael se kvůli rozmíškám ve vládní koalici zpozdil s platbou.

Zatím za blíž neupřesněné množství vakcín Pfizer zaplatil v přepočtu skoro 17 miliard korun, a teď chce koupit další – především pro asi 600 tisíc dětí ve věku 12 – 15 let, které chce začít očkovat už v květnu, jakmile to schválí Spojené státy. Pfizer už žádost podal s tím, že podle klinických zkoušek je vakcína u této věkové skupiny 100procentně spolehlivá a účinná.

Děti ale trpí mentální krizí

Plné otevření škol už bylo víc než potřebné. Nejnovější studie Hebrejské a Washingtonské univerzity a Mezioborového střediska Herzlija ukázala, že celých 21 procent izraelských dětí trpí mentální krizí, úzkostí a stresem – třikrát víc než před pandemií.

Až 60 procent jich pociťuje osamělost a jen 44 procent si udrželo kamarády. Celá polovina tráví u počítače tolik času, že to jejich rodiče označují za závislost. Každé páté dítě pak řeší frustraci fyzickým násilím a má poruchu stravování.

Čtěte také

K dalším z mnoha izraelských poznatků o vakcíně Pfizer patří, že drtivá většina plně naočkovaných jedinců se nenakazí, ani když žijí ve společné domácnosti s infikovaným.

Jiný výzkum ukázal, že Pfizer chrání před těžkým průběhem nemoci v 99 procentech případů. Vakcína také funguje proti nové „izraelské mutaci“ koronaviru, ale neposkytuje ideální ochranu u lidí s chronickou lymfatickou leukémií a mnohočetným myelomem.

Vzhledem k vysoké proočkovanosti teď mají izraelské státní úřady právo propustit zaměstnance, kteří odmítají vakcinaci nebo test PCR jednou týdně. Mohou jim také nařídit home office, ale budou vykonávat jen méně důležitou práci a nedostávat prémie.

Gita Zbavitelová

Izrael už dřív otevřel obchody, podniky i restaurace a kavárny a začal pořádat sportovní i kulturní akce pro naočkované. Všude však platí omezení počtu osob – venku se jich smí shromáždit sto a uvnitř 20.

Na otevřených stadionech může sledovat sportovní zápas nebo koncert 10 tisíc diváků s oběma dávkami vakcíny, nebo těch, kteří nemoc prodělali. V uzavřených arénách je to 4 tisíce lidí.

Experti však varují před přílišným optimismem. Kromě toho, že připouštějí návrat nákazy v zimních měsících, dělá jim největší starost nová indická mutace, která byla zjištěna u sedmi nenaočkovaných navrátilců ze zahraničí. Zatím o ní není dost informací, ani se neví, jak bude působit na naočkované a vyléčené.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio