Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dálkový přístup osobní kontakt pacienta s lékařem nemůže nahradit. Nebo jen někdy...

Někteří jsou přesvědčení, že "nová doba" znamená digitalizaci našich životů. Kanceláře doma on-line, styk mezi lidmi on-line, peníze  (bankovky) nepotřebujeme- máme karty. A také netřeba chodit k lékaři- stačí on-line vyšetření...

Dnešní čím dále, tím více digitální doba, se nás snaží přesvědčit, že se opravdu obejdeme bez přímého kontaktu s lékařem, který může stejně dobře být s námi ve spojení na dálku (on-line) po telefonu či PC, notebooku, atd. Stačí, když se připojíme a na dálku jsme vyšetřeni, je nám stanovena diagnóza a nasazena příslušná léčba nebo jsme nasměrování k dalšímu vyšetření ve specializované ambulanci on-line nebo fyzicky, podle toho, jak se situace vámi kontaktovanému lékaři jeví. Zdá se to být pro všechny přínosné. Pacient je vyšetřen i zaléčen v pohodlí a bezpečí svého domova, bez čekání, bez ztráty času cestou a bez rizika možné infekce. Lékař je také v bezpečí své ambulance, bez možnosti infekce od pacienta a všichni šetří čas a peníze. Stávající pandemie se svými opatřeními přímo volá po takovýchto řešeních a nutno říci, že některé procesy, nastavené již před časem, jsme s radostí v této době využili. Mám na mysli e-recept a e-neschopenku, což jsou opravdu velcí pomoc-níci!

V současnosti se rozvíjí diskuze, jak alespoň částečně práci lékaře ve smyslu přímého kontaktu s pacientem omezit. Ne, že by vše nezačalo daleko dříve, již po desetiletí jsou některé vyšetřovací metody zajišťovány na dálku:např. on-line monitorace krevního tlaku, ekg křivky, saturace krve kyslíkem, apod., přičemž jde o pojistku proti náhlé arytmii, ztrátě vědomí či náhlé smrti. Existuje řada firem, které spolupracují se sociálními službami a monitorují některé životní funkce seniorů včetně tzv. „panického tlačítka“, tedy tlačítka zajišťujícího pro monitorovanou osobu možnost dát na centrálu služby vědět, že je jí špatně, upadla či je nějak ohrožena na zdraví nebo životě.

Firma EUC zavedla telemedicínu jako službu takřka nahrazující fyzickou návštěvu u lékaře a je na dálku poskytována non-stop praktickými lékaři. Po vyplnění tzv. „inteligentního a strukturovaného“ dotazníku pacientem a jeho prostudování lékařem je pacient zpravidla během 6-10 minut vyšetřen, je mu stanovena diagnóza na základě chatu nebo videohovoru a také následná terapie a doporučení, případně je nasměrován dále. Vše 24h denně a 7 dnů v týdnu. Zdá se to být jednoduché. Bohužel takový optimismus nesdílím. Jistě, když jako internista nebo všeobecný lékař svého pacienta znám, mám jej v kartotéce a opakovaně jsem jej fyzicky vyšetřil, mohu si dovolit některé (jen některé) konzultace na dálku. Například směrem k možnosti onemocnění kovidem, kolísání krevního tlaku, kolísání hodnot krevního cukru a řady jiných. Vím-li na-příklad, že můj pacient byl v nedávné době vyšetřen pro bolesti zad a byly vyloučeny choroby srdce či žaludku, které se mohou projevit bolestmi zad, pak si mohu s klidným svědomím dovolit zaléčit tato bolesti nějakými léky. V opačném případě bych chtěl vždy pacienta vidět- fyzicky, natočit EKG, případně udělat RTG páteře. A strukturovaný inteligentní dotazník to nemůže zachránit. Vždy nás učili, že základem vyšetření je odběr anamnézy, nikoliv dotazník….Důvěra mezi pacientem a jeho lékařem nevzniká během několika minut. Ale především dlouhodobým sledováním a vzájemnou informovaností o nemocech pacienta a jeho terapii. Mimochodem při vyplňování dotazníku si pacient nemusí na všechny údaje vzpomenout.  Nebo je neuvede, protože jim nepřikládá důležitost. Často například pacient neuvádí, že má cukrovku, protože jí má kompenzovanou…ale má ji!  S tím souvisí otázka odpovědnosti. Mám na mysli odpovědnost profesní, danou povinným pojištěním lékařů a zdravotnických zařízení za škodu způsobenou pacientovi a to v případě, že on-line vyšetření není úplně „lege artis“. Nebo to komerční pojišťovna může tvrdit…. Jsou zde již nějaké precedenty?

Prosím, dejme si pozor, stávající kvalitu a dostupnost péče je třeba zachovat, nikoliv omezovat, jakkoliv se to může jevit jako výhodné. Telemedicína má u nás místo, ale přímý kontakt s lékařem v jeho ordinaci většinou nenahradí. Nebo nahradí ale s nějakými ztrátami!

Autor: Marek Zeman | čtvrtek 22.4.2021 21:35 | karma článku: 13,10 | přečteno: 241x
  • Další články autora

Marek Zeman

Green Deal! Děkujeme nechceme-přírodu chraňme jinak!

Green Deal dle paní Von der Leyenové zůstává stěžejním projektem EU a to nejen pro jeho nezbytnost pro snížení dopadu klimatických změn, ale i pro nutnost účinného boje evropských firem v rámci celosvětové hospodářské soutěže.

13.9.2023 v 11:52 | Karma: 34,64 | Přečteno: 890x | Diskuse| Společnost

Marek Zeman

Léky chybí, co bude dál?

Léky stále v lékárnách chybí, moc se o tom nemluví, ale někdy chybí i nenahraditelná léčiva a to už je závažný problém...

29.6.2023 v 8:05 | Karma: 39,17 | Přečteno: 3565x | Diskuse| Společnost

Marek Zeman

Nevěřil jsem vlastním očím (ani uším)...

Tuto neděli v pořadu TV Prima Partie s Terezou Tománkovou se utkali dva předsedové nejsilnějších politických stran, předseda vlády Petr Fiala a expremiér Andrej Babiš. Pánové byli reálnou ukázkou dnešní doby. Od ničeho k ničemu...

6.6.2023 v 12:37 | Karma: 32,56 | Přečteno: 1813x | Diskuse| Společnost

Marek Zeman

Je to jen alibi, pane premiére!

Vláda předložila "konzolidační balíček", který ma za cíl stabilizovat náš státní rozpočet. Ovšem nikoliv ten letošní, ale až na rok 2024. A co letos? Pan premiér to ještě nevzdává, i když jen málokdo věří, že se jej podaří splnit.

15.5.2023 v 7:53 | Karma: 35,00 | Přečteno: 835x | Diskuse| Společnost

Marek Zeman

Auta za pár let budou luxusem, aneb návrat na Kubu posledních padesáti let

Evropský parlament v úterý schválil návrh EK a Rady Evropy na zákaz prodeje aut se spalovacími motory v EU po roce 2035. V praxi to znamená, že v Evropě budou od roku 2035 v prodeji nová auta pouze s elektromotorem nebo na vodík..

16.2.2023 v 7:36 | Karma: 32,84 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1591x
Marek Zeman (nar. 18.5. 1964), MUDr., MBA vystudoval v letech 1982 až 1988 Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, Internista,nefrolog, všeobecný lékař a primář nestátního zdravotnického zařízení. V letech  2007 až 2015 ředitel FN Královské Vinohrady. Založil Spolek The Blue Academy z.s.,který se věnuje návrhům na ochranu životního prostředí, boji proti manipulacím  typu Green Deal a smysluplným projektům environmentálního charakteru ekonomicky přijatelným. (www.theblueacademy.cz). Ve volném čase se věnuje četbě, lyžování, vodním sportům,vážné hudbě a historii.

Seznam rubrik