Ve vlastní šťávě: veganská nádivka ani volské oko není problém, říká veganská blogerka Nikoleta Kováčová

Ve vlastní šťávě: veganská nádivka ani volské oko není problém, říká veganská blogerka Nikoleta Kováčová

Velikonoce jsou z gastronomického hlediska jednoznačně časem zeleného lupení, vajec a jehňat nebo kůzlečího masa. O tom, co se stane, když živočišnou složku vynecháme, jsme se bavili s Nikoletou Kováčovou známou jako Surová dcérka. Na svém blogu připravuje hravé rostlinné verze klasických jídel, které potěší nejen vegany.

Nikoleta pochází se Slovenska, ale vzhledem k tomu, že mnoho tradičních jídel naše kultury sdílí, její vzpomínky na Velikonoce v dětství se o tolik neliší. Jidášky nebo mazance se dají celkem pohodlně upéct i z mouky a rostlinného mléka, stejně tak beránek – ten je prostě převlečená bábovka a vzhledem k poměrně dlouho známému vynálezu kypřicího prášku lze upéct nejen z třeného, ale i jakéhokoli litého těsta.

Největší velikonoční výzvou jsou čistě vaječné pokrmy, jako vaječná tlačenka nebo slovenská specialita zvaná hrudka nebo syrek, který se připravuje svařením vajec a mléka a následným překapáním přes plátno.
Jak se dělá klasická nádivka bez masa? Proč se vlastně stala Nikoleta vegankou? Jaký typ jídla má největší úspěch a co je její oblíbené jarní jídlo? Proč doma v dětství zanevřeli na sladkého velikonočního beránka? Poslechněte si celý rozhovor na stránkách radia Wave.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *