Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Generál Pavel vyzval spojence k podpoře Česka proti Rusku

Petr Pavel
Petr Pavel
Foto: Army.cz

Spojenci z NATO by měli v duchu kolektivní bezpečnosti a vzájemné solidarity podniknout kroky na podporu České republiky. Vyzval je dnes k tomu v prohlášení bývalý předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel. Reagoval na vývoj kolem kauzy zapojení agentů ruské tajné služby do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích. Prohlášení ČTK poskytl jeho mediální zástupce Jan Osúch.

Pavel uvítal dnešní prohlášení Severoatlantické rady o podpoře Česka. "Během svého působení ve funkci předsedy Vojenského výboru NATO jsem na vlastní kůži zažil ušlechtilý princip 'jeden za všechny, všichni za jednoho', který tvoří základ kolektivní obrany naší aliance," uvedl.

Poznamenal, že v alianční funkci povzbuzoval solidaritu, hledání konsenzu a prosazování společných postojů. "Teď, když byl jeden ze členů aliance napaden, jak víme z důkazů, a je vystaven nepřátelskému tlaku, obracím se na spojence, aby samostatně i společně podnikli kroky v duchu kolektivní bezpečnosti a vzájemné solidarity," napsal Pavel v prohlášení.

Poznamenal, že jsme svědky "masivního navyšování přítomnosti ruských sil na hranicích Ukrajiny, souběžně s agresivním, nepřátelským a pokračujícím provokativním chováním Ruska". "Pevně věřím, že konkrétní akce spojenců v souladu s prohlášením Severoatlantické rady ukáže pevné odhodlání NATO udržovat mír a stabilitu v euroatlantickém prostoru," dodal.

Pavel zároveň a twitteru uvedl, že prohlášením chce podpořit žádost Česka o konkrétní společný postup při obraně jeho suverenity a jednoty aliance. "Věřím, že se k podpoře přidají i další nestátní autority, aby poselství z ČR bylo co nejsilnější," dodal.

Témata:  Petr Pavel

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy