Close search

Zapomenutá chůva Alžběty II.: Marion Crawfordová si ztrátu důvěry královské rodiny vyčítala do konce života

Wikimedia Commons/Joel Rouse/ Ministry of Defence, OGL 3 Zdroj: Wikimedia Commons/Joel Rouse/ Ministry of Defence, OGL 3

Vzdělávání na prestižních univerzitách je v monarchii vyhrazeno spíše pro muže, proto se mladá Alžběta i se sestrou Margaret učila doma. Jednou z jejích vychovatelek byla Marion Crawfordová, které v královské rodině dodnes nemůžou přijít na jméno.

Když v roce 1949 odešla Marion Crawfordová, vystudovaná dětská psycholožka, z Buckinghamského paláce po 16 letech služby, oslovil ji americký magazín Ladies’ Home Journal se štědrou nabídkou za její paměti. Craftie, jak ženu familiárně nazývala královská rodina, se ale nejdřív šla poradit s Alžbětou, královnou matkou, jestli vůbec může mluvit o své službě monarchii. Podmínkou bylo, že rodina dostane materiál ke schválení a pokud se nikde neobjeví Crawfordové jméno, může pracovat jako poradkyně zmiňovaného magazínu. Nakonec to ale dopadlo úplně jinak…

Malé princezny

Marion Crawfordová uzavřela trochu volnější kontrakt. K tomu získala dalších 30 000 liber za práva na publikování článků ve Velké Británii a podepsala se také pod knihu Malé princezny. Všechno to nakonec vyšlo bez zapracování připomínek od královny a jako „neautorizované“. A to už způsobilo solidní poprask v královské rodině. Té rodině, která v předchozích dekádách přeskákala dvě světové války, abdikaci svéhlavého panovníka kvůli rozvedené herečce, ale i vazby s nacistickým režimem.

Teď nešlo o informace z podobného rangu, ale pro monarchii to bylo rovněž závažné. I přesto, že když Craftie zveřejnila, že Alžběta a Margaret mají ve zvyku okusovat si nehty a druhá zmiňovaná navíc občas ze zábavy kousne svou sestru, působí to spíše úsměvně.

Jenže Buckinghamský palác se na to díval jinak – v jeho očích šlo o zradu a ztrátu důvěry. A je to o to paradoxnější, že Crawfordová dlouhých 16 let odkládala vlastní svatbu s obchodníkem Georgem Buthlayem, aby zůstala po boku královské rodiny. Vdala se, až když už byl na spadnutí Alžbětin sňatek s Philipem. A poté měla konečně pocit, že už může odejít ze služby monarchii.

Ze zákulisí monarchie

Život v paláci připomíná spíše kempování v muzeu. Tato historická místa jsou tak stará, tak svázaná s tradicí, že se většinou rozpadají na kousky,“ cituje Marion Crawfordovou magazín Time. Dospívající princezny ale měly pokoje renovované a upravené podle vlastního vkusu.

Alžběta dávala přednost růžové a světlehnědé, kartounu s květinovým potiskem a obyčejně působícímu bílému nábytku. Margaret preferovala lososovo růžovou a měla u sebe nepořádek.

Výrazným překročením hranice byla Crawfordové spekulace, jestli jsou král a královna, tedy Jiří VI. a Alžběta, zklamáni, že nemají chlapce. Mluvila také o tom, jak je král v rozpacích, když mu dcery projevily jakoukoli náklonnost. Nebyl to prý muž, který by dával najevo emoce a Alžběta to po něm zdědila.

Smutný konec Craftie

Když v roce 1950 vyšla kniha Malé princezny, Craftie si sice slušně vydělala, ale ztráta důvěry královské rodiny ji mrzela ještě víc. Přišla o svůj dům Nottingham Cottage v areálu Kensingtonského paláce, který původně dostala k doživotnímu užívání, a už s ní nikdy nikdo z královské rodiny nepromluvil.

Za peníze získané publikováním soukromí bývalých zaměstnavatelů si pořídila dům u cesty ke skotskému hradu Balmoral, který patří britské královské rodině. Ale byť věděli, že tam bydlí a pravidelně procházeli kolem, nikdy se nezastavili.

Když v roce 1977 zemřel její manžel, který Craftie přinutil zpeněžit vzpomínky kvůli zisku a navíc se tím i chlubil ve společnosti, zoufalá žena upadla do depresí a pokusila se o sebevraždu. Zanechala jen krátký vzkaz: „Svět mě minul a já nemohu snést, že ti, které miluji, mě míjejí na silnici.“ Zemřela o 11 let později v pečovatelském domě v Aberdeenu. Na pohřeb nedorazil nikdo z královské rodiny…

Zdroje:
Time.com: Queen Elizabeth's Childhood Governess Wrote a Smash-Hit Memoir. It Wrecked Her Relationship With the Royal Family
Wikipedia.org: Marion Crawford

Nejčtenější články