Obraz byl rozřezaný, varhany v Praze. Teď se vrátí do kostela v Chomutově

  8:22
Do chomutovského kostela sv. Ignáce se vrátí část mobiliáře – oltářní obraz sv. Ignáce z druhé poloviny 19. století a barokní varhany. Než si historické skvosty budou moci lidé prohlédnout, čeká je restaurování. Obě památky byly donedávna „zapomenuté“. To, že se vrátí, je dílem náhody.

Oltářní obraz svatého Ignáce od Viléma Kandlera je z poloviny 19. století. Dnes je značně poškozený. | foto: Lucie Hlivková

„O oltářním obrazu jsem se dozvěděl nedávno, když jsme řešili nové nasvícení interiéru kostela. Pracovníci muzea se přitom zmínili, že obraz nebyl zničen, ale že existuje,“ uvedl Bedřich Fryč, ředitel chomutovské knihovny, která kostel užívá.

Oltářní obraz svatého Ignáce od Viléma Kandlera je z poloviny 19. století. Dnes je značně poškozený. „V minulosti došlo k jeho poničení, kdy byly části obrazu vyřezány. Chybí andělé, portrét sv. Ignáce a panorama Chomutova. Celý obraz je také popraskaný a vypadá to, že do něj asi házeli nože. Dodnes se dochoval díky kurátorovi muzea Radkovi Zezulákovi, který se ho ujal a zachránil ho tak před zničením,“ popsal Fryč.

Obraz chce magistrát nechat zrestaurovat, jedná o tom i se zástupci římskokatolické církve.

Na začátku příštího týdne je také naplánován převoz části barokních varhan. Loni v září se o nich náhodou dozvěděl náměstek Milan Märc.

„Naše školy se zúčastnily výtvarné soutěže, kterou pořádala Univerzita Karlova. A tam jsem se dozvěděl, že varhany v Karolinu jsou od nás. Bylo to pro mě překvapení,“ řekl Märc.

Univerzita posléze Chomutovské kontaktovala s nabídkou navrácení. „Vrátí se ale jen skříň varhan. Hrací stroj s píšťalami je součástí varhan v kostele sv. Vojtěcha v Praze. Ale doufám, že je to první krok k tomu, abychom celé varhany v budoucnu zrestaurovali,“ dodal náměstek.

Autor: