3 čeští fotbalisté, které koupil Liverpool. Dohromady za ně zaplatil přes půl miliardy korun

Liverpool je jedním z nejslavnějších fotbalových klubů světa. Na Andfield Road dosud působili jen tři čeští fotbalisté.

Dres slavných Reds oblékli dosud pouze tři Češi. Kolik tým z Andfield Road v minulosti zaplatil za Patrika Bergera, Vladimíra Šmicera a Milana Baroše? Zjistíte to v následujících kapitolách.

Pokračování 2 / 4

Patrik Berger 

Patrik Berger.jpg

Předchozí klub: Borussia Dortmund 
Cena za přestup: 133 milionů korun 

Bývalý skvělý záložník s vynikající levačkou je odchovancem Sparty, ještě v dorosteneckém věku ale přestoupil do Slavie. Výkony v sešívaném dresu ho vynesly až do reprezentace a pomohly mu k prvnímu zahraničnímu přestupu. V roce 1995 Patrik Berger přestoupil do Dortmundu, se kterým ihned získal bundesligový titul. 

V Německu se ale autor finálového českého gólu z EURA 1996 dlouho neohřál a po evropském šampionátu přestoupil do Liverpoolu, který za něj zaplatil 133 milionů korun. Na Andfield Road vydržel dlouhých sedm let, vyhrál Pohár UEFA a pomohl i k dalším trofejím. Později ho ale začaly trápit zdravotní problémy a spíše jen vysedával mezi náhradníky. 

Z Liverpoolu, kde mu v roce 2003 vypršela smlouva, zamířil do Portsmouthu, poté hrál taky za Aston Villu či Stoke a v roce 2008 se vrátil do Sparty. 

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 4

Vladimír Šmicer 

Vladimír Šmicer Liverpool.jpg

Předchozí klub: RC Lens 
Cena za přestup: 247 milionů korun 

Stejně jako Berger s ligovým fotbalem začínal ve Slavii. Vladimír Šmicer rovněž zářil na evropském šampionátu v roce 1996 a poté přestoupil do Lens. Ve Francii získal ligový titul a po třech letech zamířil do Liverpoolu, kam jej přivedl manažer Gérard Houllier. 

Reds za Šmicera zaplatili téměř 250 milionů korun a český reprezentant za Liverpool odehrál řadu povedených zápasů. Získal titul v Poháru UEFA, nejvíc ale zaujal v tom úplně posledním duelu, kterým bylo finále Ligy mistrů v roce 2005 proti AC Milán. To vedlo už 3:0, střídající Šmicer ale ve druhé půli snížil na 2:3 a v penaltovém rozstřelu proměněným pokutovým kopem pomohl k památnému obratu. Poté odešel do Bordeaux. 

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 4

Milan Baroš 

Milan BAroš Liverpool gól.jpg

Předchozí klub: Baník Ostrava 
Cena za přestup: 189 milionů korun 

K titulu v Lize mistrů Liverpoolu v roce 2005 pomohl taky Milan Baroš. Ten do města Beatles zamířil za 189 milionů korun z ostravského Baníku, ve kterém už jako mladý nosil kapitánskou pásku.  

Baroš odešel do Liverpoolu v roce 2002, v anglickém velkoklubu to ale nikdy nerozbalil tak, jak se očekávalo. Na vrcholu měl být v sezoně 2004/05, poté, co se stal elitním kanonýrem mistrovství Evropy v Portugalsku, což také dokázal naplnit. V Premier League dal devět branek, s Reds vyhrál Ligu mistrů, v létě roku 2005 však odešel do Aston Villy, se kterou podepsal kontrakt na čtyři roky. 

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud