Národní volejbalové soutěže se po celém světě postupně chýlí ke svému konci. V uplynulých dnech tak poznalo své mistry nejen Česko, ale i Polsko, Německo a Brazílie. Finálová klání přinesla jedno překvapení, jednu jasnou záležitosti a jedno již tradiční střetnutí s tradičním koncem. FOTO: Volejbalový Mistr ČR 2020/21 VK ČEZ Karlovarsko

 

Polská PlusLiga
Asi největší překvapení se zrodilo u našich sousedů, v zemi volejbalu zaslíbené. Do finále PlusLigy se probojovaly dva celky z nejsilnější čtyřky Jastrzębski Węgiel a Grupa Azoty ZAKSA Kędzierzyn-Koźle. Díky jasnému vítězství v základní části a postupu do finále Ligy mistrů byla do pozice jasného favorita stavěna ZAKSA, která obhajovala loňský titul, a navíc v této sezóně získala již Polský pohár i Superpohár. Nešlo ovšem pochybovat o síle soupeře, který si v semifinále hravě poradil se SKRA Belchatów a před zásadní proměnou kádru před koncem sezóny, chtěl naposledy využít sehrannosti celého týmu. V obou zápasech (3:1 a 3:1) se Węgielu dařilo především na bloku a tím správným žolíkem se ukázal druhý univerzál Jakub Bucki. Ten ve většine sezóny pouze zaskakoval za marockého univerzála Al Hachdadi, ale Bucki nastoupil do obou finálových zápasů a zvrátil vyrovnané bitvy ve prospěch svého týmu. Oba týmy projdou po sezóně zásadní proměnou a finále PlusLigy nabídlo napínavou bitvu a bylo perfektním rozloučením pro některé z odcházejících hráčů.

Brazilská Superliga
V Brazílii se naopak žádné překvapení nekonalo a tým Taubaté si dokráčel pro titul, kvůli kterému byl před sezónou celek poskládán. Když Vôlei Itapetininga již ve čtvrtfinále vyřadila dalšího giganta Sadu Cruzeiro, bylo Taubaté, v jehož barvách nastupuje prakticky celá tamní reprezentace, jasným favoritem na titul. Ačkoliv tým Fiat/Minas srdnatě vzdoroval, stačilo to jen na druhé místo a z finále si odnesl prohru 0:2 na zápasy (2:3 a 0:3). Hráči Taubaté (někteří z nich hrají celou sezónu v maskách, aby chránili své rodinné příslušníky) byli na finále skvěle takticky připraveni a dokázali zastavit největší zbraň soupeře, Kubánce Escobara a Minas nedokázal jeho útlum vykompenzovat. Bezprostředně po konci finále byly ohlášen odchod téměř všech opor Taubaté, přičemž někteří z nich v příští sezóně posílí týmy v Itálii (oba smečaři Douglas i Mauricio stejně jako nahrávač Bruno).

Německá Bundesliga
Již tradiční rozuzlení měla Bundesliga – ve finále se utkal Berlín s Friedrichshafenem a Berlín se popáté stal mistrem. Berlin Volleys opět poskládali hodně internacionální celek, který ještě dle potřeby v průběhu sezóny doplnili o další silná jména. Friedrichshafen, který se musel v průběhu sezóny přestěhovat do haly na výstavišti, pak doufal, že se mu rozjetý Berlín podaří zastavit, ale i přes veškeré úsilí nedokázal získat více než 2 sety a prohrál jasně 0:3 na zápasy. Berlín si již v průběhu sezóny dokázal pojistit kostru týmu i na příští rok a uvidí se, jestli příští rok dokáže Friedrichshafen po dlouhých letech konečně ukořistit trofej pro sebe.

 

 

Autor: T. Bajusz