Cheb si připomene 76 let od osvobození americkou armádou

23. duben 2021 10:20

V sobotu si Cheb připomene 76. výročí osvobození Chebu americkou armádou. Kvůli pandemickým opatřením se vzpomínkové akce budou konat v komornějším duchu bez doprovodných programů.

Představitelé města při této příležitosti v 10 hodin položí květiny v Městských sadech u památníku 97. pěší divize armády USA. Krátké vzpomínkové akty se následně uskuteční také u památníku 1. pěší divize americké armády, u pomníku ruským obětem 2. světové války v Nižnětagilské ulici, u památníků obětem války ze zemí bývalého Sovětského svazu a Francie na městském hřbitově, na německém vojenském hřbitově a u památníku ukrajinským obětem války v Potočišti.

Akce uctění památky osvoboditelů se může zúčastnit veřejnost pouze individuálně. Město nebude organizovat žádný program ani veřejný odvoz na pamětní místa. V minulosti byl právě program připomínek konce války velmi bohatý.

„Pokud byla zvláště kulatější výročí, tak se odehrávaly větší akce. Na minulý rok jsme měli naplánovanou obrovskou akci za účasti stovek veteránů na chebském letišti, k té samozřejmě nedošlo. Doufám, že alespoň příští rok se vrátíme k něčemu normálnějšímu,“ řekl starosta Chebu Antonín Jalovec z hnutí Volby pro město.

Více v rozhovoru:

autoři: Andrea Strohmaierová , Jitka Brožková , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , Město Cheb
Spustit audio