Soud ve Zlíně podruhé zprostil otce a exmanželku Radka Březiny obžaloby z praní špinavých peněz

Okresní soud ve Zlíně ve středu zprostil otce a exmanželku Radka Březiny, organizátora rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem, obžaloby z praní špinavých peněz. Vladimíru Březinovi a Stanislavě Březinové hrozili tři roky až osm let vězení. Vinu oba popírali. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné podání odvolání. Zprošťující rozsudek vynesl v případu prvoinstanční soud už podruhé. Obžalovaní na vyhlášení nepřišli.

Tento článek je více než rok starý.

Zlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský soud

(ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Kauza se týká více než půl miliardy korun, které podle státního zástupce pocházely z nelegálního podnikání skupiny kolem Radka Březiny. Podle obžaloby se Vladimír Březina a Stanislava Březinová podíleli na praní špinavých peněz v letech 2005 až 2013, kdy se je snažili legalizovat vklady na bankovní účty a nákupem cenných papírů i nemovitostí. Díky tomu si podle žalobce přišel Vladimír Březina na více než 446 milionů, Stanislava Březinová na více než 42 milionů a Radek Březina na 18 milionů korun. V případu byly původně obžalované také dvě asistentky, podle soudů se však jejich trestní odpovědnost vzhledem k žalovanému trestnému činu nepodařilo prokázat.

Údajní odběratelé Březinova lihu Hemžští se odvolali. Hájí se, že takové množství nemohli zpracovat

Číst článek

Podle rozhodnutí trestního senátu s předsedou Pavlem Houdkem není skutek označený v žalobním návrhu trestným činem. Z předložených důkazů podle Houdka vyplývá, že v případě podnikání skupiny kolem Radka Březiny se míchaly peníze z nelegální i legální činnosti. Ve vztahu ke Vladimíru a Stanislavě Březinové se podle něj nepodařilo zjistit, že nakládali s penězi, které pocházely ze zdrojové trestné činnosti Radka Březiny a dalších lidí. „Tím pádem soud nemůže dovodit trestní odpovědnost,“ uvedl Houdek.

Okresní soud Vladimíra Březinu i Stanislavu Březinovou obžaloby zprostil už v roce 2019. Loni však odvolací krajský soud zprošťující rozsudek ve vztahu k Březinovi a Březinové kvůli vadám zrušil a vrátil věc zpět k projednání okresnímu soudu. Doplnění dokazování, kterému se soud věnoval minulý týden, zahrnovalo listinné důkazy. Před soudem neveřejně vypovídal i Tomáš Březina, který pro svého bratra Radka vedl takzvané černé účetnictví zabývající se nelegálními obchody. „Soud nezjistil nové okolnosti, které by ho vedly k tomu, aby změnil původní rozhodnutí,“ řekl ve středu Houdek.

Zlínský soud zprostil obžaloby blízké lihového mafiána Březiny, hrozilo jim až osm let vězení

Číst článek

Státní zástupce Radek Bartoš navrhoval v kauze nepodmíněné tresty. Pro devětašedesátiletého Vladimíra Březinu žádal vězení okolo 5,5 roku, pro sedmačtyřicetiletou Stanislavu Březinovou pod 5,5 roku, tedy polovinou trestní sazby. „Nejsem úplně přesvědčen o tom, že by nebylo prokázáno, že to, co je zachyceno v černém účetnictví, by z převážné většiny nepocházelo z nelegální trestné činnosti Radka Březiny. Protože právě všechny záznamy, které ve zkratce nazývám jako černé účetnictví, sloužily především k evidenci pohledávek z mimobilančního lihu, který byl dodáván nelegálně dalším odběratelům,“ řekl po vynesení rozsudku Bartoš.

Obhájci obžalovaných požadovali pro své klienty zproštění obžaloby. „Soud se ztotožnil s řadou našich argumentů. Tím stěžejním je neprokázání objektivní stránky, kdy soud konstatoval, že není možné u každého jednotlivého vkladu rozlišit, zda se jednalo o legální či nelegální prostředky,“ uvedl Tomáš Vymazal, obhájce Stanislavy Březinové.

Vladimír Březina už dříve uvedl, že peníze získal mimo jiné podnikáním s elektronikou a půjčkami s vysokým úrokem. Stanislava Březinová řekla, že se na podnikání manžela aktivně nepodílela. Oba tvrdili, že o nelegálním podnikání Radka Březiny, který si za obchody s nezdaněným lihem odpykává 13 let vězení, nevěděli. Podle žalobce o ní naopak vědět museli. Způsobenou škodu vyčíslil olomoucký vrchní soud na více než 5,6 miliardy korun. Březinova kauza zaměstnává policii a žalobce od roku 2012, kdy se po vypuknutí metylalkoholové aféry zaměřili na nelegální výrobny lihovin.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme