The Capitals: Německo nesouhlasí s „překreslováním“ západobalkánských hranic

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


HLAVNÍ ZPRÁVA

BERLÍN / PRIŠTINA

Německo je proti překreslování map západního Balkánu. Uznání nezávislosti Kosova ze strany Srbska je součástí řešení situace na západním Balkáně. Myslí si to německý ministr zahraničí Heiko Maas, který ve čtvrtek navštívil Prištinu. Maas se během tiskové konference vyjádřil i k záhadnému dokumentu, podle něhož slovinský premiér Janez Janša navrhl překreslit hranice západobalkánských států. „Rád bych zdůraznil, že myšlenku kreslení nových hranic do map považujeme za nerealistickou a velmi nebezpečnou,“ prohlásil Maas. (Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com, Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)


NOVINKY Z BRUSELU

Posun v pobrexitových vztazích? Unijní zákonodárci jsou připravení ratifikovat pobrexitovou dohodu se Spojeným královstvím. Lídři politických frakcí Evropského parlamentu se shodli, že o dokumentu se bude na plénu hlasovat v úterý 27. dubna. Zároveň však upozornili, že prolomení tříměsíčního patu neznamená nové ústupky ve prospěch britské strany. (Benjamin Fox | EURACTIV.com)


ZÁPAD

PAŘÍŽ

Vrchol epidemie je za námi. „Situace se zlepšuje,“ uvedl k epidemickému stavu ve Francii předseda vlády Jean Castex ve čtvrtek večer (22. dubna). „Zdá se, že vrchol třetí vlny je za námi,“ dodal.

Premiér také představil plán na uvolnění opatření, počínaje znovuotevřením škol od pondělí 26. dubna, a to za „přísných hygienických podmínek“. Pokud to zdravotní situace dovolí, v polovině května se znovu otevřou také obchody, zahrádky restaurací a povolí se i některé kulturní aktivity. Podrobnosti se veřejnost dozví v příštích dnech. (Clara Bauer-Babef | EURACTIV.fr)

LONDÝN

Skandál expremiéra Camerona. Britské ministerstvo financí ve čtvrtek zveřejnilo 40stránkový dokument, který zachycuje komunikaci bývalého premiéra Davida Camerona se společností Greensill Capital a vlivnými úředníky státní služby. Dokument dokazuje, že Cameron za společnost intenzivně loboval na nejvyšších místech. (Benjamin Fox, EURACTIV.com)

DUBLIN

Sinn Fein přemístila voličskou databázi do Frankfurtu. Předsedkyně strany Sinn Fein Mary Lou McDonaldová dosud odmítala médiím sdělit, kde se nachází databáze voličů její radikální levicové strany. Ve včerejším rozhovoru pro stanici Newstalk prozradila, že po brexitu přesunula databázi do Frankfurtu. (Paula Kenny | EURACTIV.com)


SEVER

STOCKHOLM

Huawei kritizuje vyloučení z budování 5G sítí. Žaloba podaná společností Huawei proti švédskému telekomunikačnímu regulačnímu orgánu se ve středu (21. dubna) dostala ke správnímu soudu. V sázce je hodně. Nejen pro obě zúčastněné strany, ale také pro průmysl jako celek.

Rozhodnutí z října loňského roku znemožnilo společnosti Huawei účast na švédských aukcích okolo 5G sítí, a telekomunikační operátoři dostali nařízeno přestat využívat technologii této firmy do konce roku 2024. Čínská firma se proti rozhodnutí ohradila a podle švédského zákona má právo dát najevo svou pozici. Kdy dojde k rozsudku zatím není jasné. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


VISEGRÁD

BRATISLAVA

Slovensko vyloučí tři ruské diplomaty. O solidárním gestu vůči České republice informoval ve čtvrtek (22. dubna) premiér Eduard Heger společně s ministrem obrany Jaroslavem Naďem a ministrem zahraničních věcí Ivanem Korčokem. Slovensko bylo první zemí mezi členskými státy EU, která se k takovému výrazu solidarity rozhodla. (Irena Jenčová | EURACTIV.sk)

VARŠAVA

Polsko má nejvyšší úmrtnost v Evropě. Polsko v posledním týdnu zaznamenalo nejvyšší úmrtnost na covid-19 v Evropě. Vyplývá to z dat Světové zdravotnické organizace (WTO). I v nárůstu úmrtí za celé období pandemie je na tom Polsko nejhůře v EU. Oproti rokům 2016 až 2019 se počet mrtvých zvýšil o 23,5 %. (Aleksandra Krzysztoszek | EURACTIV.pl)


JIH

MADRID

Rychlé čerpání. Dle španělských médií poskytla vláda za posledních několik týdnů regionům zálohy ve výši 2,1 miliardy eur na podporu obnovy po pandemii. To odpovídá 7,9 % z celkových přibližně 26 miliard eur, které má Španělsko letos obdržet z unijních fondů. (EuroEFE)

ŘÍM

Italská vláda představí plán obnovy. Italský premiér Mario Draghi dnes ministrům představí italský plán obnovy, skrze který bude moci čerpat peníze ze záchranného fondu EU. Plán v hodnotě 221,5 miliardy eur se spoléhá nejen na unijní financování, ale také na doplňkový fond vytvořený vládou. (Daniele Lettig | EURACTIV.it)

ATHÉNY

Řecko sníží daně. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis představil hned několik nových zákonů, jejichž cílem je snížit daně i příspěvky na sociální pojištění. Řecká vláda si od toho slibuje úlevu pro domácnosti i podnikatele. (Alexandros Fotiadis | Theodore Karaoulanis | EURACTIV.gr)


BALKÁN

SOFIE

Akademik kvůli kritice Borissova přišel o práci. Docent Martin Osikovski, který kritizoval předvolební vystoupení premiéra Bojka Borissova na Univerzitě národní a světové ekonomiky v Sofii z 2. dubna, byl ve středu (21. dubna) z disciplinárních důvodů propuštěn. Osikovski dostal vyhazov kvůli „zneužití důvěry zaměstnavatele a poškození důvěry a reputace univerzity“. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

LUBLAŇ

Přechod k nulovým emisím bude drahý. Slovinsko předpokládá, že k dosažení nulových emisí skleníkových plynů do roku 2050 v souladu s cíli EU bude zapotřebí částka mezi 21 a 27 miliardami eur soukromých a veřejných výdajů. (Sebastijan R. Maček | STA)

BUKUREŠŤ

Zavlažování musíte z plánu obnovy vyřadit. Evropská komise upozornila rumunské úřady, že peníze z fondu obnovy by neměly směřovat do zavlažovacích systémů. Rumunsko navíc přidělilo příliš velký podíl peněz na dopravní infrastrukturu, s čímž Komise rovněž nesouhlasí. (Bogdan Neagu | EURACTIV.ro)

ZÁHŘEB

Chorvatské HDP se propadlo o 7,8 %. Chorvatská ekonomika má za sebou náročný rok. V první polovině roku 2020 se HDP země propadlo o 7,8 %. K propadu přispěla nejen pandemie covid-19, ale také ničivé zemětřesení. Informoval o tom guvernér Chorvatské centrální banky Boris Vujčić. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář