Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Tendr na hromadnou dopravu v Jablonci opět zajistí společnost AGM Partners

Zatím není jasné, který dopravce bude zajišťovat MHD v Jablonci od února 2023. Tendr na zajištění dopravy na deset let zajistí znovu společnost AGM Partners.

O rozhodnutí městské rady zastupitele informoval primátor Jiří Čeřovský (ODS). Firma administrovala už veřejnou soutěž, kterou město vypsalo na začátku roku 2019. Kvůli průtahům, námitkám a připomínkám ji ale tehdy musela radnice zrušit a zakázku zadala na základě poptávky přímo společnosti Umbrella Coaches and Buses.

Umbrella jezdí ve druhém největším městě v Libereckém kraji a blízkých obcích od 1. února letošního roku, smlouva jí skončí 31. ledna 2023, do té doby musí město vybrat dopravce na příštích deset let. „Máme už připravené jízdní řády, které budou platit od roku 2023. Dochází tam ke snížení dopravních výkonů ze současných 1,415 milionu na 1,369 milionu kilometrů. Je to proto, že se předpokládá, že od celostátní změny jízdních řádů v tomto roce bude ze systému MHD vyjmuta linka 115 z Jablonce do Rychnova," řekl na jednání zastupitelstva Luboš Wejnar, ředitel Jablonecké dopravní, která je koordinátorem dopravy ve městě. Linku podle něj převezme Liberecký kraj.

Díky redukci dopravy se podle Wejnara sníží počet autobusů z 30 na 29. „Připravujeme i seznam spojů s doporučenou kapacitou a dopracovali jsme technické a provozní standardy. Do technických standardů jsme nově zapracovali i problematiku spojenou s koronavirovou pandemií," doplnil Wejnar. V zadání tak budou mimo jiné i požadavky na pravidelnou dezinfekci vozů ionizací nebo požadavek, aby v blízkosti nástupu do vozu byly nádoby z dezinfekcí na ruce. Podle harmonogramu chce město soutěž po předběžných tržních konzultacích vyhlásit zhruba v polovině května. Nového dopravce by radnice ráda vybrala ještě letos.

Řešením veřejné dopravy se v Jablonci zabývají už několik let, znovu o něm začali intenzivně jednat loni na podzim. Radnice zvažovala i přímé zadání zakázky městské společnosti Jablonecká dopravní nebo Dopravnímu podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou, v němž má Jablonec minoritní podíl. Záměr ale podporu nezískal. Většina zastupitelstva byla pro veřejnou soutěž, přestože ta poslední skončila nezdarem. Pro vlastního dopravce byli zejména opoziční zastupitelé Pirátů a Společně pro Jablonec. Upozorňovali na problémy posledního tendru, který prověřoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a také soud.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky ČR, MHD, správa, tendr, Jablonec n.N., Jablonec nad Nisou, doprava, Liberecký kraj, Jiří Čeřovský, ODS, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Česká pirátská strana, Jablonecká dopravní a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tendr na hromadnou dopravu v Jablonci opět zajistí společnost AGM Partners  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.