Stopkoočky: čím širší oči, tím větší šance u samičky

Moucha stopkoočky si vybírají svého partnera podle délky stopek, na kterých má umístěné oči. Čím dále jsou od sebe, tím větší šanci na spáření sameček má. Samci o své družky nebojují, místo to provádí rituál, při kterém stojí dva konkurenti naproti sobě, mají roztažené přední končetiny a navzájem si porovnávají délku očních stopek.

Oči na extrémně dlouhých stopkách jsou pro tento druh mouchy typické. Kredit: MEMANG RIZALIS ENT., Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Když si samečci vzájemně poměřují rozpětí očí, využívají takzvaného jevu hyper-alometrie. Při blízkém pohledu z očí do očí se zdá být větší ten protivník, jehož oči jsou dále od sebe. I samička předpokládá, že čím širší bude mít sameček oči, tím bude celkově větší a zdatnější, a tudíž nejlepší pro předání genetické informace. Předpokládá se, že extrémní délka očních stopek je důsledkem právě této vyhraněné sexuální preference samiček.

Vliv na sexuální výběr

Vzdálenost očí se může pohybovat od 4 do 17 milimetrů a občas může přesahovat dokonce délku samotného těla. Ta se pohybuje mezi 4 a 12 milimetry. Pro svůj podivný vzhled jsou někdy tyto mouchy přirovnávány ke žraloku kladivounovi, nebo se jim říká mouchy z vesmíru.

Pro samce stopkooček je šíře očí velice významná. Dokazuje to i fakt, že dokáží okamžitě po vylíhnutí do kanálků v hlavě až k očím napumpovat vzduch tak, aby se oční stopky co nejrychleji prodloužily. Díky tomu drží správný tvar i přes to, že ještě nejsou zpevněné ani pigmentované. Mouchy stopkoočky žijí v Africe a Asii a patří do řádu dvoukřídlí, kam patří třeba i naše známé mouchy.

Zdroje: Epocha plus, Wikipedia dvoukřídlí, Wikipeda Stalked-eyed fly, Postřehy z přírody,

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..