InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Architektonická soutěž přinesla Táboru vítězný návrh pro novou čtvrť Dvorce

1. místo

1. místo

AKTUALIZOVÁNO - 21.4.2021 19:07

TÁBOR - Po pěti měsících intenzivního soutěžního workshopu zná Tábor vítěze a spolu s ním urbanistický návrh, který posunul budoucnost nové čtvrti Dvorce o zásadní krok kupředu. O účast v soutěži se ucházelo 23 týmů, pět z nich vybrala porota do užšího výběru. Během třech jednání se vedly živé diskuze o zadání, konceptu a ideálních parametrech pro novou obytnou zástavbu. Závěrečné rozhodování poroty nebylo vůbec jednoduché. Přístupy jednotlivých týmů byly rozmanité a každý z nich měl ambice naplnit zadání a očekávání města a jeho obyvatel. Informace sdělila architektka Iveta Čierna, spoluorganizátorka workshopu.

 


Na prvním místě se umístil odvážný návrh týmu Norma architekti + Sporadical + Steiner & Malíková. Porota ocenila jasnou a silnou vizi parku jako ústředního motivu nové čtvrti v kombinaci s hustou zástavbou území. Ta je tvořena čtyřpodlažními viladomy, koncentrovanými městskými domy (townhouse), vyššími bytovkami a nájemním pavlačovým domem, který uzavírá park před zimním stadionem. Vstup do nové čtvrti je navržen náměstím na křižovatce ulic Kyjevská a Kapitána Jaroše. Jako nejlepší byl hodnocen krajinářský přístup spočívající v modrozeleném pásu plynule navazujícím na údolí Tismenického potoka. Současně je respektován význam a pozice památníku, který je obklopen zelení v těžišti parku. V dlouhodobé vizi nastiňuje obnovení stopy původního potoka, novou vodní nádrž a přeměnu v krajinný park přírodního charakteru. Nová čtvrť přiláká až 2000 nových obyvatel a slovy autorů vytvoří nový domov pro činorodé Tábořany.

Druhou cenu si odnáší tým UNIT architekti za vyvážený návrh s velkou různorodostí typologie bydlení – od řadových domů až po větší bytové celky. Kolem centrální společenské osy jsou soustředěny aktivity pro trávení volného času a soukromé vnitrobloky umožňují využití pro parkování nebo předzahrádky.

Třiarchitekti (Michal Fišer a David Mareš) přišli se sebevědomou ambicí a porotu oslovili návrhem struktury veřejných prostranství. Konkrétní podobu jednotlivých bloků však definovali variantně a další vývoj návrhu ponechali pro budoucí fáze přípravy. S tímto konceptem jim přísluší třetí oceněné místo.
Zbývající dva účastníci – ov architekti a ateliér A8000 si odnáší ze soutěže odměny za kvalitní dílčí podněty a řešení.

Vítěz si odnáší odměnu 350 tisíc korun, druhý v pořadí 220 tisíc, třetí 130 tisíc a další dva neumístění takzvané skicovné 100 tisíc. Vítěz se nyní může ucházet o zpracování územní studie. 

Význam workshopu zhodnotil starosta Tábora Štěpán Pavlík: „Urbanistický workshop byl téměř dobrodružnou poutí za hledáním podoby nové zástavby. Jsem rád, že pomyslně zlatou medaili bere řešení, které přinese Táboru jedinečný netuctový nový veřejný prostor a navrhuje způsob uspořádání bydlení hodný 21. století. Mísí rozličné formy bydlení: od komunitního nájemního či studentského přes koncentrované townhousy spíše intimního bydlení s vlastními zahradami, se sektorem viladomů s lodžiemi po městské bytové domy se širokou škálou typů prostorů. Řešení parku se srdcem v podobě vodní hladiny je důmyslnou skládankou zeleně, vody a stezek, kde najde místo i skatepark, psí hřiště a plácky pro sportování i zahradničení. Důstojné místo zůstane stávajícímu památníku. Těšíme se na postupné kroky přetavení návrhu v realitu. Předpokládáme etapizaci výstavby po dobu 15 let. Věříme, že vznikne čtvrť s jedinečnou identitou, kde se lidé rádi usadí." K soutěži se vyjádřil i místostarosta Václav Klecanda, který má na starosti mj. městský Odbor rozvoje: „Cením si vítězného návrhu především proto, že vychází z přírodních vztahů v území a přirozeně kombinuje modrozelenou infrastrukturu s odvážným urbanismem."

Město Tábor představí návrhy veřejnosti na webu www.dvorce-tabor.cz a současně na výstavě, která se uskuteční od 4. do 29. května v Městské knihovně Tábor v Jiráskově ulici. Pokud to situace umožní, proběhne prezentace oceněných návrhů naživo s autorskými týmy a možností diskuze.

Diskuse k článku - 12 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • Stanislav 

    Reagovat

     

    Žádný architektonický zázrak, ale ujde to. Akorát ty cesty v parku jsou jen pro parádu a lidi si vyšlapou jiné.

    Vloženo 22.4.2021 23:26:17

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    nakonec tam stejně bude pár bytovek obehnaných parkovišti, hlavně parkoviště... to si doba žádá ... :-D

    Vloženo 22.4.2021 08:54:28

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Vystavba az po dobu 15 let?! To snad ne. :( uz kopnete, at se stavi. Ale proc 15 let. :( zaroven mi chybi skolka. Myslim, ze az 2 tisice novych obyvatel bude pro lokalni skolky i zakladku mozna problem. Ale uvidime. :)

    Vloženo 22.4.2021 08:34:16

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Naivní stesk. Nepochopil jste dobu, staví se zásadně to, co nese velké prachy. Občanská vybavenost do toho desítky let nepatří. Nejde o občany, ale o business. A 15 let výstavby, plácám se smíchem. Za tu dobu v minulém režimu postavili cca. 55 přehrad, v novém doposud jednu a to ještě ji jenom dokončili, byla zahájena předtím.

      Vloženo 22.4.2021 09:18:12

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Na co nove prehrady? Aspon zase oproti minulemu rezimu se stavi dalnice a obchvaty a koridory. :)

        Vloženo 23.4.2021 11:40:29

  • rodilý Táborák 

    Reagovat

     

    zase vyhozený prachy, za které mohlo být něco užitečného, např. krásná zeleň před zemědělkou místo heliportu pana exstarosty atd.

    Vloženo 21.4.2021 20:11:26

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Co je to idiotsky komemtar. Dvorce jsou super napad, je treba nabidnout lidem, kteri chteji zit v Tabore, plnohodotne a moderni bydleni. Dvorce s parkem nabizi uzasne moznosti. Akorat nechapu, proc se ma stavet az 15 let. To je des.

      Vloženo 22.4.2021 08:37:47

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Kolikátá vize je nám předkládána? Je už poslední, nebo jich ještě bude řada. Areál vypadá jak po válce, architekti si mastí kapsy předkládáním nerealizovaných vizí a ve Dvorcích roste lebeda a kopřivy, roky a roky.

    Vloženo 21.4.2021 12:56:37

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Přesně popsáno. Množství různých nevyužitých studií na téma plánované táborské čtvrti nazývané "Dvorce", už stálo daňové poplatníky obrovské peníze, které měly být investovány lépe. Město nesmyslně vyhazuje prostředky a nemá pak ani na ten základ, jakým jsou kvalitní ulice a chodníky.

      Vloženo 21.4.2021 13:20:20

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace