Hlavní obsah

První byl Vodafone, další se chystají. Jak Česko přichází o 3G

Na konci března vypnul Vodafone jako první tuzemský operátor 3G síť v Česku. Ke stejnému kroku se postupně chystají také další dva velcí hráči na českém trhu – O2 a T-Mobile. Pro uživatele, kteří stále ještě využívají 3G zařízení, je tato změna zásadní. Kdy mohou tedy konec třetí generace mobilních sítí očekávat?

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Od letošního dubna mohou zákazníci Vodafonu využívat již pouze 2G, 4G a 5G síť. Starší standard 3G operátor vypnul kvůli tomu, aby mohl zvýšit pokrytí čtvrté a páté generace mobilních sítí napříč republikou.

Žádná velká škoda to nebyla, neboť pomalejší mobilní internet využíval jen zlomek lidí. „Jen během posledních dvou let se snížila vytíženost 3G sítě u Vodafonu na desetinu. V tuto chvíli to znamená, že 3G využívá méně než 1 % zákazníků, z nichž se vypnutí citelně dotkne pouze datových uživatelů – pouhých 0,4 % zákazníků. Kdo totiž chce telefonovat nebo psát SMS, ani starší telefon si měnit nemusí, využije celoplošnou síť 2G, ta zůstává,“ informoval krátce před vypnutím 3G sítí mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec.

Česko se pomalu loučí s 3G technologií

Mobil

Rozhodnutí o vypínání 3G signálu nepadlo pouze u Vodafonu, ale také u dalších operátorů. „Vysílače se zastaralou 3G (UMTS) technologií začnou v letošním roce nahrazovat modernější 5G sítě. Rychlost internetu v mobilu se rapidně zvýší. Operátorům umožní technologická inovace poskytnout kvalitnější služby zákazníkům a významně zvýšit datové rychlosti a objem přenášených dat,“ prohlásil již dříve ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

Podle něj musí operátoři postupně 3G vysílače vypínat, aby mohli rozšířit právě modernější standardy 4G a 5G. Jen pro porovnání, v mobilních sítích třetí generace dosahuje internet rychlosti 10 Mbps, v případě 5G je to až 1000 Mbps.

O2 ve třech vlnách

Například O2 si vypínání 3G signálu naplánovalo do tří fází. Jako první se odmlčí Praha, a to 31. května, ke 31. srpnu pak nebudou mobilní sítě třetí generace dostupné ve Zlínském a Olomouckém kraji. Ve všech zbylých lokalitách naší republiky je vypínání naplánováno na 30. listopadu.

„Zákazníky, kteří využívají k datování 3G, bude O2 o této změně informovat prostřednictvím SMS a e-mailů.  Většina zákazníků si však změny technologie ani nepovšimne. Jejich telefon při volání a přijímání i odesílání SMS automaticky přepne do 2G sítě. Pokud budou chtít zákaznici využívat rychlá mobilní data, stačí mít SIM kartu a mobilní telefon, které podporují 4G síť,“ prohlásila Blanka Vokounová z tiskového oddělení operátora.

Lidé si mohou snadno ověřit, zda jejich SIM karta či zařízení podporu 4G nabízí. V rámci O2 totiž stačí vytočit na svém mobilu kód *444*#.

T-Mobile až v listopadu

Na konec letošního listopadu má vypínání 3G signálu naplánován také T-Mobile. „Naši zem chceme propojit tou nejvyspělejší sítí a vypnutí 3G nám ji umožní dále vylepšovat. Spektrum původně používané pro 3G se stane dostupným pro nejmodernější technologie LTE a 5G. Vysokorychlostní internet a další mobilní služby v nejvyšší kvalitě tak budou ještě dostupnější a zase se o krok přiblížíme skutečně gigabitové společnosti,“ konstatoval Zdeněk Bumbálek, manažer strategie přístupových sítí společnosti T-Mobile.

Kateřina Mikesková z tiskového oddělení operátora nicméně zdůraznila, že změna se dotkne jen minima uživatelů. „Naprostá většina zákazníků změnu nezaznamená, protože již využívá SIM karet a komunikačních přístrojů, které disponují podporou moderních technologií LTE či 5G,“ prohlásila Mikesková.

„Samotná změna ve skutečnosti zasáhne jen minimum zákazníků, kteří budou využívat 3G síť pro přenos mobilních dat ještě v době jejího vypnutí. Takových je už nyní méně než jedno procento. Drtivá většina zákazníků T-Mobile má k dispozici špičkové mobilní služby již dnes, protože používá zařízení a SIM karty s podporou LTE. Vypnutí mobilní sítě 3G se jich proto vůbec nedotkne,“ uvedla mediální zástupkyně.

Pokud lidé mají přístroj podporující pouze 3G a chtějí využívat jen služeb volání a SMS, nemusí nic měnit. Novější zařízení je zapotřebí pouze v případě, že stojí také o mobilní připojení. Hlasové a textové služby totiž fungují v sítích druhé generace.

Reklama

Související témata:

Související články

Vodafone vypne 3G síť. Už na konci března

Definitivní tečku za 3G sítěmi, které se ve své době těšily nebývalé slávě, se rozhodla udělat společnost Vodafone. Ta již na konci měsíce jako první tuzemský...

Výběr článků

Načítám