Střevní mikrobiom: Co to je, k čemu slouží, jak ho obnovit?

Od mládí nás všichni učí, že patogeny a mikroorganismy jsou špatné a měly bychom se jim vyhýbat. Pravda je ale tradičně někde na půl cesty. Zvlášť, pokud se začneme bavit o naší střevní mikroflóře. Co to ta mikrobiota ale vlastně je? A dá se nějak podpořit?

Všechny víme, že pokud je náš organismus slabý, je náchylnější k tomu, aby dovnitř propustil bakterie, viry a další patogenní látky, které mohou vyvolat nemoc, nebo jiné dlouhodobé problémy. Proto se snažíme se jim co nejvíce vyhýbat. (Například v reklamách na čisticí a prací prostředky je nejvíc preferovaná hygienická čistota.) 

Jak se ale říká, všeho moc škodí. Pokud to s naším strachem z mikroorganismů začneme přehánět, můžeme si nevědomky zlikvidovat zdravé vnitřní prostředí, které na přítomnosti hodných bakterií a mikrobů stojí. Což následně vede k tomu, že jsme najednou víc nemocné. 

Máte pocit, že vám to nedává moc smysl? V tom případě vám osvětlíme, jak to s těmi hodnými bakteriemi v našem těle je.

Co je to střevní mikrobiom?

Střevní mikrobiom, nebo střevní mikrobiota/mikroflóra, je označení pro všechny mikroorganismy (hodné i zlé), které žijí v našem zažívacím ústrojí. Podle toho, které z nich převažují tělo správně tráví a vstřebává do sebe vitamíny a další živiny, které obsahuje strava, kterou jsme v předcházejících hodinách pozřely. Když se naopak ke slovu dostanou zlé mikroorganismy, může to vést k nadměrnému vstřebávání tuků a cukrů a k horšímu vstřebávání důležitých živin.  

Přemnožené zlé bakterie poznáme i podle slabšího imunitního systému, nebo podle zažívacích problémů

Co všechno mikrobiom ovlivňuje?

Zdravý mikrobiom může mít velký podíl na naší náladě. Čím dál více se hovoří o tom, že dovede ovlivňovat nervový systém, který vysílá signály do mozku, které se pak transformují v dobrou, nebo naopak ve špatnou a depresivní náladu. (Funguje to i naopak. Pokud jsme ve stresu, mozek může dát střevům signál, že se mají vyprázdnit. Tento jev nazýváme syndrom dráždivého tračníku.) Jak už bylo řečeno v jednom z předchozích odstavců, složení mikrobioty má dopad i na stav imunitního systému. 

Kdyby vás zajímalo, co všechno správnému složení střevní mikroflóry škodí, jmenovali bychom:

  • Málo pestrý jídelníček
  • Nedostatek probiotik a prebiotik
  • Nadbytek alkoholu
  • Užívání antibiotik (ta sice umí zabít zlé bakterie, ale také neumí rozpoznat ty hodné, které likvidují spolu s nimi)
  • Nedostatek pohybu
  • Kouření
  • Nedostatek spánku
  • Stres

Asi žádnou z nás nepřekvapí, že nejvíc prospěšné jsou pro naše těla v tomto ohledu potraviny a nápoje, které žádná z nás zrovna dvakrát nemusí. No řekněte, kdy naposledy jste si pochutnaly na pořádné porci kysaného zelí, nebo kimči? Velkým favoritem jsou i zakysané mléčné výrobky, kterým jasně dominuje kefír

Mysleme ale na to, že jen probiotika nám k ničemu nebudou, pokud jim nedáme prebiotika, která jsou jejich potravou, která jim umožňuje přežívat a růst. 

Jak lze obnovit střevní mikrobiom?

Pokud se stresujete z toho, že podle předchozího seznamu bodů neděláte skoro nic správně, pořádně se nadechněte a vezměte rozum do hrsti. (Nezapomeňte, stres střevní mikroflóře škodí.) Když uděláte několik cílených změn, brzy by se mělo vaše zažívání viditelně zlepšit.

V první řadě se zaměřte na skladbu svého jídelníčku, ve kterém by mělo být čerstvé ovoce se zeleninou. (Skvělé jsou třeba smoothies, nebo zeleninové a ovocné saláty.) Dobré jsou i luštěniny, celozrnné a zakysané výrobky a proteiny. V ideálním případě se vyhýbejte přidaným sladidlům, soli a nadbytečnému tuku, který se často schovává ve fast foodu, nebo v polotovarech.

V případě, že pro sebe chcete udělat ještě něco navíc, vyzkoušejte dlouhodobé užívání doplňků stravy s obsahem probiotik a prebiotik, díky čemuž nebudete myslet dennodenně na to, zda jste tělu dodaly ve správné míře obojí.

Zdroje informací

https://www.healthline.com/nutrition/gut-microbiome-and-health – Proč je střevní mikrobiota důležitá pro zdraví (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/8-things-that-harm-gut-bacteria – 8 věcí, které poškozují střevní mikroflóru (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/improve-gut-bacteria – 10 tipů, jak podpořit střevní mikroflóru (anglicky)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *