Hlavní obsah

Policie obvinila pět lidí z terorismu. Organizovali výjezdy na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) ve čtvrtek obvinili z terorismu všech pět lidí, které o den dříve zadrželi v rámci rozsáhlého zátahu proti členům militantních spolků zapojených do bojů na východě Ukrajiny na straně samozvané Doněcké republiky.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Sídlo spolku Českoslovenští vojáci v záloze za mír

Článek

„Dne 22. dubna zahájila Národní centrála proti organizovanému zločinu trestní stíhání pěti fyzických osob a jedné právnické osoby pro trestné činy teroristický útok, účast na teroristické skupině, financování terorismu a podpora a propagace terorismu,“ sdělil ve čtvrtek na policejním webu mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Na otázku Práva doplnil, že o případných návrzích na vzetí obviněných do vazby rozhodne dozorové Vrchní státní zastupitelství v Praze. Ze slov mluvčího vyplývá, že policie nejspíš obvinila také samotný spolek.

Rozsáhlá razie: Pět Čechů podezřelých z teroru na Ukrajině

Krimi

Mezi obviněnými jsou podle dřívějších informací médií členové paramilitárního spolku Českoslovenští vojáci v záloze za mír, a to včetně jejich předsedy Ivana Kratochvíla, bývalého podplukovníka české armády, který pravidelně přispíval na proruský web Sputnik nebo do Parlamentních listů.

Náčelnice štábu

Podle serveru iRozhlas.cz je mezi zadrženými i náčelnice štábu téhož spolku Andrea Krulišová, pro kterou si prý policie přišla ve středu ráno do jejího bytu v pražském Karlíně. V roce 2014 tato šedesátiletá žena neúspěšně kandidovala v Praze 8 do zastupitelstva za stranu Svobodní, o tři roky později se opět bez úspěchu pokusila dostat do Poslanecké sněmovny za hnutí Blok proti islámu. Krulišová údajně vedla výcvik několika desítek českých občanů, kteří měli odcestovat do Donbasu, aby bojovali za proruské separatisty.

Voják Eštu u soudu v Pardubicích odmítl obžalobu z terorismu, na Ukrajině prý nebojoval

Krimi

Spolek má být navíc podle serveru Manipulátoři napojen přímo na ruské tajné služby a jeden z jeho členů v minulosti odjel na Donbas, kde se údajně zapojil do bojů na straně separatistů. Po návratu spolek začal shánět peníze, aby do válčící zóny mohli vycestovat další zájemci.

Vedení spolku v čele s Kratochvílem podle dřívějších zjištění Práva pořádalo v Česku branné dny pro děti základních škol, jejichž náplní byly mimo jiné hod granátem, střelba z ručních zbraní, ukázka vojenské a hasičské techniky nebo taky přednáška historika.

Českoslovenští vojáci v záloze za mír ale také pravidelně pořádali vojenská cvičení, na kterých cvičili se všemi „zákonně povolenými zbraněmi i replikami“. Členy spolku spojuje ostrá kritika NATO, kterou jejich zástupce kontrolní komise označil za teroristickou organizaci.

Zadržený kněz

Třetím v řadě mezi zatčenými je pak podle iRozhlas.cz pravoslavný kněz s jasnou proruskou orientací Přemysl Ivan Hadrava, který byl pověřen duchovní správou obce při litoměřickém chrámu svatého Václava. Nejednou se měl zúčastnit demonstrací, které organizoval poslanec SPD Jaroslav Foldyna.

V roce 2017 ale Hadrava například po této akci sloužil mši za oběti bombardování. V civilním životě pracoval šestapadesátiletý duchovní v sociální sféře. Podle Deníku poskytoval pomoc závislým nebo vězňům, v roce 2019 pomáhal v Praze.

Zadržení čeští občané podle kriminalistů jezdili bojovat na Ukrajinu na straně proruských separatistů nebo takové cesty chystali, organizovali anebo zájemce o boj podporovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám