Sport / outdoor

Nejlepší Verticony: TOP 3 produkty podle recenzí a testů

najlepšie verticonyVšemožné strojové trenažéry jsme si zvykli vídat v posilovnách, ale i používat v domácnostech – nejčastěji v zájmu udržení kondice anebo hubnutí. Zřejmě každý ví, jak vypadá a co zhruba umí klasický rotoped či běhací pás. Většina lidí bude znát i stepper, eliptický trenažér známý jako orbitrek anebo veslovací trenažér. V dnešním článku se ale podíváme na něco opravdu speciálního. A troufáme si hádat, že řada z vás o něčem takovém ještě ani neslyšela. Přišel nicméně nejvyšší čas na představení trenažéru, který u nás ještě ani nemá pořádně vžitý název. Zatímco v angličtině se používá pojem „vertical climber“, u nás se často mluví o vertikálním lezeckém trenažéru. Toto pojmenování je sice perfektně popisné a zřejmě už je vám jasné, o co se bude zhruba jednat, ale je taky poněkud neohrabané a dlouhé. Dalším používaným pojmenováním je Verticon, přestože odkazuje ke konkrétní obchodní značce, je jistě pohodlnější a kratší. V dnešním článku se proto podíváme na nejlepší Verticony. Z pochopitelných důvodů se v první řadě zaměříme na to, co tento stroj umí, jaký je jeho princip a co vám může nabídnout. Posléze se budeme zajímat i o konkrétní parametry nebo třeba ceny a výrobce.

Vertikální lezecký trenažér je u nás relativně novou, a především neokoukanou, záležitostí. Jsme ale přesvědčeni, že si zaslouží více pozornosti. Proč? O tom si podrobně povíme později. Tento přístroj však dokáže nabídnout zcela nový „rozměr“ cvičení než tradičnější trenažéry. Zapojí jiné svalové skupiny, donutí k jinému pohybu a má i pár dalších výhod. Verticon tedy nepovažujeme jen za další z mnoha módních fitness výstřelků, které k nám prosakují ze zahraničí, ale za zajímavý nový směr. Má to, alespoň zatím, i svá úskalí. Například v omezeném sortimentu. Přesto i dnes už jsou v ČR k dostání velmi zajímavé kousky.

V našem článku se dočkáte nejen detailního představení tohoto cvičebního nástroje. Máme pro vás i žebříček, ve kterém si můžete prohlédnout nejlepší aktuálně dostupné modely. Další zajímavé informace se můžete dozvědět i z uživatelských recenzí Verticonů. Těch sice ještě není tolik jako u jiných zařízení, ale první vlaštovky už jsou a postupně jich přibývá.

Nejlepší Verticony na trhu

ProduktInfoHodnocení
#1Verticon inSPORTline Home
Najlepší pro domácí použití
✔️ Pro efektivní trénink, který je šetrný na klouby
✔️ Až 8 stupňů zátěže
✔️ Vhodný pro každý typ postavy - nosnosť max. 136 kg
✔️ Díky postranním madlům ho lze využít i jako stepper
📌 od 24700 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#2Verticon inSPORTline Club
Robustnější konstrukce, častější využití
✔️ Robustní ocelový rám snese vysokou zátěž - nosnost max. 150 kg
✔️ Trenažer bez elektroniky - pracuje čistě na manuálním principu
✔️ Zátěžové kolo se pohybuje na pevném řetězu
✔️ Pomůže vylepšit koordinaci a vytrvalost a posílit prakticky celé tělo
📌 od 35000 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#3Verticon inSPORTline Profi
Profi využití
✔️ Tichý a plynulý chod
✔️ Plynulá regulace záťaže, magnetický brzdný systém
✔️ Konstrukce je nakloněna do 75° úhlu takže cvičíte v poloze, která odlehčuje vašim kloubům
✔️ Maximální nosnost až 170 kg
📌 od 98000 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze

Jak vybrat nejlepší Verticon a co je to? (vertikální lezecký trenažér)

Jak už jsme řekli, vzhledem k tomu, že jde o zatím ne zrovna všeobecně známé zařízení, zaměříme se na popis jeho fungování, přínosů, rozdílů oproti jiným trenažerům, výhod a nevýhod. Taky se podíváme na konkrétní parametry, na které se vyplatí zaměřit při výběru. Něco si řekneme i o současných cenách a nejvýznamnějších výrobcích.

Původ vertikálního trenažéru

Vertikální lezecký trenažér ve skutečnosti není žádné „miminko“. Jeho historie sahá až k začátku 80. let minulého století. První prototyp či předchůdce tohoto zařízení sestrojil ve své garáži jistý Richard Charnitski – a to už v roce 1981.

K jeho rozšíření však vedla ještě dlouhá cesta. Teprve o deset let později se přístroj dočkal udělení patentu. Následovala další vylepšení. A to je velmi zkrácená historie firmy VersaClimber, kterou u nás sice skoro nikdo nezná, ale na domácí půdě v USA je symbolem těchto trenažérů. U nás se vertikální trenažéry dostávají jen pozvolna a objevují se především v posledních několika letech.

Podobně, jako je v USA ikonou těchto přístrojů zmíněná značka VersaClimber, u nás je to populární a významná domácí značka InSportLine, která začala produkovat vlastní modely lezeckých trenažérů – a to právě pod názvem Verticon. Tato značka je tedy u nás průkopníkem a o nejzajímavějších modelech z její dílny si později povíme trochu více.

Proč trénovat lezení?

Proč trénovat lezení?

Pravděpodobně už jste si domysleli, že Vertikon se snaží simulovat lezení. V tom ostatně tkví jeho hlavní výhoda a tak trochu i genialita. Lezení (po stromech či jiných překážkách) je činnost lidskému druhu velmi přirozená a vlastní, přestože na ni – bohužel – zejména v dospělém věku často zapomínáme. V posledních letech se však konečně vrací do módy. Roste počet center s horolezeckými zdmi a zájem o tuto aktivitu.

Lezení – především tedy to vertikální – je jedním z nejlepších druhů pohybové aktivity pro komplexní rozvoj veškerého svalstva. Při dostatečně náročném lezení se zapojí prakticky každý sval těla a sílí především velmi důležité (a opomíjené) svaly trupu. Mezi nejvíce zapojené patří svaly předloktí, široké zádové svaly a hluboké zádové svalstvo. Dále se zapojují trapézy, ramenní svaly, bicepsy, lýtkové, hýžďové i stehenní svaly, svalstvo břicha a další. Vertikální lezení tedy protahuje a posiluje celé tělo. Díky zapojení velkých svalových skupin dochází k vysoce efektivnímu rozvoji svalové vytrvalosti a síly i spalování tuků.

Problém je především s dostupností vhodných tréninkových míst a prostředků, kde lezení provozovat. Zatímco běhat, skákat nebo chodit do schodů můžete kdekoli, u vertikálního lezení to zcela neplatí. Proto může být vertikální trenažér skvělým řešením pro každodenní cvičení.

Jak to funguje?

Různé vertikální trenažéry se od sebe mohou v detailech poměrně lišit, ale v principu jde o vertikální konstrukci s náklonem v mírném úhlu opatřenou pohyblivými šlapadly a ručními madly. Ty umožňují pohyb ve značném rozsahu simulující pohyb při šplhání či lezení. Ačkoli to zní jednoduše, konstrukce kvalitního vertikálního trenažéru musí být bytelná a propracovaná, aby nabídla skutečně smysluplný rozsah i odpor. Stojí taky za zmínku, že tento stroj lze používat i jen jako stepper – tedy bez rukou, pouze šlapat.

Srovnání trenažerů

Trenažérů je habaděj. Pokud se budete rozhodovat, který pořídit, jistě je na místě mít představu o tom, jaké jsou mezi nimi rozdíly a jaké přínosy nebo nevýhody konkrétní varianty skýtají. Pokusíme se o stručný, praktický přehled, který vám s výběrem pomůže.

✔️ Rotoped

Zřejmě nejznámější simulátor. Supluje jízdu na kole. Vhodný pro rozehřátí před tréninkem (a vyklusání po něm) nebo pro udržování vytrvalostní kondice. Relativně vhodný i pro hubnutí. Nevýhodou je příliš jednostranné, nekomplexní procvičení (především stehenní svaly), ne úplně ideální, toporná poloha při jízdě (zátěž pro záda). Navíc jde o poměrně nudný pohyb. Výhodou je obrovský výběr i nízké ceny jednodušších modelů.

✔️ Stepper

Stepper simuluje pěší chůzi do kopce či schodů. Při větší zátěži a rozchodu může i budovat svalovou hmotu stehen a hýždí. Vhodný pro zpevnění a posilování těchto partií. Poněkud méně vhodný pro hubnutí nebo rozvoj či udržování celkové kondice a vytrvalosti. Velkou výhodou je naprostá skladnost a většinou i nízká nebo velmi nízká cena.

✔️ Veslovací trenažér

Pokud jde o kvalitní model umožňující přirozenou polohu a velký rozsah pohybu s odpovídající zátěží, jde o vynikající trenažér. Zapojí většinu svalů těla, především horní polovinu těla, záda, paže. V závislosti na zvolené zátěži a způsobu tréninku se hodí pro budování kondice, vytrvalosti, pro hubnutí, ale i rozvoj síly a svalové hmoty. Nevýhodou je vyšší cena kvalitních modelů a značné rozměry i vyšší cena.

✔️ Orbitrek

Plynulý pohyb nejpodobnější jízdě na běžkách. Šetrný ke kloubům, proto vhodný i při rehabilitačním cvičení. Obecně vhodný spíš pro lehké aerobní cvičení než intenzivnější tréninky.

✔️ Vzduchový rotoped

Vylepšená verze rotopedu, která kombinuje i pohyblivá madla podobná jako u orbitreku. Komplexní procvičení většiny partií. Vhodný především pro intenzivní a intervalové tréninky. Vysoce efektivní. Nevýhodou je vyšší cena kvalitních modelů.

✔️ Běžecký pás

Simuluje velmi přirozený pohyb. Umožňuje lehký i intenzivní trénink. Hlavní nevýhodou jsou rozměry a cena.

✔️ Vertikální trenažer

Patří spolu se vzduchovým rotopedem a veslovacím trenažerem k přístrojům, které dokážou i intenzivně zapojit většinu svalů těla. Díky plynulému a beznárazovému pohybu je šetrný ke kloubům, vhodný i pro rekonvalescenci nebo rehabilitační cvičení. Efektivní pro hubnutí, rozvoj kondice, případně i síly a svalové hmoty. Všestranný. Výhodou je i relativní skladnost díky vertikální konstrukci. Nevýhodou je vyšší cena a menší výběr kvalitních modelů.

Video

Hlavní výhody a nevýhody vertikálního trenažéru

V čem tedy Verticon vyniká? A je něco, v čem zaostává?

Výhody:

  • Komplexní procvičení důležitých svalových partií (střed těla, zádové svaly, paže, ramena, hýždě, nohy)
  • Stepper. Ruce často „odpadnou“ dříve než nohy. Na Verticonu ale není nutné přestat s cvičením. Můžete se dorazit pouze samostatným šlapáním a zvýšit efektivitu cvičení (spalování tuků, vytrvalost).
  • Skladnost. Vertikon je koncipován do výšky, čímž ponechává více volného, cenného horizontálního prostoru. Je přinejmenším srovnatelně efektivní jako veslovací trenažér, ale do běžné domácnosti se vejde snadněji.
  • Šetrnost. Vertikon umožňuje cvičení bez nárazů a otřesů, které je šetrné vůči kloubům a pohybovému aparátu celkově.
  • Univerzálnost a efektivita. Skvělou výhodou je, že Verticon se hodí pro lehký aerobní trénink (LYSS, kardio), ale stejně tak i pro intenzivní až extrémní anaerobní trénink a intervalové metody (HIIT, Tabata apod.). Ať už se tedy chcete jen udržovat v kondici, hubnout nebo na sobě pořádně zamakat, Verticon vám pomůže.

Nevýhody:

  • Cena. Kvalitní a dostatečně robustní vertikální trenažéry vhodné pro náročnější trénink nejsou úplně levná záležitost.
  • Menší výběr. Sortiment těchto trenažerů je u nás prozatím značně omezený

Verticony od InSportLine

Značka InSportLine je zatím jedním z mála výrobců a prodejců velmi kvalitních vertikálních trenažerů u nás. Na její sérii Verticonů se tedy vyplatí podívat blíže.

Verticon InSportLine Home

Pro účely našeho článku bude zřejmě nejzajímavější model „Home“ – tedy jakási domácí edice vertikálního trenažéru. Ta se vyznačuje příznivější cenou i kompaktnějšími rozměry. Nabízí přitom vysokou odolnost a skvělý rozsah díky výšce 235 cm. Model využívá magnetický brzdný systém s 8 úrovněmi odporu, které se ovládají mechanicky (kolečkem). Nosnost je až 136 kg.

Toto zařízení má sice jen základní výbavu (žádné pokročilé programy, displej jen se základními hodnotami). Důležitější ale je, že přístroj je kvalitně zpracován a umožní efektivní trénink. Cena je cca 25 000 Kč.

Verticon inSPORTline Home

 Verticon inSPORTline Home 

od 25 000 Kč na Insportline.cz

Důležité parametry

Na co se při nákupu vertikálního trenažéru zaměřit? Především na bytelnost konstrukce a rozsah pohybu. Tyto faktory jsou do značné míry dány nosností a výškou trenažeru. Existují dostupné modely, které koupíte doslova za pár tisíc Kč (cca od 5 tisíc).

Tyto modely mívají však nižší výšku a malý rozsah pohybu především paží. Simulace šplhání není vůbec dokonalá a efektivita cvičení jde rapidně dolů. Levné přístroje navíc nemusí „ustát“ intenzivnější použití. Mohou být přesto vhodné pro nenáročné procvičování jako alternativa např. orbitreku.

Důležitým parametrem je i výška nášlapu, kde je opět žádoucí vyšší hodnota, jelikož souvisí s rozsahem pohybu. Důležitý je i brzdný systém. Kvalitní Verticony používají tichý a výkonný magnetický systém, případně řetězový s protizátěží, který může rovněž poskytnout kvalitu a odolnost, ale může se s ním pojit i vyšší hlučnost nebo náročnější údržba.

Pak je tu otázka vybavení. Nutno říct, že u nás dostupné modely, např. Verticony od InSportLine sázejí zatím spíše na kvalitu zpracování a vybavení je mnohem spořejší než u běžnějších trenažerů. Obvyklá je manuální regulace zátěže a jednodušší displej se základními hodnotami, často i bez měření tepu. Jde ovšem o prvky, které lze snadno oželet ve prospěch kvality konstrukce a dostupnější ceny. Rozhodně je lepší volbou pořízení odolnějšího trenažéru s lepším rozsahem a minimální výbavou, než naopak.

Ceny vertikálních lezeckých trenažerů

Vzhledem k omezenému sortimentu dostupnému zatím v ČR, nemá příliš význam naše tradiční dělení do tří relací. Postačí tedy malé shrnutí. V současnosti lze pořídit několik velmi levných trenažerů, jejichž cena se pohybuje kolem 3000 až 7000 Kč. Počítejte s tím, že modely nabídnou nízký rozsah pohybu a slabou efektivitu, jsou spíše pro velmi nenáročné použití. Kvalitní modely pro domácí použití začínají nad hranicí 20 tisíc Kč. Verticony pro náročné, klubové, komerční a profesionální použití už jsou spíše otázkou 35 tisíc Kč a více.

Oblíbené značky

Momentálně je rozmanitost nabídky nízká a nejlepší výběr i kvalitu mohou nabídnout originální a nejprodávanější Verticony značky InSportLine. Světový zvuk pak mají značky jako VersaClimber či MaxiClimber, které u nás ale dosud nejsou běžně dostupné.

ProduktInfoHodnocení
#1Verticon inSPORTline Home
Najlepší pro domácí použití
✔️ Pro efektivní trénink, který je šetrný na klouby
✔️ Až 8 stupňů zátěže
✔️ Vhodný pro každý typ postavy - nosnosť max. 136 kg
✔️ Díky postranním madlům ho lze využít i jako stepper
📌 od 24700 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#2Verticon inSPORTline Club
Robustnější konstrukce, častější využití
✔️ Robustní ocelový rám snese vysokou zátěž - nosnost max. 150 kg
✔️ Trenažer bez elektroniky - pracuje čistě na manuálním principu
✔️ Zátěžové kolo se pohybuje na pevném řetězu
✔️ Pomůže vylepšit koordinaci a vytrvalost a posílit prakticky celé tělo
📌 od 35000 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#3Verticon inSPORTline Profi
Profi využití
✔️ Tichý a plynulý chod
✔️ Plynulá regulace záťaže, magnetický brzdný systém
✔️ Konstrukce je nakloněna do 75° úhlu takže cvičíte v poloze, která odlehčuje vašim kloubům
✔️ Maximální nosnost až 170 kg
📌 od 98000 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
0 Sdílení