U Podlusk byla vysazena nová ovocná alej. Okolí budou zdobit jabloně, slivoně i meruňky
Zdroj: www.roudnicenl.cz
Litoměřice

Roudnice nad Labem - V úseku mezi podluským fotbalovým hřištěm a roudnickým „řopíkem“ byla v úterý vysazena nová alej. Myšlenku absolventů místního gymnázia pro Město Roudnice nad Labem zrealizovaly zahradní služby Vykrut výsadbou čtyřech desítek ovocných stromů. Akci finančně podpořila štětská papírna Mondi a Podřipská nemocnice.

Autory myšlenky výsadby nové aleje je skupina roudnických patriotů, spolužáků a absolventů místního gymnázia. Do projektu pod pracovním názvem „Alej gymnazistů“ se původně, za podpory Města Roudnice nad Labem, měly aktivně zapojit celé rodiny, které by měly unikátní možnost, pod odborným dohledem, vlastníma rukama společně stromy zasadit. Z důvodu protiepidemických opatření však musel být termín akce přesunut z minulého podzimu na letošní jaro a nyní se plán znovu změnil. Setkávání veřejnosti totiž bylo stále omezeno a stromy na výsadbu již nemohly čekat.

„Společná výsadba nové aleje je úžasná myšlenka a jsem rád, že s ní absolventi místního gymnázia za námi přišli. Město Roudnice nad Labem věnuje životnímu prostředí velkou pozornost a tento projekt je pro nás dalším střípkem v mozaice péče o něj. Každý takový záměr samozřejmě potřebuje finanční prostředky. Jsem proto rád, že na něj firma Mondi i Podřipská nemocnice přispěly. Akce sice bohužel neproběhla s rodinami, jak bylo původně plánováno. I díky nim se však budou moci již brzy projít krásnou alejí a věřím, že do podzimu najdeme další vhodné místo, kde bychom mohli aktivitu zopakovat. Tentokrát však i s veřejností, dle původního záměru,“ řekl starosta města František Padělek.

Papírna Mondi Štětí a. s. výsadbu podpořila částkou 30 000 Kč. Na projekt přidala 10 000 Kč i Podřipská nemocnice s poliklinikou Roudnice n. L., s.r.o.

„Mondi Štětí dlouhodobě podporuje environmentální projekty. Roudnice je Štětí velmi blízko, proto jsme neváhali na výsadbu stromů přispět. Naše papírna již pátým rokem vyhlašuje environmentální výzvu, podporující projekty ochrany životního prostředí, ekologie a vzdělávání v této oblasti. Dosud jsme přispěli na 87 projektů. Letošní výzva, ve které rozdělíme půl milionu korun, právě vrcholí. Přihlášky je možné podávat do konce dubna,“ vysvětlila za Mondi Štětí a. s. Markéta Bašusová.

„Podřipská nemocnice působí v místě, a proto se jednoznačně rozhodla tento projekt podpořit. Navíc to mělo i takové pozadí, kdy ve spolupráci s Městem mělo dojít k rozšíření nemocničního areálu. Ze záměru nakonec sešlo, ale zůstaly alespoň zelené plochy – jedna v nemocnici a druhá zde. Výsadbu jsme podpořili rádi a věříme, že se krásnou kvetoucí alejí projdou i naši zaměstnanci,“ řekl za Podřipskou nemocnici s poliklinikou Roudnice n. L., s.r.o. Jiří Vondra.

Většinu z celkem 56 kusů jabloní, slivoní a meruněk v úseku mezi podluským fotbalovým hřištěm a roudnickým „řopíkem“ vysadily pracovníci odborné zahradnické firmy Vykrut. Město získalo souhlas všech dotčených správců sítí a vynechány tak byly pouze úseky pro přejezd zemědělské techniky a křížení s vedením vysokého napětí. I přesto, kvůli těmto omezením a nutným rozestupům, však nakonec zbylo 17 stromků, které budou co nejdříve zasazeny na jiných vhodných místech.

„Loni v létě jsme si v krátkém období rozvolnění udělali třídní sraz. Zjistila jsem, že se řada spolužáků angažuje ve veřejném životě. Napadlo nás proto, že bychom mohli společně zorganizovat výsadbu stromů. Obrátili jsme se na Město Roudnice nad Labem a společně hledali místo, kde by mohla růst ovocná alej, která by kvetla, voněla a přitom neobtěžovala veřejnost popadanými plody. Za podporu děkuji Městu, jeho vedení, sponzorům a také vedoucímu odboru životního prostředí Vladimíru Drožovi, který s námi spolupráci od samého začátku navázal velmi pozitivně a byl nápomocen při přípravě a domlouvání veškerých detailů,“ přiblížila za absolventskou iniciativu Olga Haškovcová.

Pozvání na výsadbu přijal i ředitel roudnického gymnázia Petr Dobeš. „Jsem rád, že vznikla nová alej. Především mne ale velmi těší, že gymnázium zanechává v Roudnici nad Labem pozitivní stopu, zásadním způsobem ovlivňující životy mnoha obyvatel. Absolventi se k němu mají chuť hlásit a jsou na svou školu hrdí. Za to jim děkuji, moc si toho vážím,“ ocenil aktivitu bývalých studentů školy.

Město se rozhodlo s veřejností dále spolupracovat a v případě nalezení vhodného pozemku bude možné na tuto iniciativu třeba již na podzim tohoto roku navázat původně zamýšleným způsobem.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru