Hlavní obsah

Kurzy plavání pro děti rok neprobíhaly. Může to zhoršit statistiky utonulých

Blíží se léto a s ním i koupací sezona. Odborníci tak apelují na rodiče zejména malých dětí, buďte velmi obezřetní. Již rok chybějící kurzy plavání se mohou negativně podepsat na dětské obezřetnosti a dovednosti. Výuka plavání dětí je dlouhodobý proces a v České republice byl doposud na špičkové úrovni, což potvrzoval i trend dlouhodobě klesajícího počtu tonutí dětí. Nyní se tento stav ale může významně zhoršit.

Foto: Profimedia.cz

Kurzy plávání

Článek

Při výuce si děti ve vodním prostředí především hrají, ale přitom se nevědomky učí základní plavecké dovednosti, a hlavně jednotlivé prvky záchrany a sebezáchrany. Učí se poznat, kdy ještě mají dostatek sil doplavat ke břehu, a kdy už to nezvládnou.

Učí se plavat v plavkách, ale zkouší si i plavání v oblečení. Učí se odhadovat hloubku a poznávat plavecké i neplavecké pomůcky – které se potopí, které je udrží nad vodou, a které je vynesou, což jim v případě potřeby může zachránit život.

A paralelně s dětmi se to v plaveckých školách učí i rodiče. „Je překvapující, jak velká plavecká negramotnost je právě u nich. Až jedna třetina rodičů se zároveň s dítětem teprve učí ponořit, vydechnout do vody, orientovat se pod ní i pravidlům, jak se u vody chovat a jak se bezpečně pohybovat. Učí se, jak být s vodou kamarád a jak předejít krizové situaci. A pokud k ní dojde, jak ji s úspěchem řešit, ” vysvětluje Štěpánka Štrougalová, majitelka Baby Clubu Juklík.

Češi tloustnou a děti bez sportovišť strádají. Čekám víc úrazů, říká obezitolog

Domácí

Současný předlouhý výpadek výuky v plaveckých školách, které nemohou fungovat od března minulého roku, bude znát.

„Může vyrůst generace dětí, která základy toho, jak se bezpečně chovat u vody, nedostane. Potřebné informace mohou dětem vštípit rodiče, ale ne každý si je vědom toho, jak umí být voda zrádná, a jak se u vody bezpečně a ohleduplně pohybovat,” upozorňuje Štěpánka Štrougalová.

Nebezpečí hrozí i u bazénů na zahradách

V době, kdy velmi často bývá součástí domů vestavěný bazén nebo zahradní plastový bazének, je opravdu nezbytné dbát na prevenci. Zároveň se blíží tábory, radovánky u vody, otevření oblíbených aquaparků, možná výlety k moři.

Na rodiče můžeme v současné době jen apelovat, aby mysleli na to, že voda umí být dobrý kamarád, ale jen za dodržování přesně stanovených pravidel. Nelze přitom spoléhat ani na absolvované kurzy před uzavřením bazénů, jelikož 13 měsíců je velmi dlouhá doba na zapomenutí.

Konečně zase ve škole aneb Jak to dětem co nejvíce zpříjemnit

Děti

Hrozí, že ne všechny kurzy se obnoví i po uvolnění opatření

Covidová krize a uzávěry mají dopad na všechny. Na některé obory, konkrétně na svět plavání, ale vláda a její okolí jako by zcela zapomněly. Bazény, stejně jako všechna další sportoviště, zavřely ihned v počátcích koronavirové pandemie. Prakticky bez kompenzací, bez jakékoliv možnosti alespoň trochu fungovat. A plavat přes okénko se opravdu nedá.

„V České republice komerčně vlastní či provozuje bazény pro plavání kojenců, batolat a dětí předškolního věku nebo bazénová centra přes tisíc subjektů a na různé formy úvazku v nich pracuje více než 17 tisíc zaměstnanců,“ upozorňuje na to, že se nejedná o přehlédnutelný sektor, Martina Hacklová, předsedkyně Aliance dětského plavání, s tím, že se nejedná o zanedbatelnou část.

Jak zachránit tonoucího? Pomoci může i obyčejná PET lahev

Domácí

Bohužel mnozí provozovatelé bazénů dnes nedokážou říct, zda další provoz dokážou finančně utáhnout. Nikdo totiž neví, co se stane, až budou moci bazény opět napouštět.

Zda se spustí po tak dlouhé odstávce všechna čerpadla, zda nebudou muset dokoupit náhradní díly k bazénovému příslušenství a technologii, a zda budou k dodání okamžitě, nebo to bude trvat třeba měsíce.

„V současné době navíc nemají ani jistotu, že následně budou mít dostatek cvičitelů, trenérů, instruktorů, plavčíků, protože spousta z nich musela svoji finanční situaci řešit jinou pracovní nabídkou. Po celý rok také neprobíhalo školení a doškolování v plaveckých oborech, je nutná praxe, která nyní rovněž chybí,” varuje Štrougalová.

Baby Club Juklík, aby přežil a po zrušení opatření mohl začít opět fungovat, zřídil transparentní účet 238140468/0600 a požádal o pomoc své klienty, známé, ale i ty, kdo jim prostě fandí a věří, že plavání s nejmladšími má smysl.

Reklama

Související témata:

Související články

Nepotřebná máma a odepsaná babička

Už hodně dlouho se traduje jedna moudrost, která je aktuální i v dnešní době. Jedna máma dokáže vychovat dvanáct dětí, ale dvanáct dětí se někdy nedokáže...

Výběr článků

Načítám