Plovoucí podlaha – Jakou si vybrat, jak ji správně položit a 3 tipy jak se o ni starat

Bílá, buková nebo vinylová plovoucí podlaha je nedílnou součástí nejedné české domácnosti.  Přemýšleli jste ale někdy nad tím, čím umýt plovoucí podlahu, aby se leskla? Případně, zda je bezpodmínečně nutné shánět lišty na plovoucí podlahu, které by trochu začistily její vzhled? Pokud ano, tento článek vám dá odpovědi na vše, co potřebujete o tomto typu podlahy vědět.

Tmavá plovoucí podlaha má oproti té světlé spoustu výhod. Ale i dost nevýhod. Sice na ní nebude vidět každý flek a špína. Budete ale bojovat s armádou drobků. Také se do ní zapíše každý škrábanec, či oděr. U bílé drobky nebudou vidět, ale bude na ní vidět úplně všechno, co se na ni vylije, či upadne.

Řešením tohoto dilematu mohou být laminátové plovoucí podlahy, které se vyrábějí v tolika barvách a variantách, že dokážete prakticky vždy vybrat takovou, která vychytá veškeré nevýhody obou stran spektra. 

Nic to ale nemění na tom, že její pokládka a údržba bude (ve většině případů) probíhat na vlas stejně.

Jaká je ta správná pro váš domov?

Lehká plovoucí podlaha (z OSB, dřevitého vlákna nebo dřevotřísky) je dobrou variantou pro každý dům, či byt. Měli byste ale vědět, že pokud bude příliš světlá, prostor bude vypadat sterilně a málo útulně. Také u ní přichází ke slovu náročnější údržba. (Na druhou stranu, malé prostory můžete světlejší podlahou opticky zvětšit.) Tmavá podlaha je jednodušší na úklid, ale častěji se na ní řeší každý škrábanec. Pokoj s ní navíc bude vypadat menší, takže se nehodí do malé kuchyně. A do malého bytu, nebo domu celkově.

Můžete ale vyzkoušet kompromis. Ideálně se v tomto ohledu jeví plovoucí podlahy, které imitují různé druhy dřeva. Dokonce jde sehnat i vzory, které imitují kámen, nebo různé typy dlaždic. Bez toho, aby byla podlaha studená. (Což může být u kamene a dlaždic velká nevýhoda.) 

Jak plovoucí podlahu úspěšně položit?

Asi nejvíc se řeší směr pokládky plovoucí podlahy. Dalo by se říct, že je to skoro jedno. Nejlepší je ale podle našeho názoru pokládka napříč místností a nikoliv do délky. Sice budete muset řešit zařezávání materiálu. Práce vám ale půjde mnohem lépe od ruky než kdybyste jeli (při otevřeném konceptu) přes několik místností. Případně tak postupujte jen v případě, že máte zdí oddělené místnosti. 

Při pokládce dbejte na to, abyste měli prostor pro dilatační spáru, která nesmí být ničím vyplněná. (Tedy, ani kabelem.) Běžná velikost je 10 mm. Před instalací podlahy je vhodné pod ni umístit i PE fólii. (Neplatí pro dřevo.) Lepších výsledků dosáhnete i s kročejovou podložkou. Následně můžete začít se samotnou pokládkou. Funguje na principu skládačky. Je jen potřeba zajistit, aby na sebe vše správně doléhalo a aby měla podlaha dobře seříznutý okraj, pokud je pás příliš dlouhý. 

Co je potřeba k pokládání plovoucí podlahy?

Nejprve byste měli mít vyřešený základ, na který budete plovoucí podlahu pokládat. Řekněme si upřímně, že ne vždy je ideální. Proto je mnohdy lepší udělat nový beton a opatřit ho dalšími vrstvami. Některé druhy podlah mohou vyžadovat i lepidlo. U řady materiálů ale není potřeba, takže můžete tento krok směle přeskočit. Dále se hodí mít po ruce pravítko, nebo metr, kterým budete měřit. Pokud chcete mít začištěný okraj, obstarejte si podlahové lišty v potřebné délce a v odpovídající barvě. (Jiné budou působit rušivě.) K nim mějte upevňovací materiál. Pod laminátovou podlahou mějte kročejovou izolaci. Využijete i kladivo (spíš asi gumové, aby se podlaha při práci zbytečně nepoškodila), něco na řezání (pilka, pila, řezačka…) a bedničku s nářadím.

Jak lze plovoucí podlahu opravit?

Za normálních okolností by nejednoho z nás napadlo, že při poškození půjde vyjmout jen jeden díl. Myslete ale na to, že bývá zaklesnutý v dalších dílech, takže kvůli jeho výměně budete muset rozebrat podlahu až k inkriminovanému místu. Menší oděrky se dají řešit speciálním nátěrem. Případně použijte kusový koberec. 

Jak se o plovoucí podlahu starat, aby byla jako nová – 3 tipy

Při běžném a rychlém úklidu plovoucí podlahy použijte vysavač, kterým odstraníte prach, vlasy, srst, drobky a další nečistoty. Případně podlahu hodně dobře zameťte. (Což nemusí být snadné, protože podlaha může mít reliéf a s koštětem a smetáčkem se nedostanete úplně všude, kam byste potřebovali.) 

K umývání plovoucí podlahy vodou a úklidovým prostředkem, který je na plovoucí a laminátové podlahy určený, byste měli přistupovat jen občasně. Nadměrné působení vody a vlhkosti může vaši podlahu celkem rychle zničit. Vždy pracujte jen s hodně dobře vyždímaným mopem, nebo hadrem. Směr vytírání by měl být podélný vůči směru pokládky. 

Nakonec – po plovoucí podlaze nikdy neposouvejte těžké předměty. Vždy je vezměte do ruky, nebo je s někým zvedněte. Tím předejdete poškrábání povrchu. Pro dokonalý vzhled podlahy pak můžete používat speciální lesk na plovoucí podlahy.

Máte doma plovoucí podlahu? Pokud ano, podle čeho jste si ji vybírali?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Plovoucí_podlaha – Plovoucí podlaha (česky)

 

Napsat komentář