Hlavní obsah

Sparta po třech letech přichází o svou brankářskou oporu

Praha

Den po oznámení dvouletého prodloužení kontraktu s Alexandrem Salákem naopak hokejová Sparta o druhého ze svých gólmanů přichází. Pražané se po třech sezonách loučí s Matějem Machovským, sedmadvacetiletý brankář míří do lotyšského klubu Dinamo Riga, za který si poprvé v kariéře vyzkouší Kontinentální ligu.

Foto: www.hcsparta.cz

Brankář Matěj Machovský opouští Spartu a míří do KHL.

Článek

Machovského si pro KHL vybral v draftu roku 2010 Čerepovec, rodák z Opavy ale od té doby v soutěži nikdy nechytal. Dnes Severstal vyměnil práva na Machovského Rize za finanční náhradu. A lotyšský celek později oznámil, že s Machovským podepsal roční smlouvu.

"Na tři sezony ve Spartě budu vzpomínat v dobrém. Jen mě mrzí, že se nám to v poslední sezoně nepodařilo dotáhnout tam, kam jsme si všichni přáli. Děkuju všem fanouškům i kritikům za to, že mě tlačili neustále dopředu. Byla to pro mě skvělá zkušenost," uvedl Machovský pro klubový web Sparty.

V Rize shodou okolností strávil sezonu 2019/20 Machovského konkurent ve Spartě Salák.

O post jedničky bude Machovský svádět souboj s o rok starším Švédem Johanem Mattssonem, jehož Riga získala před týdnem z Frölundy.

Machovský během své kariéry působil v zámořské juniorské OHL, i v nižších soutěžích AHL a ECHL. V nejvyšší české soutěži nastupoval kromě Sparty i za Plzeň. Nyní si do svého životopisu může přidat i KHL.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Matěj Machovský.

V aktuální sezoně odchytal za Spartu 40 utkání v základní části s úspěšností zákroků 91,3 procent a průměrem 2,26 inkasovaných branek na zápas. Do play off vstupoval jako dvojka, po úvodních dvou prohrách v semifinále s Libercem se ale dostal do branky a Saláka už do ní nepustil.

"Machy si moc přál zkusit angažmá v zahraničí. Moc mu přejeme, aby se mu jeho sen splnil. Děkujeme mu za skvělé tři sezony ve Spartě, kde byl jednou z důležitých postav našeho týmu," uvedl sportovní ředitel Pražanů Petr Ton.

Reklama

Související témata: