Čtyřikrát mistr Československa, vítěz na Šestidenní v Mezinárodní trofeji v Garmisch-Partenkirchenu v roce 1956, bronzová medaile na mistrovství Evropy ve třídě do 250 ccm nebo celkové 4. místo v mistrovství světa ve třídě do 500 ccm. To je jen malý výčet úspěchů dnes již motokrosové legendy Miloslava Součka ze Stříbra. Začátkem letošního roku oslavil krásné životní jubileum – devadesát let.

S Miloslavem Součkem jsme se potkali v Městském muzeu ve Stříbře, kde místní automotoklub má trvalou expozici věnovanou historii motokrosu. Závodník zde po letech opět usedl na svůj motocykl, na kterém před více než sedmdesáti lety ve Stříbře začínal na závodišti Terén sv. Petra a vzpomínal na své začátky i úspěchy.

Podívejte se v našem videu, jak Miloslav Souček vzpomínal na svoji kariéru motokrosového jezdce

Zdroj: Youtube

 

Už jako malý kluk poznával základy motorů z knižních příruček. „Věděl jsem, co je to čtyřtakt, dvoutakt, karburátor…“ vypráví a popisuje, co ho hnalo k závodění.

„Jedním z hnacích impulsů byla první poválečná Mezinárodní šestidenní motocyklová soutěž s vítězstvím našich v Mezinárodní trofeji i Stříbrné váze.“ Jak šel čas, došlo i na první start v Šestidenní, kterou odjel Miloslav Souček s klubovým družstvem.

V Českých Budějovicích pokročila rekonstrukce vlakového nádraží, která vyjde Správu železnic na téměř sedm set milionů korun.
OBRAZEM: Rekonstrukce hlavní budovy vlakového nádraží v Budějovicích pokročila

ČZ i ESO Divišov

Přestože mladá závodnická léta prožil Míla Souček za řídítky strojů ČZ, nejslavnější sezóny přišly až po výměně značky. Od roku 1956 nastoupil talentovaný Západočech jako tovární jezdec menšího, ale šikovného výrobce ESO Divišov. Spolupráce fungovala skvěle a přinesla úspěchy oběma stranám. Souček i motocykly ESO záhy patřili do světové motokrosové špičky.

Své ale úplně první soutěže se účastnil v Českých Budějovicích na XI. jihočeské automobilové a motocyklové soutěži spolehlivosti a vytrvalosti. Na své vlastnoručně upravené dvoutaktní ČZ 125t ji zvládl na zlatou medaili.

Miloslav Souček se nesmazatelně zapsal mezi špičky motokrosového sportu. Mezi lety 1949 až 1963 exceloval na mnoha prestižních soutěžích. Dlouholetý reprezentant v mistrovství Evropy i dříve velice populární Šestidenní je nyní nominován na udělení státního vyznamenání Medaile za zásluhu.