Výživa

AMINOKYSELINY vs. PROTEINY

Řada lidí se domnívá, že aminokyseliny a proteiny jsou jedno a totéž. Ale pravdou je, že proteiny jsou tvořeny aminokyselinami a obsahují různé kombinace různých aminokyselin. Odborníci přirovnávají aminokyseliny k písmenům abecedy. Představte si, že máte 26 písmen, z nichž můžete vytvářet tisíce slov, při tvorbě rostlinných či živočišných bílkovin se setkáváme s nejrůznějšími kombinacemi.

Bílkoviny jsou nejčastěji se vyskytující látky v lidském těle hned po vodě. Asi polovina naší váhy, která není tvořena vodou, se skládá z bílkovin. Zhruba třetina se koncentruje ve svalech, pětina v chrupavkách a kostech, desetina v kůži a zbytek najdete ve tkáních a tělesných tekutinách.

 

VÝZNAM PROTEINŮ

Řekové dali proteinům jejich název, který znamená „nejdůležitější“. A měli k tomu dobrý důvod. Naše krev je tvořena z několika druhů bílkovin. Třeba hemoglobin je z 94 % bílkovina. Hemoglobin je zodpovědný za transport kyslíku z plic do tkání a za následné vyloučení oxidu uhlíku z plic.  Krevní bílkovina gamma globulin napomáhá tvorbě protilátek, které neutralizují baktérie, viry a jiné mikroorganismy. Gamma globulin také umožňuje fagocytům ničit mikroby.

Když konzumujete bílkoviny, váš žaludek je rozkládá na aminokyseliny. Tyto jednodušší složky jsou pak využity jako stavební bloky ve všech částech těla.

 

AMINOKYSELINY

Ačkoliv se aminokyseliny dělí na esenciální a neesenciální, jsou tyto termíny poněkud zavádějící. Všechny aminokyseliny jsou esenciální. Uvedené termíny jsou ovšem odvozeny od toho, zda je naše tělo schopno samo danou aminokyselinu vytvořit. Esenciální aminokyseliny musíme konzumovat v potravě. Žádná aminokyselina není zaměnitelná s nějakou jinou, jsou ovšem v dané bílkovině spojeny vazbou a působí synergicky. Tedy v návaznosti jedna na druhou.

Aby byl váš příjem bílkovin kompletní, musíte dbát především na příjem esenciálních aminokyselin. Pokud ve vaší stravě nějaká z nich chybí, tělo se ji bude snažit získat například ze svalů jejich odbouráváním. Některé potraviny obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Jsou to potraviny s vysokou biologickou hodnotou. Bílkoviny ze živočišných zdrojů – maso, drůbež, ryby, vajíčka, mléko a mléčné výrobky – jsou kompletním zdrojem bílkovin a mají vysokou biologickou hodnotu. Esenciální aminokyseliny jsou nezbytné také pro správnou funkci metabolismu, úzce spolupracují na doplnění tekutin a výstavbě tělesných tkání, souvisí tudíž s celkovým zdravím člověka.

Oproti tomu rostlinné bílkoviny jednu či více esenciálních aminokyselin postrádají. Jsou tedy nekompletní. Jedinou výjimkou jsou sojové boby. Sója je jedním z mála neživočišných zdrojů, který obsahuje všech osm esenciálních aminokyselin.

 

SPRÁVNÁ KOMBINACE – ZÁKLAD ÚSPĚCHU

Zkušení dietologové doporučují míchat zdroje bílkovin. Jsou často toho názoru, že v každém jídle byste měli kombinovat několik typů bílkovin. Jedině pak dosáhnete vyšší využitelnosti aminokyselin.

Když smícháte několik druhů bílkovin, podpoříte biologickou hodnotu aminokyselin. Je to podobné, jako když silný muž pomůže slabšímu. Spolu mohou dosáhnout kvalitních výsledků, takových, na jaké by každý zvlášť neměli. A podobné je to s kombinací proteinů. Slabší aminokyselina z jednoho zdroje bude posílena konzumací společně s aminokyselinou silnější. Tím se vytváří biologická rovnováha. Díky tomu bílkoviny lépe a snáze využijete. Žádný zdroj bílkovin není špatný, pokud je současně kombinován se zdrojem vysoce kvalitním.

Většina z nás se takhle stravuje automaticky: vajíčka si dáme na celozrnný toast, ovesné vločky nasypeme do mléka. Pokud každá porce vašeho jídla obsahuje nějaké živočišné bílkoviny, postupujete naprosto správně.

 

Nejdůležitější aminokyseliny (pro kulturisty)

Arginin je důležitý zejména pro muže, protože 80 % semenné tekutiny je tvořeno touto aminokyselinou. Spolu s ornithinem má arginin vliv na hypofýzu, jednu z hlavních žláz našeho těla. V dětství a pak zhruba do 30 let vylučuje hypofýza velké množství růstového hormonu, dost na to, aby byly pokryty všechny důležité funkce organismu. Růstový hormon je důležitý pro spalování tuku a budování svalové tkáně. Ke konci dospívání se produkce růstového hormonu zmírňuje. Arginin a ornitin pomáhají stimulovat produkci tohoto hormonu.

Většina růstových faktorů záleží na esenciální aminokyselině lysinu. Výživa krve a tvorba protilátek může probíhat pouze, pokud je v těle dostatek lysinu. Nedostatek této aminokyseliny vede ke zvýšené nervozitě, mentálním poruchám a nespavosti. Lysin má také terapeutické účinky na některé virové nemoci, zejména na virus herpes simplex.

Methionin má vliv na strukturu nukleových kyselin, kolagen a na proteosyntézu probíhající v každé buňce našeho těla. Tato aminokyselina je silným bojovníkem proti volným radikálům. Naše játra a ledviny potřebují methionin ke své regeneraci. Mějte na paměti, že pokud budete užívat suplement s obsahem methioninu, musíte současně brát vitamin B6, aby mohla být aminokyselina plně metabolizována.

Fenylalanin má výrazné terapeutické účinky. Je nezbytný pro stimulaci štítné žlázy, která pak může vylučovat hormon thyroxin. Thyroxin podporuje buněčný metabolismus a reguluje růst. Fenylalanin má také pozitivní vliv na mentální bdělost a paměť, za zmínku stojí jeho antidepresivní účinky a stimulace libida.

Glutamin je často označován jako anabolická aminokyselina, protože, když sval obsahuje více glutaminu, podporuje se proteosyntéza. Naopak snížení hladiny glutaminu proteosyntézu potlačuje.

Další tři aminokyseliny také hrají hlavní roli při tvorbě svalových bílkovin. Jsou to aminokyseliny s rozvětveným řetězcem – isoleucin, valin a leucin. Pokud je užíváte v kombinaci, chráníte tím svalovou tkáň před rozkladem během zátěžových situací, jako je trénink, mentální stres, zranění apod. Valin je nezbytný pro kvalitní svalovou kontrakci.

 

Nyní už jste si asi dostatečně uvědomili, jak důležitou roli hrají v naší výživě bílkoviny. Jsou důležité nejenom pro tvorbu svalové hmoty ale i pro zachování zdraví.