Realita a mediální realita

23.04.2021 16:40

Hox

 

22. dubna se setkal Vladimir Putin s běloruským prezidentem Lukašenkem. Po setkání se konalo krátké vystoupení pro tisk, kde nějaký novinář, zřejmě ukrajinský, položil Putinovi otázku (ve videu od šesté minuty) o setkání s ukrajinským prezidentem Zelenským. Bylo to v reakci na nedávné prohlášení Zelenského, v němž navrhoval Putinovi setkání.

Putinova odpověď byla obšírná, vybírám to hlavní:

"... V poslední době udělalo ukrajinské vedení velmi kroků k poškození vztahů s Ruskem. Týkalo se to našich vzájemných vztahů, byly podniknuty kroky k poškození Ruské pravoslavné církve, kroky k poškození zájmů rusky hovořících Ukrajinců a ruských občanů, žijících na Ukrajině, což je nám velmi líto. [...] Pokud prezident Zelenský chce začít obnovování těchto vztahů, jen to uvítáme [...] a jsme připraveni se s ním setkat v Moskvě v libovolný okamžik, který bude jemu samému vyhovovat."

 

V ruských liberálních médiích (lenta.ru) bylo toto prohlášení zkresleno následovně:

 

"Zelenský sa 20. apríla obrátil na Putina v ruštine s návrhom stretnúť sa kdekoľvek na Donbase, kde sa vedie vojna. Dodal, že napriek spoločnej minulosti vidia Rusko a Ukrajina budúcnosť inak.
Putin v reakcii uviedol, že Kyjev by mal rokovať o urovnaní konfliktu s predstaviteľmi samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DPR a LPR), súhlasil však s hostením Zelenského v Moskve, aby v ľubovoľnom vhodnom čase diskutoval o bilaterálnych vzťahoch.
"

 

Cítíte ten rozdíl?

 

To je dobré mít na paměti, až člověk zase uvidí titulek na iDnes nebo aktuálně.cz ve stylu "Putin zuří". Zkusme se trochu procvičit v profesi vymýšlení titulků podle iDnes/aktuálně/info.cz/seznamzprávy a tak dále:
 

"Zelenský vyzval Putina k setkání. Jedině v Moskvě, zuří Putin!"