Hlavní obsah

Slovensko přesouvá vakcíny na západ, chce zastavit očkovací turistiku

Foto: Profimedia.cz

Mobilní očkovací tým v Trnavě (ilustrační foto).

Reklama

Slovensko je v názoru na očkování proti covid-19 výrazně geograficky rozdělené, ukazují data. Bratislavští politici proto uspěli s návrhem stahovat nevyužité kapacity z regionů do hlavního města.

Článek

Zatímco na západě Slovenska, kde leží velká města jako Bratislava, Nitra nebo Trenčín, je zájem o očkování vysoký, na východě země je minimální. Vyplývá to z dat slovenského Národního centra zdravotnických informací, na která upozornil deník SME.

Šedesátinásobný rozdíl

Rozdíl je nejvýraznější v zájmu o vakcínu od společnosti AstraZeneca, která je pod politickým i mediálním mikroskopem kvůli riziku vzniku krevních sraženin. Zatímco na očkování AstraZenecou čekalo v úterý v Bratislavském kraji téměř 18 000 zájemců, ve východoslovenském Košickém kraji to bylo jen 283 lidí. Rozdíl je tak více než šedesátinásobný.

Bratislavský primátor Matúš Vallo a předseda Bratislavského kraje Juraj Droba z toho důvodu vyzval ministerstvo zdravotnictví, aby pro hlavní město zpřístupnilo víc dávek vakcín. Do metropole by se měly „stáhnout“ z jiných částí země, kde o očkování není takový zájem.

Kvůli nedostatku vakcín v Bratislavě podle primátora jezdí obyvatelé města za očkováním až stovky kilometrů do jiných regionů. „Prosíme proto vládu, aby co nejdřív zvýšila počet dávek a typů vakcín dostupných v Bratislavě, kde je o ně zájem obyvatel a také logistické kapacity, a zbytečně je nedistribuovala do jiných centrem, kde často zůstávají nevyužité,“ uvedli Vallo a Droba v prohlášení.

Podle košického župana (hejtmana) Rastislava Trnky za nižší čísla může před pár týdny nefunkční centrální registrační systém a také jiná struktura obyvatel, než je na západě Slovenska. „Mnozí se neumí sami zaregistrovat, protože například nemají počítač nebo přístup k internetu,“ argumentuje župan.

Ministr volání vyslyšel

Výzvy bratislavských politiků už ale vyslyšel nový ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský (za OĽaNO). Vakcíny z okresů s menším zájmem tak poputují mimo jiné do Bratislavy a očkovat by se jimi mělo začít už o víkendu.

Cílem je podle ministra omezení „očkovací turistiky“, kdy lidé cestují do jiných okresů s méně zájemci o vakcínu, aby si zkrátili čekací dobu na očkování. „O víkendu se otevřou další dvě očkovací centra, snažíme se tu mobilitu omezit. Budeme lidem dávat víc možností,“ řekl v pátek na TA3 Lengvarský.

Přesuny vakcíny ale zkritizoval Ondrej Lunter, místopředseda středoslovenského Banskobystrického kraje, jenž je v počtu naočkovaných na chvostu. V rozhovoru pro Deník N označil bratislavské požadavky na stahování vakcín z regionů za „hanebné“ a za zklamání.

Vládě Lunter vyčítá nedostatečnou kampaň motivující k očkování. „V porovnání s kampaní na zavedení eura vynakládáme stonásobně méně zdrojů na očkovací kampaň, vychází to přibližně na jeden cent na obyvatele,“ dodává krajský politik.

Reklama

Doporučované