Postavme stadion na louce, sad radši obnovme, nabádá teplická opozice

  12:50
Zastupitelé opoziční Volby PRO! Teplice představili svou alternativu k návrhu umístění nového atletického stadionu ve městě. Podle nich by sportoviště, které chce radnice postavit na jednom ze tří vytipovaných míst, mohlo stát jinde. Na nevyužívané louce poblíž ulic Pod Doubravkou a Doubravická.

O tom, že bude Třešňovka jednou z možných lokalit pro výstavbu nového stadionu za 100 milionů korun, rozhodla na konci loňského roku takzvaná vyhledávací studie. Tu pro město zpracoval uznávaný teplický architekt Petr Sedláček. | foto: MISE/Petr Sedláček

„Pan architekt Sedláček představil na objednávku města celkem tři vytipované lokality, kde by mohl stadion stát. My bychom k tomu rádi přidali ještě čtvrtou alternativu. Našli jsme lokalitu, která je od Třešňovky v podstatě za rohem, je to nevyužívaná louka,“ sdělil zastupitelům lídr Volby PRO! Teplice Jakub Mráček.

Podle něj je místo vhodné i kvůli tomu, že umožňuje velmi dobrý přístup na Doubravskou horu.

„Nevýhoda je naopak v tom, že je pozemek v soukromých rukách. A je otázkou, zda by zástupci firmy byli ochotni o takové věci jednat,“ doplnil Mráček s tím, že opoziční zastupitelé souhlasí v s vizí stavby atletického stadionu. Jeho umístění však vidí jinde.

Varianta, že by mohl stát v lokalitě zvané Třešňovka pod hotelem Panorama, které dnes lidé hojně využívají k relaxaci, se jim nezamlouvá. „Třešňovka je příliš cenné území, než abychom ho zastavili,“ podotkl Mráček s tím, že by prostor měl dál sloužit pro rekreaci.

I proto Volba PRO! Teplice zároveň představila konkrétní projekt, jak starý sad obnovit. Jeho součástí jsou nejen nové cesty, ale také třeba hrací prvky či amfiteátr.

„Je to z jedna z variant, jak Třešňovku pojmout. Před 10 lety jsme ji poprvé městu představili jako pro bono aktivitu dvojice zahradních architektů. Teď je na místě ho zrealizovat a pro atletický stadion najít prostor jinde, variant je dost,“ míní Mráček.

Primátor: Pořád je to otevřené

Umístění atletického stadionu, který má vyjít na sto milionů, na Třešňovce se nelíbí ani veřejnosti. Před časem dokonce vznikla na internetu petice s názvem Zachraňme Třešňovku, kterou podepsalo již více než 1200 lidí.

Jak však vysvětlil primátor Teplic Hynek Hanza, o definitivním umístění stadionu není v žádném případě rozhodnuto. Město si zatím pouze nechalo vytipovat vhodné lokality. Kromě Třešňovky je ve hře ještě areál Hvězdy Trnovany a také lokalita Doliny – Novosedlická.

„Záležitost je stále otevřená a dokud neprověříme všechny možnosti, nebudeme předkládat žádné rozhodnutí o umístění stadionu. Nechali jsme si pouze udělat rešerši míst, které budeme dále rozvíjet a budeme hledat jejich plusy, mínusy a možnosti. Pak se vrátíme k jednacímu stolu společně s dalšími zastupiteli,“ slíbil primátor Teplic Hynek Hanza (ODS).

Autor: