Přejít k hlavnímu obsahu
Radek Pavlovič -

Dělníci kultury #12: Daneczek Pokorný (Nomads of Prague)

Dan Pokorný stál na pódiích snad všech velkých českých festivalů, kde působil jako stage manažer. Kromě jiného pracuje jako technik na koncertech s Anetou Langerovou. Jinak je pracovně doma ve skladech backlinu Nomads of Prague.

Vystudoval fotografii, ale nikdy se jí nevěnoval. Jeho profesí je celý život pouze hudba. Na počátku profesionální kariéry v branži stálo kamarádství a náhoda, která ho z rodného Jeseníku dostala až do Prahy. Zde začal pracovat jako bedňák, postupně přešel do skladu Nomads of Prague jako backline technik a nakonec se stal stage manažerem. Stage manažer je na pódiu záhadná figura, která nefotí koncert, nedělá security ani kapele nepodává pití nebo trsátka, ale má to všechno na povel. „Na tuhle pozici je třeba zodpovědnost, spolehlivost, dochvilnost,“ říká Dan. „Není to žádná věda, ale já si tu cestičku vyšlapal úplně od bedňáka, všechno jsem si to osahal. Když to tak někdo nemá a je na podiu bez předchozí zkušenosti, poznáš to,“ přibližuje.

Když Dan nedělá koncerty profesionálně a má zrovna volno, tak dělá koncerty v promotérském kolektivu Kreas Promotion. Ten do menších především pražských klubů vozí většinou to nejzajímavější z evropské nebo americké deathmetalové scény. „I tady se starám většinou o pódium, aby všechno klapalo. Vyjednávání o penězích, catering a další věci nechávám spíš na ostatních,“ říká Dan.

Jaké to je pracovat s kapelami, které znáte od puberty? Může práce stage manažera spadnout do rutiny? A co dělá člověk, který je celý pracovní život propojený s živou kulturou, v momentě, kdy živá kultura prakticky přestala existovat? Několik otázek pro dalšího hosta podcastu Dělníci kultury.

Tagy Dělníci kultury Nomads of Prague Dan Pokorný stage manager Podcast

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Radek Pavlovič
Znám lidi, co znají jiný lidi. Dělník kultury, co zpovídá jiné dělníky kultury. Mnoho let na trase novinařina, PR, marketing a hudba. Mám za sebou propagaci čtyř ročníků festivalu Brutal Assault a stovky koncertů pod značkami …
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY