Hlavní obsah

Plzeňský žalobce přehlédl, že není nouzový stav. Přijde o peníze

Právo, pko
Plzeň

Méně peněz uvidí na své výplatní pásce příští dva měsíce plzeňský státní zástupce Michal Klíma. Trest v podobě desetiprocentního snížení platu mu ve středu potvrdil kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS). Klíma si totiž loni v létě neuvědomil, že už není nouzový stav, kvůli čemuž nechal obviněného sedět ve vazbě o několik dní déle.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za nouzového stavu byly i drobnější krádeže stíhány podle přísnějšího ustanovení trestního zákoníku se sazbou až osm let.

„V důsledku nouzového stavu se tak i z drobnější krádeže mohl stát zločin, a nikoliv pouze přečin. U přečinů činí maximální délka vazby v přípravném řízení čtyři měsíce, u zločinů, nejde-li o zvlášť závažný zločin, osm měsíců,“ popsala mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Pět soudců proti většině. Tomková: ÚS měl o nouzovém stavu rozhodovat

Domácí

Jenže Klíma přehlédl, že nouzový stav v létě nebyl. „V důsledku toho nepodal kárně obviněný před uplynutím lhůty čtyř měsíců obžalobu, a měl tak obviněného z vazby propustit. To však neučinil a obviněný byl ve vazbě o osm dní déle,“ řekla mluvčí.

Advokát se zasmál komentáři o zplynování teplických prvňáčků. Čelí kárné žalobě

Krimi

Kárný senát nakonec nemusel provádět klasické řízení, protože Klíma uzavřel s vedením okresního státního zastupitelství v Plzni dohodu o vině a kárném opatření v podobě platu sníženého o deset procent na dva měsíce. Senát NSS v čele s Petrem Mikešem předloženou dohodu schválil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám