Radek Nejezchleb

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.04.2021 6:51:50

Vláda ANO a ČSSD je svým chaosem rizikem pro zdraví lidí

Vláda ANO a ČSSD je svým chaosem rizikem pro zdraví lidí

Ve zdravotnictví stále panuje zmatek, výměna ministra k ničemu nevedla. Vládní koalice usiluje o poškozování zdraví lidí, její čtvrteční představení je toho důkazem. Pro KSČM je zdraví občanů prioritou, odmítáme omezení přístupu k lázeňské péči.

Svazu léčebných lázní vadí, že ani nadále nebudou moci léčit zájemce, kteří si chtějí lázeňský pobyt sami zaplatit. Svaz o tom informoval v pátek. Dosud se v lázních mohou ubytovávat jen lidé, kterým přispívá na pobyt zdravotní pojišťovna. Od 3. května tam budou moci jezdit na doléčení i za vlastní peníze jen nemocní po covidu-19.

„S rozhodnutím ministerstva zdravotnictví zásadně nesouhlasíme. Žádná jiná zdravotní péče není omezena, natož podle způsobu úhrady. Dokonce i zbytné nebo rozsahem nesrovnatelně významnější činnosti jsou podmiňovány jen antigenním testem, a často ani tím ne,“ uvedl prezident svazu Eduard Bláha. Upozornil, že provoz podniků je umožněný s antigenním testováním zaměstnanců, testování pracovníku a pacientů by tak podle něj mohlo být dostatečné i v lázních. Důvodem pro umožnění léčby není ani zdravotní indikace pacienta. Pojišťovny chronickým pacientům léčení hradí jednou za dva roky. Tito pacienti si ale lázně v mezidobí platit nemohou.

Domnívám se, že je vskutku zapotřebí, aby se urychleně otevřely lázně i pro samoplátce. Existuje totiž spousta náročných zaměstnání, kde se poskytují tzv. KOP (kondičně ozdravné pobyty), tak jako tomu je např. u Českých drah či Správy železnic. Nicméně existuje mnoho lidí, již potřebují zdravotnickou péči, kterou nehradí zdravotní pojišťovny.

Z tohoto usuzuji, že ani výměna ministra zdravotnictví k ničemu nevedla. Nedávno odvolaný ministr zdravotnictví Jan Blatný byl premiérem Andrejem Babišem doslova ostřelovaný. Nadto na jeho odchod naléhal Hrad. Nicméně k žádným potřebným změnám ve zdravotnictví nedošlo. Ve zdravotnictví totiž stále panuje zmatek, přičemž se pokračuje v konání chaotických a protichůdných rozhodnutí.

Nutno dále uvést, že lázně nesmí přijímat samoplátce od začátku března. Jeho prodloužení nad rámec nouzového stavu podle svazu nemá oporu v pandemickém zákoně, podle kterého se protiepidemická opatření v současné době řídí. Koalice ANO a ČSSD blahosklonně povolila, že i v době tvrdého lockdownu nedošlo k uzavření podniků, neboť toto vláda obešla antigenním testováním zaměstnanců. Je proto zcela nepochopitelné, že po skončení nejtvrdších omezení zůstává lázeňská péče pro samoplátce nedostupná.

Nemohu se ubránit dojmu, že současné koalice hnutí ANO (které vlastní Andrej Babiš) a sociální demokracie (která míří do mimoparlamentních vod) usiluje o poškozování zdraví lidí. Co jiného lze jinak říci o vládních rozhodnutích, kdy zůstávají otevřené obchodní centra – v nichž je „hlava na hlavě“ – ale lázeňská zařízení musejí pouze paběrkovat z pacientů, kteří prodělali covid. Nemluvě o zaměstnancích léčebných lázní, jejichž pracovní místa jsou vládními restrikcemi ohrožena. Pro KSČM je tento vládní přístup zcela nepřijatelný, protože přístup ke zdravotní – ale i lázeňské – péči nesmí být zmatečným jednáním ministerstva znemožněn.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama